Lethal Weapon – seizoen 1

Informatie

RegieMcG, Steve Boyum, Jason Ensler, Larry Teng, Antonio Negret, Rob Seidenglanz, Michael Fields, Sylvain White, Uta Briesewitz, Nathan Hope, Matt Barber, Nick Copus, Bethany Rooney en Rob Bailey
Jaartal2017
Releasedatum20-09-2017
Speelduur774 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastDamon Wayans, Clayne Crawford, Jordana Brewster, Keesha Sharp, Kevin Rahm, Johnathan Fernandez en Michelle Mitchenor

In het moderne Los Angeles volgen we agenten Martin Riggs en Roger Murtaugh, die het dagelijks opnemen tegen de misdaad in de stad. Het ongeleide projectiel Riggs vult hierbij de oude veteraan Murtaugh perfect aan, waardoor de twee een hechte band met elkaar weten te creëren. Riggs worstelt nog altijd met het verlies van zijn vrouw, waardoor hij suïcidaal is geworden en zijn baan het enige is dat hem op de been houdt. Murtaugh wil naast zijn baan als agent zijn familie een zo veilig en goed mogelijk leven bieden, maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk. De twee krijgen het dan ook keer op keer flink voor hun kiezen, waarbij ze niet alleen hun baan, maar ook hun leven meermaals op het spel zetten.

De eerste Lethal Weapon-film lanceerde in 1987 met veel succes de ‘buddy cop movie’ in de bioscopen. Het succes zorgde voor drie vervolgfilms, waarin we het opvallende duo Riggs en Murtaugh volgen. De rollen werden vertolkt door Mel Gibson en Danny Glover, waarbij Gibson zich definitief op de kaart zette als grote ster nadat hij al door wist te breken met zijn rol als Mad Max. Toch werd het na de vierde film uit 1998 opvallend stil rond het komische politieduo. Jarenlang gingen er geruchten over een vijfde film, maar uiteindelijk ontstonden er ver gevorderde plannen voor een serie, dit keer zonder Gibson en Glover. Het roept direct de vraag op wie dan te zien zijn als deze iconische personages? De keuze viel op Damon Wayans en Clayne Crawford. Wayans is vooral bekend van flauwe films als Major Payne, waar Crawford te zien was in serieuze rollen in series als 24 en Rectify. Het is duidelijk dat men een poging heeft gedaan een balans te vinden tussen komedie en een serieuze toon. Toch is het maar de vraag of de twee ons Gibson en Glover kunnen doen vergeten.

In de 18 afleveringen die dit eerste seizoen telt valt er in ieder geval genoeg te beleven. Hierbij wijken de schrijvers wel flink af van het originele concept, maar de achtergrond van de hoofdpersonages is vrijwel in tact gelaten. De pilot begint als Murtaugh een hartoperatie heeft gehad en weer voorzichtig terugkeert op de werkvloer. Het is eigenlijk direct gedaan met die rust als hij een nieuwe partner krijgt toegewezen; de suïcidale en labiele Riggs. De pilot zet direct de toon voor de rest van het seizoen en we krijgen de nodige explosieve actie en humor voor onze kiezen. Helaas doen beide niet wat ze moeten doen. Zo komt de humor grotendeels op conto van Wayans, waarbij hij slaat de plank meer dan eens volledig misslaat. Hij weet het imago van overdreven en flauwe komedie dan ook niet van zich af te schudden. Helaas kan ook de actie niet bekoren, want we krijgen te maken met een flinke overkill aan volstrekt ongeloofwaardige actie. En dat ongeloofwaardige zit de serie sowieso al in de weg, want Riggs en Murtaugh krijgen het keer op keer op de meest toevallige wijze aan de stok met de grootste criminelen van Los Angeles. Het zorgt ervoor dat je je interesse al snel begint te verliezen.

Als het duo geschorst wordt na een spoor van vernielingen, nemen ze het recht kortstondig in eigen hand. Kortstondig, want blijkbaar kan het politiekorps niet zonder het duo, zelfs al lopen de kosten van hun vernielingen behoorlijk in de papieren. De kijker die een beetje realistisch nadenkt kan hier zijn vraagtekens bijzetten. Het zorgt ervoor dat we naar een serie kijken met een hoog The A-Team gehalte, iets waar je vandaag de dag niet meer mee weg komt. Als je op dat punt bent aangekomen blijkt een seizoen met 18 afleveringen gewoonweg te lang en het is dan ook opvallend dat de serie mocht terugkeren voor een tweede seizoen, waarvan de eerste afleveringen reeds zijn uitgezonden in de Verenigde Staten. Heb je zin in cheesy humor, met een flinke dosis explosies en kogelregens dan valt deze serie wellicht nog te genieten. Het is echter wel aan te raden om de lat niet al te hoog te leggen en de serie vooral niet meten met de zoveel betere films van weleer.

Extra’s: Naast de 18 afleveringen, die netjes zijn verdeeld over drie Blu-ray discs, is nog het een en ander aan bonusmateriaal toegevoegd.
∙ Extended Pilot (uncensored) (47:01) De mogelijkheid tot het bekijken van een minuut langere versie van de pilot aflevering, dit voegt dan ook weinig tot niets toe.
∙ Deleted scenes (26:00) Een tiental verwijderde scènes, netjes verspreid over de drie discs.
∙ Reloading Lethal Weapon (15:41) Een feature waarin bedenker Matt Miller en producer Jennifer Gwartz worden geinterviewd door acteur Jonathan Fernandez. Men duikt hier dieper in op het concept van de serie en de keuze voor de acteur.
∙ Gag Reels (02:53) De welbekende bloopercompilatie.

Lethal Weapon – seizoen 1 doet de films van weleer weinig eer aan. Door miscasting, een te hoog gehalte flauwe humor en vele ongeloofwaardigheden voegt deze serie daarnaast weinig toe aan de huidige televisieseries. In de 18 afleveringen ontwikkelt de serie zich nauwelijks, wat erin resulteert dat veel kijkers als snel hun interesse zullen verliezen, zeker ieder die bekend is met de films. Voor ieder ander die de lat niet al te hoog legt is de serie wellicht nog wel te genieten, maar het is al snel duidelijk dat Mel Gibson en Danny Glover gewoonweg niet te vervangen zijn; zij zijn Martin Riggs en Roger Murtaugh. Een tweede seizoen is reeds te zien in de Verenigde Staten, maar het is nog maar de vraag of deze ons land nog zal bereiken. Lethal Weapon de serie voegt helemaal niets toe.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

16 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59b3c4db36d9e_selected-products" products="9200000079716538,9200000079716540,1002004010605330" name="Lethal Weapon" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek