Life

Informatie

RegieDaniel Espinosa
Jaartal2017
Releasedatum23-03-2017
Speelduur104 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastJake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Olga Dihovichnaya, Ariyon Bakare en Hiroyuki Sanada

Zes astronauten onderzoeken een organisme dat van Mars afkomstig is en het bestaan van buitenaards leven wel eens zou kunnen bevestigen. De vondst zou een grote doorbraak voor de mensheid kunnen betekenen en zijn zoektocht naar het mysterie van de rode planeet. Na veel testen komt de bemanning erachter dat dit organisme een eigen leven gaat leiden en intelligenter is dan vooraf werd gedacht. Als het organisme sterker wordt en zich tegen de bemanning op het ruimtestation keert, begint een gevecht waarbij de bemanning het organisme uiteindelijk moet zien te vernietigen voordat deze het ruimtestation kan vernietigen of zijn weg naar de Aarde weet te vinden.

De Zweedse regisseur Daniel Espinosa heeft nog niet heel veel op zijn cv staan. Als we naar de titels kijken die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt, dan kunnen we de conclusie trekken dat hij hele degelijke films aflevert. Zo regisseerde hij het uiterst vermakelijke Safe House en kwam vervolgens met het ingetogen Child 44. Met Life gooit de regisseur het over een andere boeg. Buiten het feit om dat de trailer er erg goed uitziet, is het ook de cast die je nieuwsgierig maakt. Zo worden de hoofdrollen gespeeld door Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds en Jake Gyllenhaal. Vooral Gyllenhaal weet de laatste jaren te imponeren met de ene na de andere topfilm, waarin hij keer op keer in staat lijkt de film eigenhandig naar een hoger niveau te tillen. Dit alles bij elkaar genomen maakt Life op papier een razend interessante sciencefiction-film die de juiste ingrediënten lijkt te bevatten voor een aantrekkelijke film.

Echter, het verhaal biedt ons niet het meest originele uitgangspunt en na een aardige opening zakt de film al snel als een kaartenhuis in elkaar. Het organisme van Mars neemt daarnaast een bijna lachwekkende vorm aan, die alles behalve angstaanjagend is. Ook valt op dat de gebeurtenissen te ver gezocht zijn en het geheel van toevalligheden aan elkaar hangt. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat de spanning al snel weg ebt en je de interesse voor de film al snel zal verliezen. De poging om een beklemmende sfeer te creëren mislukt dan ook op elk vlak. Wat overblijft is een film die soms nog weet te vermaken, maar die je vooral hoofdschuddend zal bekijken. Als de makers er vervolgens ook nog een scheut sentimentele drama tegenaan gooien, kan je je afvragen wat dit toevoegt aan de film. Het falen van de film is overigens niet te wijten aan de cast, want die doen flink hun best en leveren meer dan goed acteerwerk af.

Toch is zeker niet alles slecht aan de film. Zo weet deze te imponeren met de sterke cinematografie, waarbij de regisseur kiest voor draaiende shots en mooie beelden van de astronauten in het ruimtestation, en een sterke soundtrack. Deze doet overigens erg denken aan die soundtrack van Gravity, een film die hier sowieso erg doorklinkt. De sterke climax van de film zorgt er uiteindelijk voor dat de film niet op een hele dikke onvoldoende uitkomt. Wel laat deze je enigszins verward achter. Het is een sterke twist die je op basis van de rest van de film totaal niet ziet aankomen. Jammer dat de rest van de film teleurstelt. Hierdoor zal de film waarschijnlijk al snel in de vergetelheid belanden tussen de vele andere matige sciencefiction producties. Wat dat betreft kan je beter de inspiratiebronnen als Alien en Gravity nog eens opzetten.

Life is ondanks een sterke climax vooral een ongeloofwaardige en voorspelbare film. Na een aardige opening breekt het organisme van Mars los en schakelt het de bemanningsleden stuk voor stuk op een bijna lachwekkende manier uit. Er zijn zeker positieve dingen aan de film. Zo is het einde verrassend en kent de film een sterke soundtrack en cinematografie, helaas wegen deze niet op tegen de minpunten. Dit ligt overigens niet aan de cast, die zichtbaar zijn best doet om nog enigszins iets van de film te maken. Echter, als er ook nog een aantal sentimentele dramatische scenes voorbij komen wordt het moeilijk de film uit te zitten. Life is dan ook weinig meer dan een slap aftreksel van genreklassiekers en overduidelijke inspiratiebronnen als Alien en Gravity, waarbij je je wel heel erg moet vervelen wil de film de reis naar de bioscoop waard zijn.

23 maart, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek