Logan

Informatie

RegieJames Mangold
Jaartal2017
Releasedatum02-03-2017
Speelduur137 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastHugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant, Boyd Holbrook, Stephen Merchant en Dafne Keen

Het is 2029 als de mutanten bijna uitgeroeid zijn. De eens zo machtige Wolverine leeft een teruggetrokken bestaan als taxi chauffeur en zorgt in zijn vrije tijd voor professor Xavier, die na een psychische aanval met fatale gevolgen seniel is geworden. De sleur in het leven van Logan wordt doorbroken als een onbekende vrouw hem om zijn hulp vraagt om haar en haar dochter Laura naar een veilige zone te transporteren. Laura heeft bijna dezelfde krachten als Logan en wordt achterna gezeten door het bedrijf Transigen, die haar willen gebruiken voor militaire doeleinden. Als Logan achter de ware identiteit van deze jong mutante komt, blijkt ze niet te zijn wie hij denkt en zet hij alles op alles om haar naar de veilige zone genaamd Eden te krijgen.

Toen Hugh Jackman in 1999 de kans kreeg om de rol van Wolverine over te nemen van Dougray Scott, die het project in een vroeg stadium had verlaten, vond zijn vrouw dit geen goed idee. We zijn ondertussen bijna twee handen vol aan X-Men films verder en allemaal erg blij dat Jackman zijn vrouw negeerde (zij zelf overigens ook). Niet alleen was hij tot nu toen in alle films te zien, al was zijn aandeel soms beperkt tot een cameo, ook waren er reeds twee films die zich volledig op zijn personage concentreerde. Ondanks dat beide films financieel zeer succesvol waren, was er ook veel kritiek. De films behoorden dan ook zeker niet tot de betere uit de X-Men reeks. Toch bleven de fans hoop houden op beterschap toen er een derde film rond hun favoriete personage werd aangekondigd. Jackman nam de kritiek van de fans zeer serieus en leverde zelfs een deel van zijn gage in om te zorgen dat een R-rating verzekerd werd. Natuurlijk is een R-rating geen garantie voor succes, maar de actie van Jackman is veelzeggend.

Wat daarin mee zal spelen is dat hij heeft aangegeven dat dit zijn laatste X-Men film is. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat een flinke zak geld hem wellicht ooit over de streep zal trekken, maar met de opmerking hierboven betreft het inleveren van een deel van zijn gage lijkt Jackman vooral een man met hart voor de zaak. We kunnen in elk geval stellen dat hij zijn rol weer vol opgave neerzet. De film is anders van toon, iets wat al duidelijk aan de trailers te zien was. Zelden zagen we Wolverine/ Logan op deze manier, maar ook zelden zagen we Jackman beter. Het is bijna een herdefiniëring van een superheldenfilm, in elk geval betreft het X-Men universum. Hij wordt in zijn reis dit keer bijgestaan door Patrick Stewart, die weer in de huid is gekropen van Charles Xavier, alias Professor X. Naast de twee bekende gezichten zien we Dafne Keen als een mutante die erg veel gemeen blijkt te hebben met Wolverine.

Dat de film anders van aard is, is niet zo vreemd. Het verhaal is dan ook geïnspireerd op comics Old Man Logan, een alternatieve verhaallijn die vertelt over de nadagen van Wolverine waarin hij samen met zijn vrouw en kinderen een teruggetrokken leven leidt op het platteland en superhelden zijn ingeruild voor slechteriken. Het verhaal van deze film zorgt dan ook voor een menselijker plot dat rauw in beeld wordt gebracht. Een punt waarin de film zich duidelijk onderscheidt van al zijn voorgangers in de reeks. Dat we met een ander soort film te maken hebben wordt gelijk goed duidelijk in de eerste scène van de film. Waar Wolverine in het verleden zo zijn klauwen in wat problemen zou zetten, merken we nu dat zijn krachten flink zijn afgenomen. Niet dat het de film aan actie ontbreekt overigens. Zo vloeit het bloed rijkelijk, iets waar het de vorige Wolverine-films weleens aan ontbrak. Na de opening neemt de film wat gas terug om het verhaal van professor Xavier en het meisje dat hij heeft ontdekt verder uit te diepen. Het blijkt de opmaat naar een indrukwekkende finale die voor flink wat heftige scènes zorgt, en dan hebben we het zeker niet alleen over actiescènes.

Logan is een prachtige en zeer waardige afsluiter geworden van de films met Hugh Jackman als Wolverine. Losjes gebaseerd op de comics Old Man Logan is Logan een film zonder over de top CGI-effecten of overmatig gebruik van geweld. Dat de verhaallijn goed is blijkt wel uit het feit dat de film weet te boeien vanaf de eerste minuut. Het lijkt erop dat dit keer alle remmen (eindelijk) los mochten, want de film is realistisch in alles. Zo is het bloed ruimschoots aanwezig en vliegen er bij tijd en wijle wat ledematen voorbij. Het resulteert in een bikkelharde en rauwe weergave. Ondanks dat we Hugh Jackman nooit beter zagen als Wolverine is de rol die Patrick Stewart neerzet als de aftakelende professor Xavier misschien nog wel imposanter. Met deze nieuwe spin-off uit het X-Men universum hebben we in ieder geval één van de beste films uit de reeks te pakken en het eind zal menig kijker een brok in de keel bezorgen.

3 maart, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek