Luca

Informatie

RegieEnrico Casarosa
Jaartal2021
Releasedatum18-06-2021
Speelduur101 minuten
DistributeurDisney+
CastJacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Marco Barricelli, Saverio Raimondo, Maya Rudolph, Jim Gaffigan, Sandy Martin en Sacha Baron Cohen

Luca Paguro is een tiener zeemonster die leeft voor de kust van het Italiaanse dorpje Portorosso aan de Italiaanse Rivièra. Zijn ouders verbieden hem uit angst om naar het wateroppervlakte te gaan, maar door elke dag hetzelfde te doen verveelt Luca zich. Dat verandert als hij Alberto Scorfano ontmoet, een ander jong meemonster die al vele malen aan land is geweest en een schuilplaats heeft op een eiland in de buurt van Portorosso. Luca ontdekt dat hij in een mens kan veranderen als hij helemaal droog is, maar terugkeert naar zijn ware vorm als hij nat is. De vrienden trekken steeds meer tijd samen op en beleven een hoop mooie avonturen. Ze dromen ervan om de wereld rond te reizen op een Vespa. Als ze Giulia ontmoeten besluiten zij om haar te helpen en deel te nemen aan de Portorosso Cup Triathlon in de hoop om geld te winnen om zo een Vespa te kunnen kopen. Het geheim dat de jongens met zich meedragen zorgt er echter voor dat hun avontuur niet zonder gevolgen is.

Luca is de eerstvolgende Pixar-film na Soul. Maar waar die muzikale film zich vooral richtte op een volwassenere doelgroep, lijkt Luca te mikken op de wat jongere doelgroep. De film betekent het langspeelfilm-debuut van Enrico Casarosa, de man die eerder al verantwoordelijk was voor de prachtige Pixar-short La Luna. Geboren in Genua liet hij zich voor Luca inspireren door zijn eigen jeugd, waarbij hij het titelpersonage baseerde op hemzelf en Alberto op zijn gelijknamige beste vriend. Zijn zomers bracht hij altijd door op het strand, waar hij als verlegen jongetje in aanraking kwam met een een kind dat een heel ander leven had. Met Luca visualiseert hij de viering van vriendschap. Vriendschappen die je uiteindelijk helpen opgroeien. Het resulteert in een zomers avontuur voor jong en vooral oud, waar Casarosa duidelijk zijn eer bewijst aan alles wat hem maakte tot de man die hij nu is.

Ter voorbereiding op de film stuurde Pixar verschillende filmkunstenaars naar de Italiaanse Rivièra voor een onderzoeksreis. Dit is duidelijk terug te zien, want de film ademt dezelfde sfeer als die we terugzien in films uit de Italiaanse cinema van de jaren ’50 en ’60. Onder de brandende zon van de Rivièra dromen Luca en Alberto over wereldreizen op een Vespa; hoeveel Italiaanser wil je het hebben. Er werd zelfs overwogen om maestro Ennio Morricone de soundtrack te laten componeren, maar helaas overleed hij voor het zover mocht komen. Toch zet Pixar zeker in op een breder publiek dan alleen het Italiaanse. Door een verhaal te vertellen over een jongen die anders is anders, maar die durft te dromen en dankzij zijn nieuw ontdekte vriendschappen uiteindelijk door niets of niemand zich laat tegen houden om zijn dromen te verwezenlijken. Het moge duidelijk zijn; Luca heeft een groot hart. De film is zonnig en vrolijk en ondanks een kleine strijd en dreiging is het vooral een avontuur dat plezier uitstraalt.

Toch is Luca niet van het torenhoge niveau als Pixar-klassiekers Wall-E, Toy Story en Finding Nemo. Hiervoor mist de diepere laag en verzuimt de film om meer volwassenen echt aan te spreken dan alleen liefhebbers en meekijkende ouders. Ook is het verhaal niet al te origineel, want dit ademt in al zijn vezels het sprookje Pinokkio; het verhaal van een houten jongetje met kwajongensstreken die al lerende de wereld ontdekt en uiteindelijk zijn grote droom ziet uitkomen. Het verhaal krijgt hier een moderne twist, want in de huidige samenleving heerst uiteraard het omarmen van jezelf alvorens je omarmt zal worden door je omgeving, welke omgeving dat dan ook is. Het is overigens niet dat de makers een geheim van maken van hun inspiratiebron, wel laat Pixar zien dat ze ook een brede doelgroep weten te betoveren met een wat lichter vermaak. Luca smaakt dan ook zoet als een plakje Italiaanse lekkernij dat zal zorgen voor een grote glimlach.

Luca is een heerlijk nostalgisch coming-of-age avontuur over vriendschap en de zoektocht naar jezelf. De film heeft een heerlijke sfeer en roept direct een sterk vakantiegevoel op, iets waar we ondertussen allemaal wel aan toe zijn natuurlijk. Daarnaast refereert regisseur Casarosa met de gekozen animatiestijl naar zijn short La Luna, waarmee hij duidelijk zijn handtekening onder de film zet. Toch is de film ook ontegenzeggelijk Pixar, waarbij een boodschap wel aanwezig is, maar minder drammerig naar voren komt dan we soms bij Disney zelf zien. Wel staat de film anderzijds juist weer haaks op eerdere Pixar-films, want waar voorganger Soul werd verweten zich wel erg te richten op een volwassen publiek, richt Luca zich wellicht iets teveel op kinderen. Mede door het leuke avontuur en de animatie van hoog niveau, zoals je mag verwachten van een Pixar-film, maakt het Luca tot een heerlijke film voor het hele gezin. We kijken nu alweer uit naar Turning Red, de eerstvolgende Pixar-film waarin de storyboard-artist achter short Bao een kans krijgt. Als de film zich kan meten aan Luca, dan knijpen wij onze handjes dicht.

20 juni, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer