Mannen van Mars

Informatie

RegieHans Somers
Jaartal2018
Releasedatum18-07-2018
Speelduur91 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastHuub Smit, Daniël Boissevain, Martijn Fischer, Jennifer Hoffman, Eva van de Wijdeven en Cynthia Abma

Edwin, Mark en Peter zijn drie vrienden die vijfentwintig jaar geleden met elkaar op het Marsman College hebben gezeten. De drie zijn de veertig ondertussen gepasseerd en in de jaren van hun samenzijn is er natuurlijk veel gebeurd. Hoewel de levensles luidt dat het leven pas bij veertig begint, denken de vrienden daar zelf toch iets anders over. Als ze een uitnodiging krijgen voor een reünie, besluiten ze om deze bij te wonen. Ze reizen vroegtijdig af naar Noordwijk om samen nog wat lol te trappen, met alle gevolgen van dien. De trip lijkt dan ook voorbestemd om uit weinig meer te bestaan dan alcohol, slap geouwehoer en vrouwen.

We kunnen gerust stellen dat Mannen van Mars een formulewerkje is, zoals we die al vaker hebben gezien. De film doet, met zijn schuine babbels, dronken escapades, seks en drugs, nog het meest denken aan een variant op de The Hangover-films. Toch dient de film voor de Nederlandse markt als frisse wind tussen de vele romantische komedies. Toch blijft de vraag hoe je een dergelijk concept nog fris en origineel kan brengen zonder dat het een herhaling van zetten wordt. Het antwoord kunnen we kort en bondig houden; ‘niet’. En dus wordt je als kijker om de oren geslagen met flauwe en banale humor. Het positieve van alles blijkt, dat het gek genoeg wel werkt. Blijkbaar is het mogelijk een film zo flauw te maken dat het leuk wordt. Daarnaast profiteert de film van de herkenbaarheid voor de veertiger van vandaag de dag. Alles bij elkaar maakt dit dat Mannen van Mars echt een hele leuke film is, waarbij je je soms zal bescheuren van het lachen.

Kaal worden, een leesbril en de sleur van het huwelijk; het zal ongetwijfeld niet voor iedereen opgaan, maar voor de nodige veertigers zijn het herkenbare zaken. Het is precies waar Edwin, Mark en Peter mee worstelen. Als het drietal zich in een hotel in Noordwijk voorbereidt op de reünie, in een poging om maar zo jong en dynamisch over te komen, bedenkt de een nog vreemdere dingen dan de ander. Zo merkt Peter tijdens het douchen dat Edwin geen haar meer op zijn zaakje heeft, iets dat Mark en Peter ook aanzet om hun zaakje te laten harsen. Maar ook als Peter een jong meisje aan de haak slaat gaat dit helemaal mis als hij dit op zeer klunzige wijze te verstieren, tot groot plezier van Edwin en Mark. Het zijn dit soort scènes die de humor typeren en waar de een dit misschien veel te plat zal vinden, zal een ander compleet in een deuk zal liggen.

Naast alle banaliteiten heeft de film gelukkig ook wat serieuze momenten en wonderwel komt de film hierbij prima uit de verf. Goed voorbeeld is de scène op de reünie als Peter een meisje tegenkomt. Ze is niet langer het meisje, maar een volwassen vrouw van middelbare leeftijd. Het kaart nog maar eens het cliché aan dat de tijd hard gaat en alles niet meer is zoals vroeger. Natuurlijk is dat logisch en zit het in je achterhoofd, maar het zijn dit soort momenten die je met de neus op de feiten drukken. En ook Mark, die geen kinderen kan krijgen ondanks dat hij dat wel wil, komt de harde werkelijkheid tegen. Het zijn zaken waarbij de film echt mikt op de herkenbaarheid en op zijn best is. En zo weet de film, ondanks dat deze zich verder niet al te serieus neemt, met regelmaat de de vinger op de zere plek te leggen. Het is dan ook eigenlijk bijna jammer dat het einde vrij voorspelbaar is, juist hier had de film zich nog kunnen onderscheiden.

Extra’s: Op een handvol trailers na, van films die binnenkort uit zullen komen, is er geen bonusmateriaal op de dvd release te vinden.

Mannen van Mars is verdomde geestig formulewerk, dat we natuurlijk al veel vaker hebben gezien. De vele grappen zijn vaak erg plat, maar gek genoeg pakt dat hier goed uit. Natuurlijk komt dat door de fijne cast, met klasse acteurs als Martijn Fisscher en Daniël Boissevain, maar misschien ook wel doordat we in Nederland weinig buddy-films hebben en juist daar de sleutel ligt. Voor veel veertigers zal de film namelijk voor flink wat herkenning zorgen. Richting het einde van de film wordt er een aantal serieuzere onderwerpen aangepakt, die stuk voor stuk op haast voorspelbare wijze op hun pootjes terecht komen. Dat klinkt wellicht weinig positief, maar het werkt! Het zorgt ervoor dat Mannen van Mars als totaalplaatje op geestige wijze weet te verrassen, waarbij we aan het einde van de rit niet kunnen ontkennen dat Mannen van Mars eigenlijk gewoon een hele leuke film is geworden!

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

9 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b6a9f3025c62_selected-products" products="9200000090895483" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek