Mary Magdalene

Informatie

RegieGarth Davis
Jaartal2018
Releasedatum08-08-2018
Speelduur120 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRooney Mara, Joaquin Phoenix en Chiwetel Ejiofor

Mary Magdalene verlaat in het jaar 33 na Christus haar dorp ergens in Judea. In het dorp is men zeer van de traditionele gewoontes, iets waar Mary aan wil ontsnappen. Ver van huis komt Mary de charismatische leider Jezus van Nazareth tegen. Hij predikt de boodschap dat de manier van leven op de wereld snel zal gaan veranderen, iets dat hem niet in dank wordt afgenomen door de starre meerderheid. Als de alsmaar groeiende groep volgelingen van Jezus, waaronder ook Mary, steeds bekender wordt, brengt dat hen uiteindelijk naar Jeruzalem. Daar wordt Mary met de bittere werkelijkheid van het lot van Jezus geconfronteerd, waarbij Mary haar eigen weg in de werkelijkheid zal moeten vinden.

Maria Magdalena is waarschijnlijk een van de meest mysterieuze personen die het Nieuwe Testament in de Bijbel kent. Zo blijven haar beweegredenen een groot vraagteken. Deze film regisseur Garth Davis poogt daar een nieuwe visie op te bieden, maar uiteindelijk film komt niet echt met antwoorden. Sterker nog, de film roept eigenlijk alleen maar meer vragen op. Wat Davis dan ook probeert te bereiken is een even groot raadsel als Maria Magdalena zelf. Over de casting van Rooney Mara als Mary Magdalene overigens niets dan goeds. Daarnaast kan je wel je vraagtekens zetten bij de casting van de 44-jarige Joaquin Phoenix. Natuurlijk is hij een zeer charismatisch en begenadigd acteur, maar ondanks al zijn talent komt hij niet meer weg met een vertolking van een 33-jarige Jezus komt hij eigenlijk niet meer weg. Een typisch voorbeeld van slechte casting.

Het is dan ook vooral de sfeer die men schept waardoor de film alsnog erg goed uit de verf weet te komen. De volledig op Sicilië opgenomen film weet dan ook vaak prachtige beelden naar het scherm te brengen. Alles is duister en rauw in beeld gebracht en dat is, in combinatie met de prima soundtrack die de film bevat, het grootste pluspunt aan de film. Het zal de Bijbelkenner echter vooral storen hoe regisseur Davis een eigen visie op het geheel geeft. In de film wordt Jezus neergezet als een temperamentvolle man die zijn zin vaak dan ook doordrukt. Dat staat bijna lijnrecht op hoe hij in het heilige schrift wordt beschreven. Maar ook de rol van Mary, die als dertiende discipel de enige is die de ware boodschap van Jezus lijkt te begrijpen, staat haaks tegenover wat er in Het Nieuwe Testament staat beschreven. Normaal gesproken is er niets mis met een regisseur die staat voor zijn visie, maar in dit geval was het wellicht raadzamer geweest om vast te houden aan wat algemeen geaccepteerd is.

Dit gezegd hebbende kent de film daarnaast nogal wat loze, vaak nietszeggende scènes. Het leidt tot nogal wat saaie moment, een gevoel dat wordt versterkt door een enorm traag tempo. Het maakt Mary Magdalene een hele kluif wordt om doorheen te komen. Zo blijft alles blijft mysterieus en in nevelen gehuld en geeft de film nergens antwoorden. Juist dat aspect zorgt ervoor dat Mary Magdalene toch wat overbodig is, doordat je aan het einde van de rit niets meer weet dan je eigenlijk al wist. Daar komt bij dat de film, ondanks de sterke sfeer, soms wat te modern aanvoelt. Zo zijn de dialogen die gevoerd worden eigenlijk te eigentijds. Op zich een logische keuze, zeker omdat men gezien de cast probeert een groter publiek te bereiken, maar regisseur Davis verzuimt een verdere stempel op het project te drukken door nergens echt een punt te maken. Het maakt dat Mary Magdalene een aardige film, die verder helaas weinigen echt zal bijblijven.

Extra’s: Juist bij een film met een dergelijk onderwerp als Maria Magdalena valt het op dat er weinig ruimte is gemaakt voor bonusmateriaal op de Blu-ray release.
· Mary Magdalene: The Cast (3:33) Over de cast van de film, met interviews van regisseur en acteurs.
· Directing Mary Magdalene (3:54) Een interview met regisseur Garth Davis over het regisseren van de film.

Mary Magdalene blijft in nevelen gehuld en mist een vaardige regisseur om echt indruk te maken. Toch weet de film op het gebied van cinematografie en de sterke soundtrack te imponeren, maar het is helaas te weinig om de film de middelmaat te laten ontstijgen. Als je vooraf hoopt om aan de hand van een vaardige regisseur met visie wat inzicht te krijgen op een van de meest mysterieuze bijbelfiguren, dan kom je bedrogen uit. Wat de makers proberen te bereiken met deze film blijft dan ook een raadsel. Daarnaast is de miscasting van Joaquin Phoenix opvallend. Hoe goed hij ook mag zijn in zijn werk, hij heeft gewoonweg niet de uitstraling om deze rol te spelen. Gelukkig is Rooney Mara daarentegen wel geloofwaardig als het titelpersonage en weet zij de film nog enigszins staande te houden. Onderaan de streep verzuimt Mary Magdalene te imponeren door een regisseur die geen keuzes maakt en dat is jammer want het onderwerp biedt juist alle ruimte voor een eigen interpretatie. Wat controverse had de film wellicht juist goed gedaan.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

15 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b6d426930ba7_selected-products" products="9200000091952350,9200000091952344" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek