MeesterSpion

Informatie

RegiePieter van Rijn
Jaartal2016
Releasedatum15-02-2017
Speelduur77 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastBeau Schneider, Stijn van der Plas, Nienke de la Rive Box, Simone van Bennekom, Lieneke Le Roux, Aus Greidanus sr. en Patrick Stoof

Simon is een spion die in 1973 ontdekt dat een van zijn vrienden geheimen doorverkoopt aan de Russen. Bij een poging hem te ontmaskeren slaat hij op de vlucht, maar wordt geraakt door een giftige pijl. Simon wordt ingevroren in het hotel waar dit zich allemaal afpeelt en 40 jaar later wordt hij per toeval ontdekt door de 10-jarige Tim. Hij is net met zijn familie naar dit hotel aan de kust verhuist. Samen besluiten Simon en Tim om de oude misdaadzaak alsnog op te lossen. Echter, de tijd begint te dringen als Simon erachter komt dat het gif nog steeds in zijn lichaam zit. De enige manier om de zaak op te lossen en het tegengif in handen te krijgen, is om binnen te dringen in het hoofdkantoor van de geheime dienst waar de oude vriend van Simon ondertussen directeur is geworden.

Na de daverende successen van films als Mees Kees en Dummie de Mummie komen de makers met deze James Bond-achtige kinderfilm. Schrijver Tijs van Marle schreef het scenario, dat later in boekvorm werd uitgebracht door kinderboekenschrijver Marcel van Driel. Voor de regie tekende Pieter van Rijn, die eerder films als Pluk van de Petteflet en de romantische komedie Familieweekend afleverde. De rol van spion Simon wordt vertolkt door Beau Schneider, die eerder speelde in films als Boy 7 en De Helleveeg. Toch zullen de meeste mensen hem kennen van zijn aandeel in Neerlands bekendste soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Nieuwkomer Stijn van der Plas speelt de rol van de 10-jarige Tim en doet dit zeker verdienstelijk. Deze basisingrediënten zorgen ervoor dat MeesterSpion alles in zich heeft voor een leuke Nederlandse kinderfilm. Dat bleek, want de film was in de bioscoop zeer succesvol en wist meer dan 100.000 bezoekers te trekken.

Het verhaal van de film is dan ook zeer leuk uitgewerkt en zoals we gewend zijn bij films met een script van Tijs van Marle gaat dit gepaard met humor voor jong en oud. Wat ook helpt is dat de chemie tussen Tim en Simon geweldig is. Daarnaast scoort de film met de coole en soms zelfs hilarische gadgets die gebruikt worden. Denk aan de antieke DAF, die vele snufjes heeft. Ook leuk is bijvoorbeeld de scène waarin Tim in het bos op zoek is naar het communicatiemiddel om met Simon te kunnen praten en denkt dat een drol op een boomstam de walkietalkie is. Dit soort onderbroekenlol zorgt ervoor dat je zelfs als volwassene de film met een lach zal bekijken. Daarnaast kan de spanning, zeker bij de jonge kijkertjes, zeker in de tweede helft van de film behoorlijk oplopen. Het verhaal is soms wellicht wat voorspelbaar, maar de uitwerking is zeer leuk gedaan.

Extra’s: Helaas bevat de dvd release geen bonusmateriaal. Dat is jammer, want het zou leuk zijn om te zien hoe de film tot stand is gekomen. Wel zie je wat bloopers onder de aftiteling, al had het leuker geweest deze als extra tegen te komen op de schijf. Wel is de dvd netjes voorzien van Nederlandse én Engelse ondertiteling en ondertiteling voor doven en slechthorenden.

MeesterSpion is een zeer leuke Nederlandse kinderfilm geworden die ook genietbaar is voor het volwassen publiek. Dit komt door het spannende verhaal, dat ervoor zorgt dat kinderen op het puntje van hun stoel zitten. Vooral de James Bond-sfeer die de film met zich meebrengt is een groot pluspunt en straalt de hele film veel coolheid uit. Ook is de film leerzaam, zo krijgen de kinderen het een en ander te weten over de Koude Oorlog. Een completere film zou je kinderen niet kunnen laten kijken. Aan alles kan je dan ook afzien dat we hier te maken hebben met een film van de makers van films als Mees Kees en Dummie de Mummie. Ze schotelen hier opnieuw een kwaliteit kinderfilm voor. Nergens duurt de film te lang en aan het einde van de rit kan je zelfs niet wachten op een tweede deel.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 februari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek