Mia Madre

Informatie

RegieNanni Moretti
Jaartal2015
Releasedatum29-04-2016
Speelduur102 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastJohn Turturro, Margherita Buy, Nanni Moretti en Giulia Lazzarin

Als de moeder van regisseuse Margherita met ernstige gezondheidsproblemen in het ziekenhuis terecht komt, belandt haar leven in een roes. Dit wordt nog eens bemoeilijkt als Margherita bij haar nieuwe film werkt met een zelfingenomen Amerikaanse acteur die alle aandacht opeist. Tot overmaat van ramp staat ook haar verdere privéleven onder grote druk met een puberende tienerdochter, de slechte verhouding met haar ex-man en de strubbelingen die ze ondervindt in haar nieuwe relatie. Als haar broer haar met de neus op de feiten drukt resulteert dit erin dat een burn-out niet ver weg lijkt. Dit doet haar besluiten om haar moeder voor de laatste fase in haar leven mee naar huis toe te nemen om zo op een waardige manier afscheid te kunnen nemen.

In dit melancholieke tragische drama krijgen we een kijkje in het leven van Margherita, een regisseuse van middelbare leeftijd die een moeilijke tijd doormaakt doordat haar moeder op sterven ligt. Een pittig onderwerp, dat eigenlijk een beetje ten onder gaat aan de een stuk minder interessante verhaallijnen rond een puberende tienerdochter en een zelfingenomen acteur die het onmogelijk maakt om mee te werken op de set. Toch wist deze film op het filmfestival van Cannes grote indruk te maken op het publiek, wat tot een staande ovatie leidde van dik acht minuten. Dat de film je uiteindelijk aan het denken zal zetten was te verwachten, maar van een echte klassieker in het drama genre kunnen we helaas niet spreken.

Daarvoor zitten er teveel overbodige scènes in de film. Zo zijn de nachtmerries die Margherita ervaart overbodig en voegen deze totaal niets toe aan het verhaal. Met het thema van de naderende dood van een naaste forceren de makers dat je als kijken je laat meevoeren met het verhaal, alleen mislukt dit op veel punten. Dit ligt vooral aan de vaak misplaatste ironische humor, waardoor je als kijker soms niet meer zo goed weet hoe je de film zal moeten benaderen. Toch zijn er ook genoeg pluspunten aan te stippen. Zo is het acteerwerk van de gehele cast niet minder dan formidabel, waarbij actrice Margherita Buy daar nog eens een flinke schep bovenop doet. Ook het camerawerk is prachtig, waardoor we meer dan eens prachtig geschoten beelden van Rome voor zien komen uit verrassende en bijzondere camerastandpunten.

Extra’s: Ondanks dat de film alleen op dvd uitkomt is de schijf goed gevuld met bonusmateriaal. Zo is daar een veertig minuten durende making of, waarmee we een prachtige blik op de set krijgen. Ook komen de cast en crew uitgebreid aan het woord en deze documentaire voegt dan ook echt iets toe aan de film. Naast deze documentaire kan je ook nog naar vijftien minuten aan verwijderde scènes kijken, waarvan het achteraf zeer begrijpelijk is dat deze uit de film zijn gehaald. Voor de film vinden we nog een drietal trailers van andere releases, dus we kunnen zeker spreken van een goed gevuld uitgave.

Mia Madre heeft een loodzwaar onderwerp dat wellicht toch te licht wordt gebracht. Nergens weet de film de kijker namelijk echt mee te nemen en de overdaad aan misplaatste humor zijn daarnaast bijna de doodsteek voor de film. Daarnaast wordt de drama te tam gebracht en zijn de zijplotjes van de puberende tienerdochter en een zelfingenomen acteur niet interessant genoeg. Toch krikt de ganse cast de kwaliteit flink op met formidabel acteerwerk waardoor we toch mogen spreken van een meer dan aardige film. Het helpt daarbij dat de makers ons wisten te verrassen met puik camerawerk. Het zorgt ervoor dat Mia Madre dan wellicht niet de klassieker is die we hadden verwacht, maar wel een film is die je toch wel enige tijd zal bijblijven. 

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

14 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek