Michiel de Ruyter

Informatie

RegieRoel Reiné
Jaartal2014
Releasedatum30-05-2015
Speelduur151 minuten
DistributeurA-Film Benelux
CastFrank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma en Egbert Jan Weeber

Halverwege de 17e eeuw is Nederland één van de grootste zeevaartnaties ter wereld. Als de grote admiraal Tromp in het harnas sterft op zijn schip is Michiel de Ruyter de enige juiste opvolger, gezien hij zich al meermaals bewees als geniaal strateeg. Maar het Nederlandse volk is politiek gezien verdeeld en de republikeinen en Oranje aanhangers vechten om de macht. Tegenstanders van de republiek willen dat Johan de Witt het veld ruimt zodat prins Willem III stadshouder kan worden. Het heeft voor de republikeinen dan ook de hoogste prioriteit om de oorlog tegen de Engelsen te winnen, iets waarop ze een hele grote kans maken met de geniale strateeg Michiel de Ruyter aan het roer. Maar als de Ruyter verstrikt raakt in een smerig politiek spel, wordt hij op een onmogelijke missie gestuurd.

Michiel de Ruyter is een zeer groots opgezette film geregisseerd door Roel Reiné. Reiné vertrok in 2004 uit Nederland om zijn droom na te gaan jagen in Hollywood. Daarin was hij dan ook aardig op weg, vooral in wat wij in Nederland het B-film segment noemen. Zijn kracht bleek dat hij met een relatief laag budget een film een grootse uitstraling kan geven. Wat dat betreft leek hij dan ook de juiste persoon voor dit project. Toch werd de film onder groot protest ontvangen. De tegenstanders vonden namelijk dat de Ruyter niet correct werd neergezet in de film. Een groot punt van de tegenstanders is het slaven drijven van de Ruyter, maar laat dat nou juist iets zijn waar de film totaal niet om draait. Gelukkig stond het de film niets in de weg om een groot succes te worden, want de bioscoopzalen stroomden vol. De film wist in de eerste drie dagen al meer dan 100.000 bezoekers naar de zalen toe te trekken en was daardoor direct goed voor de status van gouden film.

De hoofdrol van Michiel de Ruyter wordt vertolkt door Frank Lammers. In eerste instantie werd acteur Yorick van Wageningen benaderd voor de titelrol, maar omdat er geen overeenstemming over het salaris kon worden bereikt, kwam Lammers al snel in beeld. Lammers is de laatste tijd vooral bekend als het gezicht van een grote supermarktgigant, maar is natuurlijk een erkent goed acteur en hij zet dan ook een zeer sterke rol neer als de legendarische zeeheld. Hij liet zijn haar lang groeien voor deze rol en leefde zich compleet in als brommende zeeheld. De film zelf werd in twee versies in de bioscopen gebracht, namelijk de 12+ en de 16+ versie. Hiervoor werd gekozen om scholieren onder de 16 jaar ook de kans geven de film bij te wonen, voor deze versie werden een aantal gruwelijke scènes weggelaten of ingekort.

De 151 minuten van de 16+ versie maken de film een flinke zit, maar het tempo zit er flink in en de film zit aardig volgestouwd met spanning en actie. Zo is de scène waarin de Ruyter met een schip Engeland invaart om zo het boegbeeld van hun vlaggenschip te stelen een regelrechte nagelbijter. Wat daarbij ook gezegd mag worden is dat de film uitmuntend camerawerk bevat, dat zich internationaal gezien kan meten met de top. De prachtige shots op zee en goed gepositioneerde scènes aan de kust sieren de film. Er wordt veel spierballentaal gebruikt, maar daarin is het leuk om te zien dat dit eens niet uit de Amerikaanse hoek komt, maar simpel weg uit ons kleine kikkerlandje. Dit onderscheidt Michiel de Ruyter van de doorsnee Nederlandse film en de film is daarmee wat Nova Zembla uit 2011 had willen zijn, want die schoot juist op dat vlak flink tekort.

Ondanks de sterke rol van Lammers en de internationale uitstraling van de film zijn er helaas ook een aantal negatieve punten op te noemen. Wat wel steekt is dat er historisch gezien een aantal dingen gewoonweg niet kloppen en het verhaal flink is geromantiseerd. Zo zien de effecten er af en toe nogal knullig uit. Vooral bij de kanonslagen die een schip raken zie je met regelmaat het zaagsel en de confetti door het beeld vliegen. Het lijkt er soms een beetje op of er gewoon iemand naast de camera een hand zaagsel voor de camera langs gooit. Ook de CGI-effecten laten hier en daar te wensen over, iets wat in de bioscoop nog aardig verbloemt kon worden, maar op het thuisscherm extra in het oog springt. Met de tegenwoordige technologie zouden er toch betere effecten uit de computer moeten kunnen rollen. Feit is en blijft dat Michiel de Ruyter een Nederlandse film is met een beperkt budget dan een willekeurige vergelijkbare film uit Hollywood. Wat overblijft op dat gebied is een goede poging.

Extra’s: De Blu-ray die wij behandelen is de Limited Edition en deze staat bomvol extra’s. Ten eerste de verpakking, deze bevat een boekwerk met prachtige foto’s uit de film en een cd met de filmmuziek. Ten tweede de extra’s op de schijf zelf, zo staan er 18 minuten aan verwijderde scènes op de disc, een special van 10 minuten over alle figuranten in de film, een documentaire van 12 minuten genaamd ‘Op de filmset van regisseur Roel Reiné’ en dan hebben we alleen nog pas de grote lijnen geschetst. Er is volop aandacht besteed aan deze prachtige uitvoering van de film, dus als je na de film nog de puf hebt, kan je je helemaal verdiepen in de avondvullende extra’s op de schijf.

Michiel de Ruyter is een spectaculaire historische avonturenfilm geworden, die helaas niet helemaal accuraat is betreft de werkelijkheid. Toch is de film hierdoor zeker niet minder en het is absoluut één van de mooist gemaakte Nederlandse producties ooit. Dit ondanks dat het hier en daar een beetje aan de special effecten schort, waardoor de CGI niet altijd even goed uit de verf komt. De Limited Edition Blu-ray die wij behandelen staat prachtig op de schijf en komt vergezeld van een mooi boekwerk dat prachtig afsteekt in je Blu-ray verzameling. Voor liefhebbers die niet op zoek zijn naar een geschiedenisles is deze film zeer aan te bevelen en een groots avontuur vol list, bedrog en verraad.

4 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek