Midnight Special

Informatie

RegieJeff Nichols
Jaartal2016
Releasedatum31-08-2016
Speelduur112 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland BV
CastMichael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver en Sam Shepard

Roy en zijn zoon Alton zijn op de vlucht voor de overheid en religieuze extremisten. Alton beschikt namelijk over mysterieuze gaven, die zelfs zijn vader niet begrijpt. Al snel escaleert de vlucht, waarna deze uitloopt tot een landelijke klopjacht. Samen met hun vriend Lucas struinen Roy en Alton ’s nachts van motel naar motel om zo alles en iedereen te kunnen ontlopen. Roy is vastberaden om koste wat het kost zijn zoon op zijn uiteindelijke bestemming te krijgen. Terwilj zij dwars door Texas kruisen zullen zij hun weg moeten vinden, want de uitkomst van de achtervolging zou de wereld weleens voor goed kunnen veranderen.

Regisseur Jeff Nichols leverde in het verleden al zeer knappe werkjes af met films als Mud en Take Shelter. Ook hier stond een verhaal centraal dat traag op gang kwam, maar dat de kijker constant in de greep wist te houden. Met Midnight Special probeert de regisseur dit wederom en het is opvallend dat Nichols hierbij voor de vierde keer een beroep doet op de diensten van acteur Michael Shannon. Shannon speelt dit keer de rol van vader Roy die met zijn vriend Lucas (een rol van Joel Edgerton) in het holst van de nacht op de vlucht is geslagen voor de overheid en een extreem religieuze sekte die het voorzien hebben op zijn zoon Alton (Jaeden Lieberher). Dat klink als een verhaal met de nodige potentie al blijken er een aantal haken en ogen in het verloop te zitten.

Dat de film een trage, maar zeer sfeervolle opbouw heeft valt natuurlijk te verwachten gezien de eerdere film van Nichols. Echter, hier druipt de vaagheid van het verhaal af, waardoor er halverwege de film geen touw meer aan vast te knopen is. Roy, Lucas en Alton zijn op de vlucht, maar nergens wordt eigenlijk echt duidelijk waarom de overheid en vooral de religieuze sekte het op het 8-jarige knaapje voorzien hebben. Het duurt dan ook een poosje voordat er uiteindelijk echt iets gebeurt en zonder teveel in detail te treden slaat de eerste gebeurtenis kant noch wal. Des te knapper is het dat het verhaal je toch in de greep weet te houden. Hoe vaag alles ook mag zijn, je wilt echt weten wat er nou eigenlijk aan de hand is. Helaas krijg je hier zelfs aan het einde van de film geen antwoord op, iets wat toch wel teleurstellend is.

Wat naast de sfeer zeker bijdraagt aan de film is de geweldige soundtrack van componist David Wingo. Wederom een oude bekende van regisseur Nichols, gezien hij ook verantwoordelijk was voor de soundtracks van Take Shelter en Mud. Ook het acteerniveau ligt wederom op een redelijk hoog niveau en het is dan ook aan deze punten te danken dat de film krap aan een voldoende weet te scoren. Verhaaltechnisch zit het allemaal net te wazig in elkaar en we mogen dan ook concluderen dat Nichols dit keer zeker meer uit dit project had kunnen halen en de film zeker niet op kan tegen zijn vorige twee regieklussen. Dit maakt het dan ook dat Midnight Special een aardig tussendoortje is geworden, waarmee je uiteindelijk niet weet wat je er nou eigenlijk mee aan moet.

Extra’s:
Origins: (5:12) Regisseur Jeff Nichols verteld waar hij de inspiratie opdeed voor de film. Nichols en producent Sarah Green praten ook over het concept en design van “the other World” in de film.
The Unseen World: (12:36) Elk segment concentreert zich op een specifiek karakter uit de film, met commentaar van Nichols en cast.

Midnight Special heeft een erg interessant concept dat helaas te vaag is uitgewerkt. Toch laat het verhaal je niet los en blijf je benieuwd naar hoe het verhaal zich verder ontwikkelt. Nichols laat wederom zien dat hij een interessante film weet af te leveren, maar het niveau van films als Take Shelter en Mud wordt helaas nergens gehaald. Misschien had een wat heldere uitwerking van het verhaal in combinatie met een duidelijk einde de film tot grotere hoogten kunnen brengen, maar door het gemis aan deze elementen blijven wij steken op een krappe voldoende. Midnight Special weet zeker te intrigeren en is een aanrader voor de liefhebber van Nichols zijn werk, maar voor de meesten zal hier geen touw aan vast te knopen zijn waardoor veel mensen de film links zullen laten liggen.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 september, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek