Minions: The Rise of Gru

Informatie

RegieKyle Balda
Jaartal2022
Releasedatum09-11-2022
Speelduur87 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSteve Carell, Pierre Coffin, Alan Arkin, Taraji P. Henson, Michelle Yeoh, Julie Andrews, Russell Brand, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Danny Trejo en Lucy Lawless

Het is 1976 en een 11 jaar oude Gru droomt ervan om een superschurk te worden. Uiteraard krijgt hij hierbij de hulp van de Minions, die hij heeft ingehuurd om voor hem te werken. Gru is uitzinnig als hij een uitnodiging krijgt om op gesprek te komen bij de Vicious 6, een superschurkenteam dat op zoek is naar een nieuw lid nadat ze hun oprichter Wild Knuckles hebben verraden en voor dood hebben achtergelaten. Door zijn jonge leeftijd verloopt Grus’ gesprek dramatisch, maar hij slaagt er met de hulp van de Minions wel in om de zogenaamde Zodiac steen te stelen. De problemen stapelen zich op rond Gru als blijkt dat Minion Otto de steen heeft geruild voor een speelgoedsteen en Wild Knuckles nog in leven blijkt en hem ontvoert. De Minions krijgen 48 uur de tijd om Wild Knuckles de steen terug te bezorgen.

Na het immense succes van Despicable Me (Verschrikkelijke Ikke) konden vervolgfilms natuurlijk niet uitblijven. Echter, voordat deze het levenslicht zagen werd er ook een spin-off/prequel aangekondigd rondom de gele, pilvormige handlangers van Gru. Zoals ongetwijfeld bekend werd deze film in 2015 (vooral financieel gezien) een gigantische succes. Een nieuwe film kon dan ook niet lang uitblijven. De corona-pandemie stak hier echter een stokje voor en de film belandde uiteindelijk met twee jaar vertraging in de bioscoop. Het succes was er niet minder om. Niet alleen waren de reviews over het algemeen positief, ook werd de film als een verbetering gezien ten opzicht van zijn voorganger. En ook de kassa rinkelde weer flink; tegen een budget van 80 miljoen dollar stond een box-office resultaat van 936,7 miljoen dollar.

En waar de eerste film zich echt volledig richt op de gele, pilvormige handlangers van Gru, is er nu ook plek voor Gru zelf. Echter niet zoals je misschien zou verwachten. Omdat het een prequel op de Despicable Me-films betreft, gaat het hier namelijk om de 11 jarige Gru. Jong of niet, zijn stem wordt wederom ingesproken door Steve Carrell. Hij krijgt uiteraard weer gezelschap van Pierre Coffin, die zoals altijd verantwoordelijk is voor de stemmen van Kevin, Stuart, Bob, Otto en de rest van de Minions. De heerlijke stemmencast wordt sowieso bevolkt door sterren trouwens. Zo is The Sound of Music-ster Julie Andrews te horen als de moeder van Gru en horen we Michelle Yeoh als acupuncturist en kung fu-ster die de Minions te hulp schiet. Daarnaast worden de stemmen van de Vicious 6 ingesproken door actiehelden als Jean-Claude van Damme, Dolph Lundgren, Danny Trejo, Lucy Lawless en ook Alan Arkin.

En waar de eerste film zich volledig richtte op de Minions, is dit vervolg op die film eigenlijk meer een echte prequel op de Despicable Me-films. Voordeel is dat deze film niet volledig opgehangen wordt aan de grappen en grollen van de Minions. Natuurlijk, de eerste film was een heerlijke aanslag op de lachspieren, maar de film voelde toch wat lang aan en eigenlijk weet nu nog steeds niemand wat ze zijn en waar ze vandaan komen. Hun dolkomische avonturen met het vrolijke, ondertussen welbekende, brabbeltaaltje werkt dan ook het beste in korte films of met een rol aan de zijlijn. En juist op dat vlak scoort deze film dan ook gewoon weer erg goed. Want niet alleen is het erg vermakelijk om de kleine Gru bezig te zien als aspirant superschurk, ook krijgen de Minions weer alle ruimte om de show te stelen. Hierdoor is deze tweede Minions-film en vijfde in de Despicable Me-franchise niet alleen financieel opnieuw een groot succes, maar is de film ook gewoonweg weer een zeer leuke animatiefilm voor jong en oud, met een dusdanig hoog tempo dat je amper de tijd krijgt om te beseffen dat het eigenlijk allemaal weer nergens om gaat.

Extra’s: Zoals je mag verwachten is er naast de film flink wat bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden, waaronder (traditiegetrouw) nieuwe korte films.
· Mini-Movie: Post-Modern Minions (03:49) De Minions proberen indruk te maken op een verwaande kunstcriticus.
· Mini-Movie: Minions and Monsters (04:20) Een spel van Minions & Monsters komt tot leven.
· Extended Scene (01:25) Een enkele verlengde scene; Gru arrives at the interview.
· Outtakes (03:02) Diverse komische momenten uit stemopnamesessie.
· Character Profiles (15:47) Aandacht voor meerdere personages en interviews met de acteurs die verantwoordelijk zijn voor hun stem.
· Gru-vy Animation (06:27) Een blik op het animatieproces en de fases die men hierbij doorloopt tot het voltooien van de film.
· The ’70s — Fashion, Food & Funk (04:48) Een blik op de jaren 70-setting van de film.
· Minion Martial Arts
(04:12) Een feature die zich richt op het gebruik van martial arts in de film en de invloed daarvan op de film en zijn verhaal.
· How to Draw (& Animate) With Brad Ableson (11:11) Een leuke tutorial om een Minion, Young Gru enKung Fu Stuart zelf te tekenen.
· Lair Flair: Make Your Own Minion Hideout (10:22) Wederom een leuke tutorial, dit keer om een soort Minions-schuilplaats te maken, we zien; The Lair, Disco Bubbles en Jet Pack.
· Super Style Shop (06:50) Een feature gericht op nieuwe kostuums voor speelgoed Minions, we zien Bell Bottoms and Bandana en Fringe Vest and Chunky Necklace.

Minions: The Rise of Gru is opnieuw een heerlijk geanimeerde komedie vol chaos en geslaagde grappen. Ondanks dat de film officieel de boeken in gaat als vervolg op de spin-off/prequel Minions uit 2015, ligt het verhaal van deze film een stuk dichterbij de Despicable Me-films dan zijn voorganger. Dit komt vooral door de inbreng van Gru, al is hij hier pas 11 jaren oud. En wie hiermee de vrees heeft dat de film zich vooral ook richt op een jonger publiek, kunnen we gerust stellen; dit is nergens meer of minder het geval dan bij de eerdere films in deze franchise. Met een opbrengst die weer richting de miljard ging, zal het ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn voordat de reeks verder wordt uitgebreid. De vierde Despicable Me-film is reeds in ontwikkeling en schijnen we in 2024 tegemoet te mogen zien. Als Illumination deze kwaliteit weet te waarborgen is het zonder meer weer iets om naar uit te kijken.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

1 december, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer