Mission: Impossible – Rogue Nation

Informatie

RegieChristopher McQuarrie
Jaartal2015
Releasedatum30-07-2015
Speelduur131 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastTom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin en Rebecca Ferguson

Ethan Hunt en het Impossible Mission Force belanden voor een missie op een vliegveld in Minsk, Wit-Rusland. Ze moeten daar een vliegtuig stoppen dat een lading chemische wapens wil leveren aan criminelen. Ethan doet dit op zijn eigen (onmogelijke) manier, waarmee hij de aandacht trekt van CIA-directeur Alan Hunley die hierop het IMF ontbindt. Ethan laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en roept tegen alle regels in zijn oude team weer bij elkaar om de zeer gewelddadige en terroristische organisatie The Syndicate op te doeken. Zij willen de wereld in hun greep nemen door middel van terroristische aanslagen. Bestempeld als verrader door de CIA en opgejaagd door The Syndicate staat Ethan en zijn team voor misschien wel voor de meest onmogelijke missie uit hun carrière.

Van 1966 tot 1973 liep de succesvolle televisieserie Mission: Impossible bij zender CBS. Het duurde tot 1996 dat regisseur Brian De Palma de Mission: Impossible-reeks nieuw leven in blies, waarbij hij een beroep deed op niemand minder dan Tom Cruise voor de rol van Ethan Hunt. Ondertussen zijn we negentien jaar verder en zijn we alweer bij het vijfde deel aanbeland. Dit keer ligt de regie in handen van Christopher McQuarrie, die hiervoor dus opnieuw samenwerkt met Cruise. De heren kunnen het goed samen vinden gezien hun eerder samenwerkingen. Zo was hij verantwoordelijk voor het zeer vermakelijk Jack Reacher en schreef hij de scripts voor Cruise-films als Valkyrie en Edge of Tomorrow. Dat McQuarrie een gerespecteerd scriptschrijver is biedt natuurlijk perspectief voor deze film, maar de grote vraag is natuurlijk of de 53-jarige Cruise nog wel mee kan in zo’n groot actie avontuur?

Het antwoord hierop is volmondig: JA! Cruise lijkt wel het eeuwige leven te hebben als actieheld. Zo hing hij zelf aan een echt opstijgend vrachtvliegtuig, iets waar je natuurlijk niks anders dan respect voor kan hebben. Daarnaast werkt het natuurlijk ook direct mee aan de geloofwaardigheid van de scène, want er is geen discussie meer of het wel of niet een stuntman is die we daar zien hangen. Een ander sterk punt in het script is bijvoorbeeld dat de film naadloos aansluit op Mission: Impossible – Ghost Protocol. Daar werd aan het einde namelijk The Syndicate al aangehaald, een organisatie van getrainde specialisten die de naar werelddominantie willen grijpen. Ook is The Syndicate de organisatie die in de serie uit de jaren 60 voorkomt, dus wat dat betreft keren de makers met Rogue Nation terug naar de bron.

Over terugkeren naar de bron gesproken: net als in de vier voorgaande delen is Ving Rhames te zien als gadget-man Luther, maar ook Simon Pegg en Jeremy Renner keren terug. Wel nieuw is de Engelsman Sean Harris, hij speelt de rol van badguy Lane en het moet gezegd dat we ons toch een betere schurk hadden kunnen voorstellen. Als we namelijk een minpunt voor deze film moeten aanwijzen is dat Harris. Zo blijft de echte dreiging uit en zorgt hij er nergens voor dat je ook maar het gevoel krijgt dat je met een echte slechterik in de film te maken hebt. Toch moet je dit maar voor lief nemen, want Rogue Nation biedt natuurlijk veel meer. Zo is het adrenalinegehalte hoog, wat te danken is aan het hoge tempo dat de film kent. De ene actiescène is nog niet afgelopen of de andere staat alweer voor de deur. Zo zit de film ook vol stunts waar je mond van zal openvallen.

Maar ook qua humor zit het weer snor, vooral Simon Pegg weet de lachers weer op zijn hand te krijgen als technisch expert Benji Dunn. Zo raakt hij vaak in paniek als Hunt weer eens een gevaarlijke klus wil doen en komt hij met de meest droge uitspraken. Pegg was overigens ook verantwwoordelijk voor een aantal gevaarlijke (duik)stunts. Ook dit zorgt voor zeer beklemmende scènes waarbij je het zelf Spaans benauwd krijgt. Dit, in samenwerking met de weer meesterlijke bombastische soundtrack en het erg goede camerawerk, zorgt ervoor dat Mission: Impossible – Rogue Nation een heuse explosieve achtbaanrit is geworden met een zeer hoog popcorn gehalte die als een sneltrein aan je voorbij raast.

Mission: Impossible – Rogue Nation is een actiefilm geworden die je nog lang bij zal blijven. Tom Cruise en Simon Pegg vormen een prima duo dat voor de nodige spanning en humor zorgt. De première van de film stond officieel gepland voor 25 december van dit jaar, maar omdat de release van grote films als Spectre en Star Wars: Episode VII – The Force Awakens rond diezelfde periode in de agenda stonden besloot Universal de film nu al uit te brengen. Terecht of niet, maar feit is wel dat Rogue Nation misschien wel de beste Mission: Impossible-film tot nu toe is en we kijken al met smart uit naar een hopelijk zesde deel. Of Tom Cruise daar nog in zal terugkeren? De tijd zal het leren.

30 juli, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek