Money Monster

Informatie

RegieJodie Foster
Jaartal2016
Releasedatum12-05-2016
Speelduur99 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastGeorge Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West, Giancarlo Esposito en Caitriona Balfe

Het succesvolle programma Money Monster trekt wekelijks miljoenen kijkers waarin presentator Lee Gates de kijker keer op keer van gouden beleggingstips weet te voorzien. Dit verandert als hij tijdens een live uitzending wordt gegijzeld door een woedende investeerder die al zijn geld is verloren door een van de tips van Lee. Wat volgt is een zenuwslopend tafereel waarbij Lee een bomvest krijgt aangetrokken. De enige redding voor Lee lijkt Patty, de regisseuse van het programma, die hem van informatie voorziet via het oortje dat hij nog steeds in heeft. Toch dreigt de boel te escaleren, maar dan komen Lee en Patty op het spoor van een complottheorie binnen de financiële wereld.

Na het wat vreemde The Beaver komt regisseuse/ actrice Jodie Foster met de op het eerste oog zenuwslopende thriller Money Monster. Het verhaal gaat over de graaicultuur die op de Amerikaanse aandelenmarkt heerst en hoe dit effect kan hebben op de gewone man. In de hoofdrol zien we George Clooney, die geknipt is voor de rol van de arrogante en zelfingenomen presentator Lee Gates. Naast Clooney is Julia Roberts te zien als Patty, de producer en regisseuse van het programma Money Monster. Twee bekende gezichten en voorop natuurlijk sterke acteurs die vrijwel altijd goed werk leveren en ook dit keer weten zij de film naar een vermakelijk niveau te trekken. Het is alleen spijtig dat dit redelijk teniet wordt gedaan door het voorspelbare verhaal.

Op het moment dat de gijzeling begint krijg je direct het gevoel dat dit weer eens een film is die je met regelmaat naar het puntje van je stoel zal brengen. Helaas zijn de motieven van de gijzelnemer te doorzichtig en krijg je ook vrij snel door dat de naïeve gijzelnemer vooral een held op sokken is. Op het moment dat Lee het bomvest krijgt aangetrokken wordt deze op zich spannende wending dan ook direct weer teniet gedaan door het feit dat er nergens serieuze dreiging van uit lijkt te gaan. Als de gijzeling vervolgens wereldwijd op televisie komt krijg je een reeks beelden uit landen te zien waar werkelijk geen touw aan vast te knopen is. Het duurt zeker vijf minuten voordat je als kijker doorkrijgt dat dit te maken heeft met de grote zwendel die stukje bij beetje ontrafeld wordt.

Als de politie zich uiteindelijk met de gijzeling gaat bemoeien ebt de overgebleven spanning ook nog weg. En helaas wordt deze nergens nog opgevoerd, daarvoor nemen de agenten de meest onlogische beslissingen. Het plan dat de politie namelijk beraamd om de gijzeling met een sisser te laten aflopen is vooral onrealistisch en ondenkbaar en zorgt er zelfs voor dat Lee een band opbouwt met de gijzelnemer. Waarom er voor dit scenario wordt gekozen is een raadsel, want dit had een stuk beter uitgewerkt kunnen worden. Een ander voorbeeld is de slappe verklaring voor de verdwijning van de baas van de aandelen van het verlies draaiende Ibis stocks. Het maakt gijzelnemer Kyle enkel bozer en helaas niet dreigender. Toch wordt het nergens slecht, de film is zelfs vrij vermakelijk, daar zorgt de prima cast wel voor. Maar door verkeerde keuzes weet de film zich echter nergens te onderscheiden.

Money Monster is een dertien in dozijn thriller geworden, die veel meer in zijn mars had kunnen hebben. Gelukkig zijn daar de prima acteerprestaties van George Clooney en Julia Roberts die een hoop verdoezelen, maar ook zij kunnen niet voorkomen dat de film met regelmaat voorspelbaar of zelfs onrealistisch is. Ook de keuze van regisseuse Jodie Foster om een ogenschijnlijke willekeurig aan loze beelden los te laten gooit roet in het eten. Wat we overhouden is een thriller die de nodige potentie heeft, maar die dat helaas niet benut. Er gaat namelijk geen enkele dreiging van het geheel uit. Als de gijzeling zich uiteindelijk verplaatst naar de straten van New York is het helemaal gedaan met de film en zal de aftiteling uiteindelijk vooral aanvoelen als een verlossing.

13 mei, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek