Monster Hunter 4K

Informatie

RegiePaul W. S. Anderson
Jaartal2020
Releasedatum28-04-2021
Speelduur103 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMilla Jovovich, Tony Jaa, Ron Perlman, Tip

Wanneer Captain Natalie Artemis en haar VN-veiligheidsteam op zoek gaan naar een vermist team in de woestijn, worden ze overvallen door een plotselinge storm. Als de storm als sneeuw voor de zon verdwijnt, stuiten ze al snel op de verbrande resten van de vermiste soldaten en hun voertuigen vinden. Terwijl ze nog proberen uit te vinden wat hun huidige positie is, komen ze er al snel achter dat er iets niet klopt. De storm blijkt een portaal te zijn naar een Nieuwe Wereld, een wereld van gevaarlijke en krachtige monsters, die hun domein met dodelijke wreedheid beheersen. Waar een deel van haar team verslonden wordt door een van de monsters, krijgt Artemis hulp van Hunter, een mysterieuze krijger die een manier heeft gevonden is om de machtige wezens op te jagen en te doden.

De Brits Paul W.S. Anderson is een regisseur, producent en scriptschrijver die vooral zijn werk haalt uit science-fictionfilms en video game-verfilmingen. Ondanks dat zijn films garant lijken te staan voor vernietigende kritieken, weet hij het toch keer op keer voor elkaar te krijgen om een financieel succesvolle film af te leveren. In een wereld waar het draait om het terugverdienen van het geld dat in een project is gestopt, liefst met rente, blijken films van Anderson dan ook een goede investering. En eigenlijk is dat toch een beetje de omgekeerde wereld. Want zeker in de wereld van onafhankelijke films zijn er zat filmmakers die keer op keer het geld bij elkaar moeten schrapen om hun visie te verwezenlijken, waarbij ze maar moeten afwachten of hun product een groot genoeg publiek weet te trekken. Anderson op zijn beurt mag keer op keer met miljoenen strooien en weet daarbij een jaloersmakend groot publiek te trekken, is het niet op het witte doek, dan wel in de herkansing in het home entertainment segment.

Net als bij zijn Resident Evil-films krijgt hij hierbij hulp van vrouwlief; Milla Jovovich. Zeker geen groots actrice en iemand die naar haar doorbraak in The Fifth Element al snel in een bepaald soort films bleef hangen. Toch is het wel een leuk koppie, dat de doelgroep aanspreekt als ze weer een stoere rol op zich neemt. Het is niet voor niets dat de Resident Evil-franchise te boek staat als reeks met de hoogste opbrengst voor films gebaseerd op een videogame. Voor Monster Hunter, gebaseerd op de gelijknamige fantasy mediafranchise en computerspelserie van Capcom, tapt het echtpaar uit hetzelfde vaatje. Naast Jovovich zien we graag geziene, maar niet al te dure, bijrolacteurs als Tony Jaa en Ron Perlman, waarnaast de rest van het toch weer zeer behoorlijke budget in special effects en promotie wordt gepompt. Een slimme strategie die normaliter zijn doel wel dient. Helaas had ook deze film last van de uitbraak van de Corona-pandemie, waardoor de release niet alleen meermaals werd verschoven, maar ook minder succesvol was dan was gehoopt.

Nu is het natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat de film gewoonweg niet goed genoeg is, maar de makers pretenderen dan ook nergens dat ze met deze film de concurrentie aan willen gaan met films die zich mengen in het awardseizoen. Vooraf kon je er dan ook bijna vergif op innemen dat het scenario geen hoogvlieger zou zijn. Het is allemaal weinig origineel, in twee zinnen samen te vatten en vooral een variatie op wat wel al zoveel eerder voorbij hebben zien komen. Wat we wel voorgeschoteld krijgen, zijn een handvol lekker bombastische actiescènes met zeer verdienstelijke special effects en een meer dan aardige score van Paul Haslinger, overigens geen onbekende van Anderson. En zo zorgt het team rond echtpaar Anderson en Jovovich opnieuw voor een zeer verdienstelijke game-adaptie in het segment dat hun zo goed past. Critici zullen ongetwijfeld 1.001 dingen vinden om hun kritiek over te uiten, maar voor de liefhebbers is het gewoon goedgemaakte fantasy-actiepulp. Niets meer, maar zeker ook niets minder.

Extra’s: Op de zeer schitterende 4K Ultra HD steelbook uitgave, overigens voorzien van een ‘gewone’ Blu-ray, is ook nog wat bonusmateriaal te vinden. Niks heel bijzonders, maar zeker leuk voor de liefhebbers van Monster Hunter.
· De Monster Hunters: de acteurs en personages (07:51) Een blik op de cast en de personages die ze spelen. Hiervan is een deel bekend van de games, maar werden ook personages speciaal voor de film bedacht.
· Monsterlijk Arsenaal: de wapens in de film (05:02) Een blik op de wapens in de film, waarvoor de inspiratie uiteraard gehaald werd uit de gamereeks.
· Voor de gamers: van de game naar de film (06:40) Anderson spreekt zijn liefde uit voor de Monster Hunter-games, waarbij we inzicht krijgen in wat tot de verfilming heeft geleid.
· Verwijderde scènes (03:24) Een tweetal ‘grappige’ verwijderde scènes die sneuvelden op de montagetafel; Steeler Joke #1 en Steeler Joke #2.

Monster Hunter 4K is bepaald geen hoogstaande film, maar wel opnieuw een film die de liefhebbers van Paul W.S. Anderson zal kunnen bekoren. Dat Anderson naar verluid tien jaar bezig is geweest om deze film van de grond te krijgen, valt hem te prijzen, maar het publiek dat de film dient is vrij beperkt. De film richt zich dan ook voornamelijk op de mensen die zich eerder al goed wisten te vermaken met vooral de gelijknamige games. Voor die mensen zal de film een feest van herkenning zijn. Voor ieder ander is Monster Hunter vooral een flinke bak bombast, dat tegen zal vallen als je het ook maar iets te serieus neemt. Wie genoten heeft van de Resident Evil-films van Anderson zal zonder meer geen buil vallen aan deze bombastische, en met special effects overladen film van het echtpaar Anderson en Jovovich. En ondanks dat de opbrengt op het witte doek tegenvallend was, zal dit met de home entertainment release vast nog goed worden gebreid. En in navolging daarvan zal het ons, zeker ook gezien het einde van de film, niet verbazen dat we binnen niet afzienbare tijd een vervolg tegemoet mogen zien.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Way To Blue voor het recensie-exemplaar.

De 4K Steelbook release van de film is exclusief verkrijgbaar bij Bol.com.

26 april, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer