Moordvrouw – seizoen 7

Informatie

RegieHanro Smitsman en Michiel van Jaarsveld
Jaartal2018
Releasedatum6-4-2018
Speelduur336 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastWendy van Dijk, Thijs Römer en Achmed Akkabi |

Nadat het politiebureau te Leeuwarden is opgeheven zijn alle rechercheurs vertrokken bij de politie. Toch zetten Fenna, Bram, Evert en Liselotte hun succesvolle samenwerking onverminderd voort en vormen zij samen een nieuw, eigen team. Evert en Bram raken ongewild betrokken bij een ontsnapping, terwijl Fenna in conflict komt met de politie over een brute moord die volgens haar te voorkomen was. Als dit conflict dreigt te escaleren maakt dat de situatie alleen maar erger. Liselotte krijgt het op haar beurt aan de stok met een moorddadige hacker. Ze bevecht hem in eerste instantie online, maar als ze contact legt met de hacker zijn de consequenties niet meer te overzien.

Toen het de succesvolle serie Baantjer eind 2006 tot een einde kwam, ging RTL op zoek naar een goede vervangende serie. De zoektocht leidde in 2007 tot een pilot genaamd Stille Getuigen. Deze volgde de carrière van de politievrouw in combinatie met de opvoeding van haar dochter. Door het succes van series als Flikken Maastricht besloot Endemol om het script drastisch aan te passen en de nieuw op te zetten serie vanuit dezelfde invalshoek te benaderen. Moordvrouw was geboren. In 2009 werd de serie gepresenteerd, maar hoofdrolspeelster Wendy van Dijk bleek onverwacht zwanger en ook moest er gewacht worden op goedkeuring van de scripts door de provincie Friesland, waar de serie gesitueerd zou worden. Nadat al deze situaties het hoofd waren geboden was het op 20 januari 2012 eindelijk zover. De serie beleefde met enige kritieken zijn televisiepremière op RTL4, al waren er ook positieve geluiden. Deze hebben er mede toe geleid dat we ondertussen alweer bij het zevende seizoen zijn aanbeland.

Dit seizoen kent een andere toon dan de voorgaande seizoenen, door de sluiting van het politiebureau in Leeuwarden. Toch gaat het team van Fenna gepassioneerd door met de werkzaamheden, iets dat dit seizoen voor meerdere conflicten zorgt met de politie, die het team van Fenna op elk vlak probeert te dwarsbomen. Toen de eerste aflevering van dit seizoen zijn première beleefde waren de kijkcijfer meer dan goed, maar er was flink wat kritiek van de fans van de serie. Op zich goed voor te stellen, want dit seizoen gaat niet verder waar het zesde seizoen geëindigd was. Zo werd er dat seizoen op zorgvuldige en spannende wijze opgebouwd naar een cliffhanger, met een confrontatie tussen Fenna en haar stalker, maar kom je er nu dus nog steeds niet achter wie die stalker is. Het is een frustrerende wending betreft de continuïteit van de serie, iets dat de fans niet onder stoelen of banken staken. Ook is het even wennen dat het team nu zelfstandig werkt. Ze worden bij gevoelige zaken ingehuurd door Dries, die ondertussen voor de AIVD werkt. Het is iets dat soms tot een ongeloofwaardig scenario leidt.

Het lijkt er dan ook een beetje op of de koek op is en dit zevende seizoen de laatste zal zijn. Zo is er nog geen enkel signaal van een nieuwe verlenging. Mocht dit het geval zijn, dan eindigt de serie erg onbevredigend, want de serie hint in de laatste aflevering overduidelijk op een vervolg. Verder kent dit seizoen, die maar acht afleveringen telt in plaats van de tien van normaal, een redelijk standaard voorloop. Weinig nieuws onder de zon dus. Het niveau van bijvoorbeeld Flikken Maastricht wordt dan ook nergens gehaald en daarmee kan je eigenlijk direct concluderen dat dit seizoen niet bepaald een hoogvlieger is. Het is dan ook te hopen, mocht er een achtste seizoen komen, dat alles weer wat beter wordt uitgewerkt en we dit zevende seizoen als buitenbeentje kunnen beschouwen. Slecht is het allemaal niet, maar het niveau van eerder wordt namelijk nergens gehaald.

Extra’s: De acht afleveringen van dit seizoen zijn netjes geplaatst op twee dvd’s. Helaas is er op de twee discs geen bonusmateriaal te vinden. Spijtig, vooral gezien de commotie rond het eventuele einde van de serie. Om het een gemiste kans te noemen gaat wat ver, maar hier had een leuke toevoeging in kunnen zitten.

Moordvrouw – seizoen 7 is een vreemde eend in de bijt en haalt nergens het niveau van eerdere seizoenen. Dit komt vooral door de aanpassing van het verhaalverloop en doordat dit seizoen niet goed aansluit op de eerder zo zorgvuldig opgebouwde cliffhanger. Fenna, ook hier natuurlijk weer gespeeld door Wendy van Dijk, gaat op eigen houtje door met haar team en neemt gevoelige opdrachten aan van de AIVD. Dit leidt tot kleine irritaties bij de eerste paar afleveringen, maar resulteert uiteindelijk in vermakelijke situaties. Het is nu afwachten of en hoe de makers deze serie voortzetten, want wellicht als de plek van dit afwijkende seizoen in het geheel duidelijker wordt dat de waardering toch nog toeneemt. Gebeurt dat niet, dan is dit seizoen niet alleen een vreemde eend, maar ook een onwaardig einde dat voor een nare nasmaak betreft eerdere seizoenen zorgt.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

19 april, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acc975195aa1_selected-products" products="9200000089201950,9200000073859554,9200000054911999,9200000038464786,9200000024664030,9200000014403509" name="Moordvrouw" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek