Mortal Engines 4K

Informatie

RegieChristian Rivers
Jaartal2018
Releasedatum17-04-2019
Speelduur128 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastHugo Weaving, Robert Sheehan, Ronan Raftery, Stephen Lang, Leila George en Jihae

Een aantal duizend jaar na de catastrofale Zestig Minuten Oorlog, die een heel groot deel van de aarde verwoest heeft, is de aarde nagenoeg onleefbaar geworden voor de mensheid. Om toch te kunnen overleven heeft de mensheid zich aangepast aan hun leefomgeving en wonen zij in grote machinale steden die over de wereld zwerven. Om aan brandstof te komen vallen de grote steden de kleine steden aan. Tom Natsworthy woont in de grote stad Londen, waar hij Old-Tech verzamelt voor het museum, maar hij wordt gedwongen om op de vlucht slaan als hij een aanslag verijdelt op Thaddeus Valentine, het hoofd van de Guild of Historians. De dader is de gemaskerde Hester Shaw en Tom ontdekt dat Valentine snode plannen heeft om alle kleinere steden te verorberen, om op deze manier de alleenheerschappij over de aarde te grijpen. Tom en Hester worden gedwongen om samen te werken en in een uiterste poging om de aarde niet ten onder te laten gaan aan de plannen van Valentine.

Post-apocalyptische films; ze zijn er in grote getale, maar lang niet allemaal even goed. Het is dan ook een populair genre en je moet vandaag de dag goed uit de hoek komen om een film te doen slagen. Vooraf was het dan ook vooral de vraag wat een film als Mortal Engines nog zou kunnen toevoegen aan het genre. Toch is de opzet op zijn minst interessant te noemen. De aarde is na een oorlog grotendeels verwoest, waarna mensen moeten zien te overleven in grote mechanische steden. Het klinkt allemaal als een LSD-trip die een hippy in de jaren zeventig heeft gehad en zo voelt de gehele film ook een beetje aan. Naast het feit dat een dergelijk verhaal je ding moet zijn, moesten de makers dit ook nog goed naar het scherm weten te vertalen. Hier lijkt men op gerekend te hebben, want Peter Jackson (die hier optreedt als producent) en een arsenaal aan mensen die mee hebben gewerkt aan zijn legendarisch geworden The Lord of the Rings-films zijn verantwoordelijk voor deze film.

Om groot te adverteren met een bekende producent is een slim marketingtrucje, maar deze film is op zijn minst interessant genoeg om het een kans te geven. Toch is het verhaal niet bijster origineel. Toch had men zeker wat meer aandacht moeten besteden aan het verhaal. Het begint allemaal voortvarend, met de aanslag van Hester op Valentine, maar vervolgens zakt het tempo behoorlijk in. Zeker als Hester en Tom min of meer noodgedwongen tot elkaar worden veroordeeld, hadden de makers het tempo wat hoger mogen leggen. We kunnen dan ook gerust concluderen dat Mortal Engines het vooral van het visuele moet hebben. Dat dit zo goed verzorgd is blijkt vooral te danken aan het team dat Peter Jackson nochtans om zich heen heeft verzameld, die hier opnieuw hun ziel en zaligheid hebben ingelegd. De computer gegenereerde effecten zien er dan ook allemaal strak uit en maken de film tot een lust voor het oog, zeker als het allemaal ook nog eens in 4K naar je beeldscherm wordt gebracht. Ook als men naar de verdere vormgeving en decors kijkt is alles dik in orde.

We kunnen dan ook concluderen dat een dergelijk standaard, doch leuk verpakt, post-apocalyptisch verhaal nog nooit zo visueel aantrekkelijk naar het scherm is vertaald. Zo belandt je als kijker in een duistere setting waar technologie de overhand heeft. Zo moet Tom erachter zien te komen wat er nou eigenlijk gaande is en dat mondt te vaak uit in ietwat langdradige dialogen. Als Tom en Hester na hun ontsnapping buiten de mechanische steden geraken en hun weg terug moeten zien te vinden, is ook hier het tempo wellicht niet al te hoog, maar er is duidelijk erg veel aandacht besteed aan de omgeving en de gevaren die er buiten de steden schuilen. Het maakt dat de film vooral door de visuele pracht in staat is om de aandacht van de kijker te behouden. Gelukkig leidt het allemaal wel ergens naartoe. Ondanks dat het beoogde verrassingseffect wat uitblijft, is de veldslag waar alles op uitdraait zonder meer indrukwekkend en geeft het een duidelijke opzet naar een eventuele vervolgfilm.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op deze combi-verpakking.
· End of the Ancients (03:13) Een soort rondleiding door de post-apocalyptische achtergrond uit de film.
· Character Series (21:43) Een vijfdelige feature rond de diverse karakters uit de film, inclusief een kijkje achter de schermen en interviews met de cast en crew.
· Welcome to London (26:18) Opnieuw een vijfluik, dat dit keer dieper inzoomt op het London in de film en de ondergang van de wereld zoals wij die nu kennen.
· In the Air (04:52) Deze feature gaat dieper in op de luchtsteden uit de film, inclusief de vliegtuigen.
· Film New Zealand (03:52) De cast en crew worden geinterviewt op Nieuw-Zeeland, de thuishaven van Peter Jackson.
· Audio Commentary: Een informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Christian River.

Mortal Engines 4K is een vakkundig in elkaar gezette post-apocalyptische film, waarbij vooral het visuele aspect de film tot een bijzondere verschijning maakt. Zo had alles hier en daar wat vlotter in elkaar mogen overgaan. De film biedt verhaaltechnisch dan ook niets nieuws onder de zon en bepaalde wendingen kleven van toevalligheden aan elkaar. Toch staat het vermaak voorop en als naar het einde toe gaan alle remmen los gaan, wordt je als kijker op een heus visueel spektakel getrakteerd. Zo zien de mechanische steden er op hun rupsbanden gelikt uit en is er ook buiten deze steden veel aandacht besteed aan de duistere en grimmige omgeving. Of de film onderaan de streep (financieel) succesvol genoeg blijkt om tot een hele reeks uit de bouwen valt nog maar te bezien, maar voor nu is Mortal Engines in elk geval een fijne aftrap voor alle liefhebbers van het fantasy-genre.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c9c779115369_selected-products" products="9200000103161120,9200000103160986,9200000103160988,9200000090917949" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek