Mr. Mercedes – seizoen 1

Informatie

RegieJack Bender, John David Coles, Laura Innes en Kevin Hooks
Jaartal2017
Releasedatum07-11-2018
Speelduur505 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastBrendan Gleeson, Harry Treadaway, Holland Taylor, Jharrel Jerome, Breeda Wool, Justine Lupe, Robert Stanton, Scott Lawrence en Kelly Lynch

Twee jaar na zijn pensionering wordt Bill Hodges, een voormalig politierechercheur op de afdeling Moordzaken, nog altijd getergd door zijn laatste zaak. In deze bizarre en vooral bloederige zaak reed een voor de politie onbekend persoon zestien mensen dood met een Mercedes. Brady Hartsfield, de gestoorde dader, blijkt nog niet klaar met Bill en begint hem te kwellen met de meest krankzinnige e-mails en filmpjes, welke niet traceerbaar blijken te zijn. Gelukkig krijgt Bill al snel hulp van de jonge Jerome, die erg goed met geavanceerde computertechnologie blijkt te zijn. Ondertussen wordt Bill gedwongen om de zaak te heropenen, hoewel zijn ex-collega’s van de plaatselijke politie hier niet blij mee zijn. Het is aan Bill om de volgende aanslag van de gestoorde Mr. Mercedes te voorkomen, voordat er nog meer slachtoffers gaan vallen.

Het verhaal van Mr. Mercedes is ontsproten aan het brein van The King of Horror Stephen King. De roman over een gestoorde moordenaar is de eerste in de Bill Hodges-trilogie, waarvan de eerste roman in 2014 het levenslicht zag. De roman werd zo goed ontvangen, dat het in 2015 met de prestigieuze Edgar Allan Poe Award werd bekroond. King treedt zelf op als executive producer van de serie, waarbij Jack Bender voor het merendeel van de afleveringen de regie voor zijn rekening nam. De hoofdrol is voor de Ierse acteur Brendan Gleeson, die hier de rol speelt van de gepensioneerde rechercheur Bill Hodges. Gleeson is bekend van rollen in In Bruges, The Guard en natuurlijk als Alastor Moody in de Harry Potter-films. Voor de rol van de gestoorde Brady “Mr. Mercedes” Hartsfield is voor Harry Treadaway gekozen en dit blijkt gaandeweg de serie dan ook de juiste keuze te zijn geweest. Treadaway toonde eerder al zijn kunnen als Dr. Victor Frankenstein in de serie Penny Dreadful. Qua cast, crew en natuurlijk schrijver lijkt dan ook niets in de weg te staan om van Mr. Mercedes een goede serie te maken waarbij je als kijker meermaals naar het puntje van je stoel wordt gebracht.

Het is een verwachting die direct de eerste aflevering wordt waargemaakt als er een gruwelijke aanslag wordt gepleegd door een dan nog onbekend persoon op mensen die ’s nachts in de rij staan voor een banenmarkt. De aanslag, gepleegd in een gestolen Mercedes, wordt gruwelijk in beeld gebracht waarbij niets aan de verbeelding wordt overgelaten. De zaak wordt geleid door rechercheur Bill Hodges, die de zaak voor zijn pensionering twee jaar later niet krijgt opgelost. Na zijn pensioen belandt Hodges in een depressie, maar uiteindelijk zal hij toch weer in actie moeten komen omdat Mr. Mercedes hem constant met de meest gruwelijke filmpjes lastig blijft vallen. Zijn ex-collega’s willen Bill niet geloven en vragen hem zich verder buiten de zaak te houden, iets dat Bill natuurlijk niet doet. Deze eerste aflevering zuigt je als kijker direct in het verhaal, om je vervolgens niet meer los te laten. Vooral als Brady Hartsfield, de Mr. Mercedes uit de titel, in beeld komt wordt de interesse gewekt. Brady heeft een zeer slechte jeugd gehad, waarin hij veel werd gepest en een seksuele relatie had met zijn moeder, Het zijn heftige onderwerpen die best zorgen voor wat ongemakkelijke televisie.

Brady klampt zich vast aan zijn moorden en maakt er een spelletje van om uit handen van de politie te blijven. Als de serie zich verder ontvouwd, wordt die situatie steeds bizarder, waarbij de spanning flink wordt opgevoerd. Naast zijn werk in een computerwinkel verdient Brady ook nog wat bij als ijscoman. Laat dit nou net in de buurt zijn waar Bill woont, die natuurlijk geen idee heeft wie de man is die hij zo vurig zoekt. Het geeft Brady de kans om Bill flink te terroriseren en in de gaten te houden vanuit zijn ijscowagen, dit alles zonder dat Bill ook maar iets in de gaten heeft. Natuurlijk begaat Brady na verloop van tijd een aantal fouten, waarmee zijn identiteit onthuld dreigt te worden. Het is vanaf dit punt dat Brady echt doordraait en de serie nog interessanter wordt dan hij eigenlijk al was. Het is daarbij lastig om de serie naast je neer te leggen (om te gaan slapen bijvoorbeeld). Elke aflevering heeft namelijk zijn eigen cliffhanger, waardoor je als kijker elke keer hunkert naar meer om maar te kunnen ontrafelen wat er gaat gebeuren.

Extra’s: Helaas is er naast de tien afleveringen, die zijn verspreidt over drie dvd’s, geen bonusmateriaal op de dvd release te vinden.

Mr. Mercedes – seizoen 1 trapt erg sterk af en weet dit niveau het gehele seizoen vast te houden. Bereid je voor op de meest ondenkbare en bizarre situaties, die enerzijds misschien soms erg ver gezocht zijn, maar anderzijds prima werken voor een serie als deze. Eigenlijk komt dit vooral doordat elk personage goed is uitgewerkt en vooral erg interessant blijft voor het verhaal. Hoe verder je in het verhaal geraakt, hoe meer de vraag rijst van hoe Bill de zaak zal oplossen en of alles uiteindelijk wel goed komt, het blijft tenslotte een verhaal van King natuurlijk. Gezien het tweede seizoen in augustus van dit jaar in première ging kan je bevroeden dat het verhaal na dit seizoen nog niet klaar is, maar het is zeker aan te raden om zelf uit te vissen hoe dit allemaal verloopt. Als dit eerste seizoen dan ook een voorbode is op wat nog moet gaan komen, kunnen we ons borst nat maken en is dit iets om echt naar uit te kijken. Voor nu is dit eerste seizoen een absolute aanrader!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

14 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bea905f6d54c_selected-products" products="9200000096921093,9200000095082853,9200000036034902,9200000092841532,9200000096906896" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek