Mr. Robot – seizoen 1

Informatie

RegieNiels Arden Oplev, Sam Esmail, Jim McKay, Nisha Ganatra, Deborah Chow, Christoph Schrewe en Tricia Brock
Jaartal2015
Releasedatum04-05-2016
Speelduur450 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastRami Malek, Charly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström en Christian Slater

Elliot Alderson is een jonge techneut die als beveiligingsengineer werkzaam is bij cyber security bedrijf Allsafe in New York. Elliot worstelt voortdurend met sociale angststoornis en klinische depressie, waardoor zijn denkproces flink beïnvloedt lijkt te worden door paranoia en misleiding. Het gebrek aan sociale vaardigheden compenseert hij door willekeurig mensen te hacken, en af en toe op te treden als een cyber-burgerwacht. Elliot ontmoet een mysterieuze anarchist, die bekend staat onder het synoniem Mr. Robot, en voegt zich bij zijn team van hacktivisten, de zogeheten ‘fsociety’. Hun voornaamste missie is om één van de grootste bedrijven van de wereld, E Corp, te gronde te richten, door alle openstaande schulden te annuleren. Elliot staat voor een tweestrijd, enerzijds gedreven door persoonlijke overtuiging om het juiste te doen en anderzijds zijn loyaliteit aan Allsafe die in E Corp hun grootste klant heeft.

De grote spil van de serie is Elliot Alderson. Mr. Robot verteld grotendeels het verhaal van hoe de wereld hem beïnvloedt en gevormd heeft, en hoe hij met zijn gebrek aan sociale vaardigheden toch een sociale binding met mensen wil creëren door hun persoonsgegevens te hacken. Dit uitgangspunt is veel interessanter dan het hacken op zich. Elliot leert diverse personen beter kennen dan dat ze zichzelf schijnen te kennen. Hij wordt gedwongen om in een wereld te leven waarin werkelijkheid noch digitalisering hem passen, vooral omdat ze nagenoeg hetzelfde zijn geworden. Elliot zou zomaar een moderne real-life Neo uit The Matrix kunnen zijn. Een man die wakker is in simulatie en wiens ogen metaforisch geopend zijn voor de letterlijke duisternis om hem heen. Elliot is echter geen superheld. Zijn sociale onbekwaamheid stelt hem in staat om de waarheid te achterhalen en verder te kijken dan de ogenschijnlijke glamour van het moderne leven en de sinistere wereld die eronder schuil gaat bloot te leggen.

De cast van Mr. Robot is fantastisch. Rami Malek schittert als het bescheiden hoofdpersonage die briljant afstandelijk en onhandig is, en tevens de houder van andere fysieke, emotionele en psychologische eigenschappen is. Met zijn nogal in het oog springende uiterlijk is de acteur enorm geloofwaardig als de sociaal incapabele Elliot Alderson. De rol van Elliot lijkt hem dus op het lijf geschreven en is het hoogtepunt van zijn acteercarrière tot nu toe, die hem ongetwijfeld meer faam zal gaan geven. Naast Malek is ook Christian Slater erg goed gecast als het titelkarakter en zijn prestaties getuigen van subtiliteit en finesse, wat nog meer tot uiting komt als er bepaalde geheimen worden onthuld later in de serie. Ook de rest van de ondersteunende cast is uitstekend. Grootste pluspunt is dat de acteurs en actrices relatief onbekend zijn, wat de geloofwaardigheid zeker ten goede komt.

Mr. Robot is in essentie niet alleen een vermakelijke serie, er zit ook een eindeloos ernstige boodschap in de serie verwikkeld. Het grijpt de problemen van de moderne maatschappij aan, met kwesties die glashelder zijn voor mensen die hun ogen daarop gericht hebben. De serie is messcherp zonder onnodige humor of geforceerd drama en het plot voelt tastbaar en rauw, maar dan met een gepolijst randje en een verfijnd tempo. Regisseur Sam Esmail heeft te kennen gegeven dat hij altijd al gefascineerd was door de hacker cultuur en heeft lang getracht om er een film over te maken. Om het realisme van de serie te vergroten heeft hij deskundigen geraadpleegd om een realistisch beeld van het hacken en de activiteiten te geven. Een andere inspiratiebron voor Esmail, die zelf van Egyptische afkomst is, waren de revolutionaire golven van demonstraties en protesten tijdens de zogeheten Arab Spring. Deze ontstonden door jonge mensen die boos waren op de samenleving en die sociale media gebruikten om hier verandering in te brengen. Herkenbare elementen in deze fantastische en uitermate originele serie.

Extra’s:
• M4K1NG_OF_MR._ROBOT.MOV: (12:13) Een blik op de algemene productie van de serie. Het schrijfwerk en de achtergrond van het materiaal. Het technologische realisme van de serie, productiedesign, het karakter Mr. Robot en het beoogde doel van de makers.
• Gag Reel: (05:16) Een korte en vrij overbodige featurette met een soort bloopers.
• Deleted Scenes: (14:00) Een serie met verwijderde scènes van diverse afleveringen.

Mr. Robot onderscheidt zich niet zozeer met wat het verteld, maar meer de manier waarop het verteld wordt. De serie blinkt uit in goed gepresenteerde karakters, sterk geschreven verhaallijnen en een zorgvuldige weergave van hoe de wereld in elkaar steekt. Het is één van de meest originele series van de laatste jaren en bevat voldoende potentie om op voort te borduren. Rami Malek speelt op sublieme wijze de sociaal onbekwame Elliot Alderson, die ook nog eens aan angststoornissen en depressies lijdt. Naast Malek is er nog een uitblinker in de serie, namelijk oudgediende Christian Slater als het titelkarakter in misschien wel de beste rol uit zijn carrière. Mr. Robot is een rauwe mix van geloofwaardige menselijkheid en cyber technologie met een maatschappijkritisch randje. De beste nieuwe serie van vorig jaar!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer