Mr. Robot – seizoen 2

Informatie

RegieSam Esmail
Jaartal2016
Releasedatum14-12-2016
Speelduur570 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Joey Badass, Craig Robinson, Stephanie Corneliussen en Christian Slater

Nadat in het eerste seizoen bleek dat Mr. Robot onderdeel was van Elliot’s verbeelding, zagen we hoe het is om te leven met de illusie van controle. Maar zelfs nu Elliot geconfronteerd is met zijn eigen illusies en hij duidelijk tegengas biedt aan Mr. Robot, die nog dagelijks onderdeel van zijn leven is, is het maar zeer de vraag of hij dit keer wel de controle volledig in eigen handen heeft. Ook zien we de nasleep van de grote hack op de multinational E corp en de gevolgen hiervan op de samenleving. Zo zien we hoe FBI-agente Dominique DiPerrio de Five/Nine Hack onderzoekt. Daarnaast groeit ‘fsociety’ onder leiding van de zus van Elliot uit tot een fenomeen. Zeker als zij de CTO van E Corp chanteren voor 5,9 miljoen Dollar, om dit vervolgens voor het oog van de wereld in brand te steken.

Mr. Robot begon ooit als filmscript maar na het zien van het eerste seizoen werd al snel duidelijk dat een serie de ruimte gaf om de karakters flink uit te diepen. Het zorgde ervoor dat de uiteindelijk twist als een mokerslag bij de kijker aankwam. Aan regisseur en schrijver Sam Esmail de taak om deze lijn door te trekken bij het tweede seizoen. En daar lag behoorlijk wat druk op, want de serie won niet alleen twee Emmy Awards, maar ook twee Golden Globes. Het uitgangspunt is opnieuw Elliot Alderson, al zien we dit keer ook veel meer van de wereld van E corp en ‘fsociety’. Daarmee is de wereld nog steeds zo actueel als maar zijn kan. Want we leven in een wereld met moderne protestbewegingen en grote bedrijven die in het nieuws komen door gelekte gevoelige bedrijfsinformatie.

Na het succes van het eerste seizoen, waarin niet alleen uitgebreid werd geleund op het sterke script maar ook op de vakkundige cast, waren wij verheugd dat een groot deel van de cast terugkeerde voor dit tweede seizoen. Zo keert Rami Malek terug als Elliot Alderson en zien we Christian Slater opnieuw als zijn vader Mr. Robot. Hun dialogen zijn anders van toon dan eerder, wat ook onvermijdelijk was na de onthulling aan het einde van het eerste seizoen. Kwaliteit valt hier echter opnieuw niet te ontkennen. Ook zien we Carly Chaikan en Portia Doubleday terug als respectievelijk de zus van Elliot Darlene en zijn vriendin Angela Moss. Het is interessant om te zien hoe hun aandeel wat vergroot is dit seizoen, waarbij zeker Doubleday aantoont ook zonder dialoog goed uit te voeten te kunnen met haar personage. Het aandeel van Martin Wallström als Tyrel Wellick is dit keer beperkt, maar is ingeruild voor een groter aandeel voor Stephanie Corneliussen als zijn vrouw Joanna. Op zich zeker geen slecht besluit, aangezien Tyrel toch wat als een watje oogde.

Naast de terugkerende cast is er ook ruimte voor nieuwe gezichten. Zo speelt Joey Badass zijn nieuwe vriend Leon, met wie hij ondanks het eenrichtingsverkeer in hun gesprekken een goede band heeft. Het is daarnaast een interessante toevoeging aangezien het aandeel van Leon groter lijkt te zijn dan alleen dat van een vriend. Daarnaast zien we Grace Gummer, bekend van American Horror Story, als FBI-agente Dominique DiPierro en Craig Robinson als Ray Heyworth, een gevangenbewaarder die een geheime site runt met mensenhandel, drugs en wapens. Allen hebben de personages zo hun waarde in het verhaal, dat dit keer vrij duister van toon is. Het is hierdoor ook wat minder toegankelijk, al zegt dit natuurlijk niets over de kwaliteit. Maar ondanks dat de donkerdere toon ook de nodige kansen biedt voor de cast, is de twist die dit seizoen wordt gegeven aan Malek’s personage geen al te sterke. Opnieuw wordt deze gebracht of de wereld op zijn kop gezet wordt, maar dit zal dit keer alleen gelden voor de niet al te oplettende kijker. Een smetje op opnieuw een boeiend seizoen dat constante aandacht vereist.

Extra’s: Net als de release van het eerste seizoen loopt ook dit seizoen niet over van het bonusmateriaal. Het materiaal dat aanwezig is, is echter wel een zeer welkome aanvulling.
∙ Deleted scenes Een aantal verwijderde scènes van diverse afleveringen.
∙ Behind_The_Mask_Mr_Robot_2.0 (10:35): Een blik achter de schermen bij het maken van dit tweede seizoen. Waarbij interviews met cast en crew het geheel voorzien van de nodige achtergrondinformatie.
∙ Careful.Massacre.of.the.Bourgeoisie.1984-VHSrip.mp4 (8:18): De fake-film die we dit seizoen voorbij zien komen. Hierin plannen twee rijkeluiskinderen een Oudejaarsavondfeestje, waarbij ze worden gestalkt door een man met het iconische ‘fsociety’ masker.

Mr. Robot – seizoen 2 is een stuk donkerder van toon dan zijn voorganger, maar wordt opnieuw verteld zonder de intelligentie van de kijker te onderschatten. Dit overigens met een uitzondering, maar dat is wellicht vooral te danken aan de twist in het eerste seizoen. Gelukkig mag de serie weer een beroep doen op een meer dan uitstekende cast, waarbij dit keer vooral de vrouwelijke acteurs de kans krijgen om te schitteren. Meer nog dan in het eerste seizoen is Mr. Robot geen lichte kost, het is een serie die constant de aandacht van de kijker vraagt en niet bepaald kijkvoer is om tussendoor even wat feitjes te raadplegen op je telefoon of iets dergelijks. Dit is natuurlijk zeer te prijzen, al laat dit seizoen je achter met de nodige vraagtekens. Het lijkt er dan ook op dat na de kennis die we opdeden in het eerste seizoen, dit seizoen vooral de opzet is naar een alles onthullend derde seizoen. Wij kunnen in elk geval niet wachten om meer te zien van deze maatschappijkritische serie gehuld in een cyber-jasje!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer