Mr. Robot – seizoen 4

Informatie

RegieSam Esmail
Jaartal2019
Releasedatum20-05-2020
Speelduur600 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRami MAlek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström, Christian Slater, Michael Cristofer, Grace Gummer, BD Wong, Bobby Cannavale en Ashlie Atkinson

Na de ontsnapping van Dominique en Darlene in de afgelegen schuur en de daarop volgende gruwelijke confrontatie tussen Santiago en Irving, wordt Dominique door Irving gedwongen om de nieuwe FBI mol te zijn. Elliot maakt een belofte om de ware schurken van deze wereld neer te halen en maakt “Five/Nine” ongedaan. Phillip Price onthult aan Angela dat hij haar echte vader is en verteld haar over de ware identiteit van Whiterose. Angela is vastberaden om Whiterose definitief ten onder te laten gaan, maar terwijl agenten van de Dark Army opduiken, probeert Price haar dit eruit te praten. Ondertussen trekt Dominique bij haar moeder in en wordt ze erg paranoïde. Elliot en Mr. Robot werken nog één keer samen om een meesterplan te bedenken en voorgoed een einde te maken aan Whiterose en haar Dark Army.

Mr. Robot is altijd een visueel opvallend en technisch indrukwekkende serie geweest. In combinatie met een nauwkeurige weergave van hacken en een trage complexe thrillersfeer, heeft de psychologische tripserie van Sam Esmail zich ontpopt tot één van de beste series van de laatste jaren. De show van kanaal USA Network heeft niet de welbekende en gehypete status als die van vele Netflix en HBO series, maar doet er kwalitatief niets aan onder. Sterker nog, de show is een stuk meer innovatief, creatief en slimmer geschreven dan het merendeel van de shows die zo immens populair zijn. Desalniettemin heeft Mr. Robot toch een aardig grote fanbase opgebouwd, zelfs na een destijds pittig en lastig te doorgronden tweede seizoen. Het vierde seizoen is een laatste duw om Whiterose te stoppen en Mr. Robot verhoogt het spel om met een geweldig seizoen af te sluiten waarbij de inzet voor ieder personage wordt verhoogt.

Het voorlaatste derde seizoen dateert van eind 2017 dus het is zeer raadzaam om eerst een aantal opfris filmpjes te bekijken of gewoon alle seizoen opnieuw te bekijken als je daar het geduld en de tijd voor hebt. Het vierde seizoen gaat letterlijk exact verder waar het vorige gebleven was, met Angela en Price tegenover elkaar. Wanneer het Dark Army opduikt, stuurt Whiterose een onheilspellende waarschuwing naar Elliot, die vastbesloten is om voor eens en altijd af te rekenen met de Deus Group. Naarmate het seizoen vordert, worden diverse openstaande subplots verweven met Elliot’s missie, inclusief een terugkerende Vera en een aantal bedreigingen uit het verleden. Parallel aan het hoofdverhaal loopt onder meer de benauwde situatie van Dom en het schuldgevoel waar zijn zus Darlene mee worstelt. Alle verhaallijnen worden bijna tot in perfectie uitgewerkt, opbouwend naar een ultieme climax in de vorm van de twee laatste afleveringen die vrijwel de hele serie in een ander perspectief plaatsen. Met een schokkend aantal plotwendingen en een intense finale wordt Mr. Robot subliem afgerond.

Tezamen met het welvarende verhaal, leunt de show sterk op technische details en hierin is Mr. Robot een klasse apart. Ingezoomde shots of luchtopnames worden regelmatig op slimme en creatieve manieren door Esmail gebruikt. Elk shot met de camera is opzettelijk en nauwkeurig gekozen. Rami Malek is alles wat Mr. Robot tot Mr. Robot maakt, en dit seizoen laat hij nog meer zijn diversiteit en bereik zien met een verbluffende prestatie. In één aflevering leert Elliot een schokkend geheim over zijn vader en deze hele scene ontvouwt zich op ondraaglijke en pijnlijke wijze als tranen bij hem komen opzetten en langzaam begint te trillen. In dit vierde seizoen heeft Malek’s karakter dusdanige emotionele ontwikkelingen doorgemaakt, die zich niet meer veelal beperken tot de terughoudende en statische Elliot zoals in het begin van de serie. Ook de andere castleden, Michael Cristofer (Price), BD Wong (Whiterose), Carly Chaikin (Darlene) en Grace Gummer (Dom) zijn uitstekend en spelen hun rollen met enorme overtuiging, wat vooral ook te danken is aan de hoeveelheid schermtijd die hun personages door de seizoenen heen hebben gekregen.

Extra’s: Naast de 13 afleveringen van dit seizoen, is er wat minimaal materiaal toegevoegd als bonus.
· Deleted Scenes (46:37) In totaal zijn er 10 verwijderde scenes toegevoegd, verspreid over de 4 Blu-ray discs.
· Gag Reel (07:02) De welbekende bloopercompilatie.

Mr. Robot – seizoen 4 heeft even op zich laten wachten, maar zal geen enkele ongeduldige fan van de show teleurstellen na het zien van de allerlaatste aflevering. Net zoals de voorgaande drie seizoenen is dit slotseizoen gebouwd met een robuuste constructie die vrijwel alles goed doet en toewerkt naar een zinderende ontknoping dat flink beslag op je brein legt. Het tempo van dit seizoen ligt vele malen hoger dan het voorgaande en Mr. Robot bedenker Sam Esmail probeert alle losse eindjes te verbinden en slaagt daar wonderwel met vlag en wimpel in. Hij heeft met Mr. Robot een op het eerste oog ‘serie over een groep hackers’ weten te ontvouwen tot een psychologisch cybercrime drama. De inspiratie die Esmail haalde uit de “Arabische Lente” staat in feite net zo centraal als de sociale-angststoornis waar onze protagonist Elliot mee worstelt. Mr. Robot betekende niet alleen de grote doorbraak voor Rami Malek en aannemelijk meerdere castleden, maar het is bovenal fantastische televisie en een perfect voorbeeld van wat er mogelijk is op een ‘kleiner’ scherm.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer