No Escape

Informatie

RegieJohn Eric Dowdle
Jaartal2015
Releasedatum29-10-2015
Speelduur103 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastOwen Wilson, Pierce Brosnan en Lake Bell

Jack Dwyer gaat met zijn gezin naar een Aziatisch land voor zaken. Als er een coup plaats vind in dat land belandt Jack met zijn familie in een ware hel. De bevolking keert zich tegen de politie en executeren buitenlandse toeristen. Als Jack uit het hotel weet te ontsnappen met zijn gezin en naar de Amerikaanse ambassade vlucht, komt hij er al snel achter dat ook daar niets meer van over is. Het gezin weet niet meer wat te doen, totdat ze de eigenaardige Britse Hammond tegen komen. Samen met zijn vreemde vriend, die Kenny Rogers genoemd wordt, helpt hij het gezin naar een veilig onderkomen. Maar is dat onderkomen wel zo veilig als ze denken?

Owen Wilson in een serieuze thriller? Dat geeft te denken, want Wilson staat toch beter bekend als een acteur die veelal in komedies te vinden is. Toch laat hij in No Escape zien dat hij wel degelijk geschikt is om te spelen in een thriller waarbij je maag de hele film omkeert van de spanning. In samenwerking met regisseur John Erick Dowdle wordt de spanning opgevoerd tot ongekende hoogte, iets waar Dowdle geen onbekende mee is overigens. Zo regisseerde hij al de bloedstollend spannende films As Above, So Below en Devil. Dat is natuurlijk iets dat veel hoop geeft. Tel daarbij op een rol van ex-James Bond Pierce Brosnan en je kan eigenlijk al niet meer de mist in gaan. Helaas is deze stelling slechts gedeeltelijk waar.

De toon wordt direct gezet als de rebellen de leider van het Aziatische land vermoorden. Iets dat op een vrij brute manier gebeurd, maar toch zeer stijlvol in beeld wordt gebracht zonder dat de film teveel wreedheden toont. Deze lijn wordt doorgetrokken in de executies op de buitenlanders, want de insinuatie is eigenlijk al genoeg om van te gruwelen. Als Jack en zijn gezin in het hotel aankomen hebben ze plots geen televisiezenders meer en de telefoon werkt ook niet meer. Als hij navraag gaat doen bij de receptie verteld de baliemedewerker dat dit in het hele land het geval is. De volgende ochtend wil Jack een krant kopen, maar ook die zijn er niet meer en hij wordt het dorp ingestuurd. Hier beland Jack in een bloederig gevecht tussen de rebellen en de politie en de regisseur voert hiermee het tempo direct op.

Toch brengt de film ook enige vorm van voorspelbaarheid met zich mee. Als Jack en zijn gezin op het dak van het hotel belanden en er een helikopter in aantocht is, weet je eigenlijk direct al dat dit geen reddingshelikopter zal zijn. Naast de voorspelbaarheid zitten er ook genoeg ongeloofwaardigheden in en toch kan je daar ook je vraagtekens weer bij zetten. Dit komt omdat iedereen weet dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Want als Jack geen keus meer heeft laat hij zijn vrouw naar de overkant van het hotel op een ander dak springen om haar vervolgens de kinderen aan te werpen. Dit is de enige manier om te ontsnappen van het dak van het hotel en je kunt je afvragen wat jij gedaan zou hebben als je in zo’n situatie zou belanden.

Wat echter wel veel vraagtekens oproept is waarom het leger niet ingrijpt als de coup gepleegd wordt. Want als de oproerpolitie kinderlijk eenvoudig verslagen is hebben de rebellen de vrije hand. Zelfs hulp uit het buitenland komt niet. Zelfs niet als de Amerikaanse ambassade compleet is uitgemoord. Maar goed, een film blijft een film natuurlijk en we kunnen nou niet echt stellen dat dit de spanning van de film ook maar iets in de weg staat. Toch is er één ding dat de film eigenlijk een volle ster naar beneden doet vallen en dat is het volledig ongeloofwaardige einde. Natuurlijk weten we allemaal hoe het met de hoofdpersonen zal aflopen, maar op de manier waarop dit gebeurd is hoogst onwaarschijnlijk. Toch leek het er even op dat de film een wending ging nemen die ervoor had kunnen zorgen dat de film uniek in zijn soort zou zijn geworden, maar de makers kozen voor het makkelijke pad.

No Escape zal de complete speelduur je maag laten omkeren van de spanning en alleen dat al maakt het zeker een kijkbeurt waard. Natuurlijk zitten er een aantal ongeloofwaardigheden in, maar daar zul je toch door heen moeten prikken. Echt origineel is het verhaal niet, maar het nachtmerriescenario wordt wel erg sterk in beeld gebracht. De schaarse humor die de film bevat is gevat en gedoseerd en dat maakt het dat No Escape een prettige kijkervaring is. Waar de film zich precies afspeelt is een beetje een raadsel. Het lijkt er namelijk op dat de film zich in Cambodja afspeelt, alleen spreekt de plaatselijke bevolking dan weer Thais. Heb je zin in een avond vol spanning en adrenaline dan is deze film een absolute must om te zien.

29 oktober, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek