On Chesil Beach

Informatie

RegieDominic Cooke
Jaartal2018
Releasedatum18-12-2018
Speelduur110 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastSaoirse Ronan, Billy Howle, Anne-Marie Duff & Emily Watson

Het is 1962 als Edqard Mayhew en Florence Ponting in het huwelijksbootje stappen. Ze brengen hun huwelijksnacht door in een klein hotel aan Chesil Beach, dicht bij het kleine dorpje Dorset. Tijdens hun romantische diner op de kamer is de seksuele spanning voelbaar voor hun eerste nacht samen, maar de twijfel slaat bij beiden al snel toe. Want hoe goed kennen ze elkaar echt? Ze kijken samen terug op hun verleden, hoe ze samen zijn gekomen en welke dromen ze willen najagen. Maar naarmate de avond vordert en de spanning stijgt om voor het eerst met elkaar naar bed te gaan, lijkt er in beiden een hoop twijfel naar de oppervlakte te komen. Spreken ze allebei wel de waarheid of zijn er nog geheimen die tussen hen en hun prille liefde in staat? Is hun liefde voor elkaar sterk genoeg om hun angsten te kunnen overwinnen?

Liefhebbers van Brits auteur Ian McEwan hebben in 2018 een goed jaar gehad met twee verfilmingen die naar het witte doek werden gebracht. In de laatste maanden van het vorige jaar ging het zeer bejubelde The Children’s Act succesvol in première en begin dit jaar was het ook raak met On Chesil Beach. Twee boeken die zich meer dan prima wisten te vertalen naar een filmvorm door vooral een meer dan prima lopend script. De reden daarachter is vrij simpel: Ian McEwan heeft zelf de scripts verzorgd voor de verfilmingen van zijn boeken en wist daarmee de essentie van het bronmateriaal overeind te houden en precies die aanpassingen te doen die nodig waren om met andere middelen, toch hetzelfde verhaal te vertellen.

On Chesil Beach is een kleine film die vooral in handen ligt van haar hoofdrolspelers Saoirse Ronan en Billy Howle. Ronan heeft zich al meerdere malen van haar goede kant laten zien en maakte diepe indruk met haar eerste grote rol in Atonement in 2007. Grappig genoeg eveneens een verfilming van een boek van McEwan. Het leverde haar zelfs een Oscarnominatie op. Iets dat ze herhaalde in 2016 met de film Brooklyn en dit jaar met het verrassend sterke Lady Bird. Het zegt veel over het talent van de Britse actrice. Billy Howle is nog wat minder bekend, al zou je hem misschien kunnen kennen van zijn rol in Christopher Nolan’s Dunkirk. Met On Chesil Beach kan hij in ieder geval zeker een rol aan zijn cv toevoegen die zeker niet over het hoofd gezien mag worden. Ronan en Howle weten het verliefde koppel te spelen die balanceren tussen liefelijk geklungel en grote twijfels over hun prille liefde.

Het is in het begin even zoeken voor de kijker waar de film precies op uit zal draaien. In het begin lijkt het koek-en-ei tussen de twee tortelduifjes die beiden op het punt staan om voor het eerst seks te hebben, maar naarmate hun gesprekken in de hotelkamer vorderen, slaat de twijfel toch toe. Door middel van flashbacks zien we niet alleen hoe de twee elkaar ontmoet hebben, maar ook welke bagage ze met zich meedragen. Bagage die steeds zwaarder op hun schouders lijkt te gaan drukken en het maar de vraagt lijkt of hun prille liefde daar tegen opgewassen is. Regisseur Dominic Cooke weet de spanning prachtig op te bouwen en je als kijker geboeid aan de buis te kluisteren.

Extra’s: Helaas moet de dvd release van On Chesil Beach het helaas doen zonder extra’s. Daarnaast is er enkel een dvd release en dus geen fraaie uitgave op Blu-ray voor de liefhebber.

On Chesil Beach is een prachtige film over prille liefde en alle twijfels die daarbij komen kijken. De film leunt sterk op het spel van hoofdrolspelers Saoirse Ronan en Billy Howle die op overtuigende wijze gestalte weten te geven aan een koppel dat steeds dichter bij elkaar komt en langzaam ontdekt of hun liefde voor elkaar wel oprecht is. On Chesil Beach kent scherpe dialogen, een prachtige samenhang van verschillende tijden en vooral een mooi, klein en oprecht verhaal over de liefde.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

10 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c2d1d9bf067b_selected-products" products="9200000099618691,1001004005576956,9200000000760078,9200000077003675,9200000092605878" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer