Onward

Informatie

RegieDan Scanlon
Jaartal2020
Releasedatum10-07-2020
Speelduur102 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastTom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Mel Rodriquez, Kyle Bornheimer & John Ratzenberger

In een alternatieve fantasiewereld maakte vroeger magie de dienst uit, maar beetje bij beetje werd deze vervangen door technologie die het gebruik van magie steeds meer overbodig maakte. Toch blijkt er na honderden jaren nog steeds een klein beetje magie in de wereld te zijn als de twee elven-broers Ian en Barley Lightfoot van hun moeder een magische staf krijgen die van hun vader is geweest, die helaas te vroeg is gestorven om de jongens zien op te groeien. De staf stelt de broers instaat om nog één dag met hun vader door te brengen, maar bij het uitvoeren van de magische spreuk gaat het helaas behoorlijk mis, waardoor hun vader slechts gedeeltelijk terugkeert. Om hun vader in vol ornaat alsnog een dag bij zich te kunnen hebben, ondernemen de broers een bijzondere reis naar een afgelegen plek waar ze een bijzondere steen kunnen vinden die ze kan helpen om de spreuk alsnog te herstellen. Het wordt een reis vol met nieuwe magische gevaren die ze laat kennismaken met een wereld die ze tot dan toe voor onmogelijk hielden.

Het was weer even geleden dat Pixar met een volledig originele animatiefilm op de proppen kwam na twee jaar van vervolgen met The Incredibles 2 en Toy Story 4. Wat dat betreft lag de verwachting weer bijzonder hoog, aangezien een nieuwe en originele film van de animatiestudio altijd iets is om naar uit te kijken. Na een prima ontvangst onder de critici lag de weg dan ook vrij voor de zoveelste hit aan de internationale boxoffice voor Pixar, maar het COVID-19 virus gooide roet in het eten toen de bioscopen hun deuren sloten, twee weken nadat de film in premiere was gegaan. Een dikke financiële tegenvaller lag in het verschiet, waarop Disney besloot om in thuisland Amerika de film snel toe te voegen aan het aanbod op Disney Plus. Een logische keuze om de streamingdienst een flinke impuls te kunnen geven, maar helaas werd die keuze voor ons land niet gemaakt. Gelukkig is de film, na al een paar weken via Pathé Thuis aangeboden te zijn, nu eindelijk ook verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Het verhaal van Onward speelt zich af in een fantasie-wereld waarin de meest bizarre wezens samenleven in een wereld die bijzonder veel weg heeft van die van ons. Iedereen is verslaafd aan zijn mobiel, pubers kennen dezelfde problemen als hun menselijke evenknieën en motorbendes kun je het beste uit de weg gaan. Het grootste verschil met onze wereld, is dat er in de wereld van Onward ooit nog magie was die inmiddels alleen nog voorkomt in pop-culture en sprookjes voor het slapengaan. Tot het moment dat de broers Lightfoot ( met de stemmen van Chris Pratt en Tom Holland) een magische staf in handen krijgen die de magie in één keer weer terugbrengt naar de huidige tijd. Uiteraard met alle gevolgen van dien. Gelukkig hebben we hier te maken met een animatiefilm uit de stal van Pixar en dus is er vanzelfsprekend een veel diepere en emotionelere laag te ontdekken die gaat over familiebanden, vriendschappen en vertrouwen hebben in jezelf.

Onward had zeker in de handen van een andere animatiestudio makkelijk kunnen verzanden in een film die vooral een persiflage is op onze eigen wereld met alle voor de hand liggende grappen die daar mee gepaard gaan. Gelukkig kijkt Pixar altijd veel verder dan haar neus lang is, waardoor andere zaken uiteindelijk veel belangrijker zijn dan het ontdekken van magie. Onward gaat eigenlijk vooral over het verlies van een dierbare die je nooit echt hebt gekend, de gecompliceerde familieband die hieruit volgt en het levenspad dat je moet af leggen om volwassen te worden. Dat Onward misschien emotioneel gezien niet zoveel indruk weet te maken als tranentrekkers zoals Wall-E of Coco, is misschien jammer, maar Pixar toont wel degelijk voor de zoveelste keer dat het een prachtig verhaal weet te vertellen, ookal is de basis daarvoor misschien niet het meest originele wat we ooit hebben gezien.

Extra’s: Onward krijgt voor de Blu-ray release een bonusdisc, die tot de nok toe gevuld is met heel veel extra’s:
· Quest for Story (09:21) Een duik in het verleden van regisseur Dan Scanlon die zelf ook opgroeide zonder vader en met een oudere broer, het verhaal dat als basis diende voor Onward.
· Citizens of New Mushroomton (10:08) Een special over de fantasie-wereld die gecreëerd werd als achtergrond voor het verhaal.
· Heart’s fire (07:35) Hoe een diepgaand drama wordt gecombineerd met een wereld vol magie.
· Dragon High (06:31) Een blik op de grote finale van de film.
· Wizard Rock (06:31) De muziek van de film wordt in deze special belicht.
· Fantasy is our Destiny (02:29) De cast aan het woord over hun liefde voor het fantasy genre.
· Deleted Scenes (29:27) Een zestal scenes die de uiteindelijk film niet hebben gehaald. Te bekijken met een korte inleiding.
· Trailers: Promotionele trailer van de film.
· Audiocommentaar: Verzorgd door regisseur Dan Scanlon en producent Kori Rae.

Onward laat zien dat Pixar van een redelijk standaard verhaaltje toch weer iets heel bijzonders weet te maken. Een film vol grappen en grollen over onze wereld, maar dan verpakt in een fantasie-jasje, ligt voor de hand, maar Pixar bewijst maar weer eens dat het een film zoveel meer diepgang kan geven. Onward draait vooral om het verwerken van het verlies van een dierbare, familiebanden en volwassen worden, maar dan verpakt in een prachtig geanimeerd jasje zoals alleen Pixar het lijkt te kunnen presenteren. Een rollende traan over de wang bij de kijker zoals bij Wall-E of Coco blijft wellicht uit, maar dat neemt niet weg dat Onward wederom een prachtige film is geworden van misschien wel de allerbeste animatiestudio die er bestaat.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer