Onze Jongens

Informatie

RegieJohan Nijenhuis
Jaartal2016
Releasedatum26-04-2017
Speelduur112 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJim Bakkum, Martijn Fischer, Matheu Hinzen, Tarikh Janssen, Darren Killeen, Sanne Vogel, Barbara Sloesen en Ilse Warringa

Bas is de eigenaar van een slechtlopend bouwbedrijf. Als Jorrit na jaren afwezigheid in Nederland weer terugkeert naar het vaderland, is hij op zoek naar een baan. Deze vind hij bij Bas, biet zozeer om zijn handigheid bij het klussen, maar vooral voor zijn gespierde lichaam. Jorrit ligt dan ook erg goed bij de vrouwen en dit brengt Bas op een idee om zijn weer beter te laten lopen. Samen met hun collega’s zetten Bas en Jorrit ze een streep onder het klussen en begonnen ze met strippen. Door deze omslag rolt plots de ene na de andere opdracht binnen! Dit gaat lang goed, maar als de privé omgeving van de heren hier lucht van krijgt steken de problemen al snel de kop op.

Regisseur Johan Nijenhuis staat in Nederland altijd garant voor laagdrempelige films, waarbij de focus vaak op een jongerenpubliek is gericht. Met successen als Costa!, Volle Maan en Verliefd op Ibiza wist de regisseur zich aardig op de kaart te zetten. Toch kende de regisseurscarrière van Nijenhuis ook menig dieptepunt, denk maar eens aan het zeer matige Rokjesdag. Ditmaal gooit hij het over een andere boeg. Na kassuccessen als Magic Mike, Magic Mike XXL en in een wat verder verleden het Britse The Full Monty komt hij met een Nederlandse variant op de proppen. Voor de hoofdrol werd musicalster Jim Bakkum gekozen, die het vrouwelijk publiek het hoofd op hol moet brengen met zijn gespierde lichaam, iets waar hij zeer duidelijk flink hard voor gewerkt heeft.

Op de landelijke Ladies Night voorstellingen in de bioscoopzalen stroomde de zalen vol met smachtende (huis)vrouwen en de fundering voor een groot succes leek gelegd. Helaas is dat ook direct de enige doelgroep die de film lijkt te hebben. Zo is de film absoluut niet weggelegd voor het mannelijk publiek. Dit heeft niet alleen met de mannelijke strippers te maken, maar ook met het simpele verhaal, de humor die zich teveel toespitst op vrouwen en het soapgehalte dat net als bij veel film van Nijenhuis weer erg hoog ligt. Toch weet je op voorhand al een beetje wat je kan verwachten en het zal dan ook niemand verbazen dat het vrouwelijk publiek direct zal wachten op de eerste stripscènes. Deze laten gelukkig niet lang op zich wachten en al snel vliegen de dampende scènes over het scherm.

Wat vooral teleurstelt aan de film zijn de acteerprestaties. Zo kan Bakkum het beter houden bij zijn musicalcarrière en valt zelfs de altijd op z’n minst degelijke Martijn Fischer hier akelig door de mind. Nu zijn dit natuurlijk niet de films om eens flink uit te blinken met acteerprestaties, maar je kan het natuurlijk ook overdrijven. Toch heeft het er ook een beetje mee te maken dat de karakterontwikkeling tamelijk slapjes aanvoelt. De makers doen nog wel hun best om een rode draad door het verhaal weven, maar het komt allemaal niet echt lekker uit de verf. Zo moet de ex van Jorrit en zijn 8-jarige zoontje niets van hem weten en ontmoet hij een meisje in de ijssalon, die natuurlijk geen trek heeft in een relatie met een stripper. Oftewel; je wordt om de oren geslagen met clichés. Het zorgt ervoor dat Onze Jongens een vrij hersenloze film is, die niet voor mannen is gemaakt en daarnaast overbodig aanvoelt naast de veel betere Magic Mike films.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zien we alleen een drietal promotionele trailers op de Blu-ray disc terug. Op zich geen gemis, al is een blik achter de schermen altijd interessant natuurlijk.

Onze Jongens is eigenlijk alleen voor een kleine groep vrouwelijk publiek genietbaar. De film is niet direct een nieuw dieptepunt in het oeuvre van regisseur Nijenhuis, maar echt wat toevoegen doet de film dan ook weer niet. Hiervoor ligt het soapgehalte wederom te hoog, iets waar zijn films vaker mee te kampen hebben. Echter doelen we hiermee niet alleen op de dialogen en ondermaatse acteerprestaties in de film, maar ook op de verschrikkelijke clichés waar de film in verzandt. Gelukkig redden de de stripscènes de film nog enigszins en natuurlijk gaat het de kijkers vooral hierom. Onze Jongens is zeker niet bestemd voor mensen die op zoek zijn naar diepgang, maar mocht je houden van mannelijk schoon is deze film wellicht het kijken waard. Toch bevelen wij dan zeker het veel betere Magic Mike aan!

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

9 mei, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f948c5747b_selected-products" products="9200000073117654,9200000073117656" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek