Open Season: Scared Silly

Informatie

RegieDavid Feiss
Jaartal2016
Releasedatum16-03-2016
Speelduur81 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastWilliam Townsend, Trevor Devall en Melissa Sturm

Elliot vertelt een griezelig verhaal over de legende van de weerwolf die in het Timberline-natuurpark woont. Boog is hierdoor zo bang geworden dat hij niet meer mee wil op het jaarlijkse kampeeruitje, maar Elliot heeft een idee om Boog toch zover te krijgen. Elliot is namelijk van mening dat als ze Boog de stuipen op het lijf jagen, hij zo over zijn angsten heen komt. Dit loopt natuurlijk compleet uit de hand en als de mensen in de omgeving ook geloven dat er een monster ronddwaalt in het bos, grijpt een oude bekende het onzinnige verhaal aan om zo het jachtseizoen in de bossen weer te openen.

In 2006 was er de release van de vermakelijke animatiefilm Open Season, in Nederland beter bekend onder de naam Baas in Eigen Bos. Na het succes van deze animatiefilm verscheen twee jaar later het vervolg. Nu, tien jaar later, zijn we alweer aangekomen bij het vierde deel in de Open Season-reeks, waarbij we normaliter toch wel kunnen concluderen dat dergelijk uitmelken niet direct de kwaliteit ten gunste komt. Zeker als je nagaat dat de stemmen van bekende acteurs als Aston Kutcher en Martin Lawrence al lang plaats hebben gemaakt voor minder bekende acteurs. Toch biedt Open Season: Scared Silly een heleboel vermaak en kunnen we spreken over een geslaagde animatiefilm voor jong en oud.

Na het zwaar tegenvallende tweede en derde deel is de dierengroep eindelijk weer compleet en dat biedt erg veel kansen voor geslaagde humor. Zo zijn Mr. Weenie en Elliot het hert zijn weer op een irritant lollige manier aanwezig en is beer Boog erg grappig met zijn apathische angst voor de weerwolf. Hoewel de film vermakelijker en veel grappiger is dan zijn twee voorgangers, moeten we de kanttekening maken dat de animatie er niet beter op is geworden. Er is hierbij weinig ruimte voor details en de omgeving is zelfs ronduit saai te noemen. Het zijn echter ook details die voor de doelgroep een stuk minder belangrijk zijn en juist omdat het verhaal van dit deel veel leuker is dan zijn voorgangers, zal dit jubileumdeel goed in de smaak kunnen vallen bij de kleinste onder ons.

De scène waarin Elliot het lumineuze idee krijgt om Boog de stuipen op het lijf te jagen, met de hoop dat Boog hiermee over zijn angst heen komt is de leukste scène uit de film. Zo verkleden de dieren zich als enge monsters, maar loopt dit compleet uit de hand waardoor een van de dieren zelfs door de mensen als weerwolf wordt aangezien. Ex-jager Shaw is een gids geworden, die dit incident met beide handen aangrijpt om zo het jachtseizoen in het bos weer te kunnen openen. Dit doet hij samen met de uiterst onleuke figuren Ed en Edna die een smerige frietkot langs een verlaten snelweg hebben. Deze twee figuren zouden een kers op de taart moeten zijn, maar brengen helaas eerder irritaties met zich mee.

Extra’s: Op de Blu-ray zijn voldoende extra’s aanwezig. Zo vinden we veel grappige bloopers en verwijderd materiaal terug op de schijf. Ook staat er een korte toevoeging op genaamd Angsthaas: De angsten van Baas in Eigen Bos 4. Daarnaast vinden we nog een audiocommentaar terug van schrijver en regisseur, een supersnelle samenvatting van de film en staat er een regisseursprofiel van David Feis op de schijf.

Open Season: Scared Silly is een erg geestig vervolg en een duidelijk verbetering op de twee eerdere vervolgen. De dierengroep is voor het eerst sinds het eerste deel weer eens compleet en juist dat zorgt voor meer pret. Helaas zijn niet alle personage even goed geslaagd en is de animatie erg matig, iets wat direct afbreuk doet aan het eindresultaat. Dit vierde deel staat zeker garant voor een leuke middag voor de jongsten onder ons, maar wellicht is het raadzaam om een nieuw deel achterwege te laten. Met alle mogelijkheden is deze meer dan redelijke film er nog uitgeperst, maar de koek lijkt nu toch echt wel op.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 april, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek