Orange is the New Black – seizoen 6

Informatie

RegieMichael Trim, Mark A. Burley, Erin Feeley, Phil Abraham, Andrew McCarthy, Constantine Makris, Sian Heder, Nick Sandow, Ludovic Littee, Laura Prepon, en Clark Johnson
Jaartal2018
Releasedatum13-11-2019
Speelduur771 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastTaylor Schilling, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Jackie Cruz, Laura Gómez, Selenis Leyva, Taryn Manning, Adrienne C. Moore, Matt Peters, Jessica Pimentel en Dascha Polanco

Een week na de rel en de bestorming van het noodhulp team Lichtfield Penitentiary, zijn de dames van Litch letterlijk en figuurlijk uit elkaar gescheurd. Ze zijn uit de gevangenis gehaald en verplaatst naar een nieuwe zwaar beveiligde faciliteit. Wetende dat een onderzoek zou volgen, hebben de bewakers en gevangenen elk verschillende verhalen over wat er nu echt gebeurd is tijdens de rellen. In de zwaar beveiligde gevangenis, niet voor niets genaamd “The Max”, moeten de nieuwkomers weer onderaan beginnen en krijgen zij te maken met nieuwe regels en machtsdynamiek terwijl ze gevreesd worden door gevangenen en gefolterd door bewakers. Meer dan ooit worden de vriendschappen van weleer getest, vooral als de vrouwen worden geconfronteerd met een lading aanklachten in de nasleep van de rel. Zullen ze deals sluiten en elkaar de rug toekeren, of spannen ze samen en houden ze daarmee de banden intact?

Waar streamingdiensten en het aanbod exclusief voor bepaalde diensten gemaakte series pas de laatste jaren echt een grote vlucht nemen, gaat Orange is the New Black al een tijdje mee. Sterker nog, de serie bestond al toen Netflix in 2013 ook ons land bereikte. Als je kijkt naar de hevige concurrentie is dat al een prestatie op zich, maar het is ook veelzeggend over hoe de serie in de smaak valt bij de kijkers. Toch kwam er steeds meer kritiek, wat in seizoen 5 resulteerde in een flinke koerswijziging. Toch leek het te laat om het tij te keren, want ondanks de aankondiging van een zevende seizoen, zal dat ook de laatste zijn. En dus komt er langzaam een einde aan de serie die is bedacht door Jenji Kohan en is gebaseerd op de autobiografie van Piper Kerman, waar de serie ook haar naam aan ontleend.

Dit seizoen begint waar men in het vorige seizoen geëindigd was; in de chaos van de grote opstand in de Lichtfield Penitentiary. Veel personages zijn als gevolg van de rel verplaatst naar maximaal beveiligde cellen en bevinden zich in een positie die nog uitzichtlozer lijkt dan die waarin ze zich eerder bevonden. De belangrijkste verhaallijn van dit seizoen concentreert zich op een bende-achtige oorlog tussen twee celblokken, die wordt aangewakkerd door een conflict tussen twee zussen. Toch zijn de vorig seizoen ingezette veranderingen dit seizoen behoorlijk voelbaar. Veel personages die gedurende de eerste vijf seizoenen in een bijrol te zien waren, zijn dit seizoen afwezig als gevolg van de verandering in setting. Het tekent de radeloosheid van de makers in een poging het tij te keren. Enige voordeel is dat seizoen ook weer verschillende nieuwe personages introduceert die werken in het zwaar beveiligde deel.

Qua opzet is er weinig veranderd. Nog steeds staat iedere aflevering een gevangene of medewerker centraal en worden er flinke tijdsprongen gemaakt aan de hand van flashbacks die meer inzicht verschaffen. Maar het lijkt erop dat de makers de strijd toch lijken te verliezen, wat het ergste doet vermoeden voor het laatste seizoen. Het zorgt ervoor dat de liefhebbers van het eerste uur meer dan eens met enige verwondering naar het scherm zal staren. Van het komische aspect van de eerste seizoen is nog maar weinig terug te vinden, iets wat heeft plaats gemaakt voor een blik op de duistere kant van de personages. Waar seizoen 5 een frisse wind leek, blijkt dit in de nasleep toch allemaal wat tegen te vallen. Het zorgt er ongetwijfeld voor dat ook dit seizoen sommige vaste kijkers teleurgesteld zullen zijn. Of ze met het einde in zich ook afhaken is maar de vraag, maar het lijkt erop dat de serie uit zal gaan als een nachtkaars. Toch biedt het sterke slot wellicht nog wat hoop.

Extra’s: Na eerder het vijfde seizoen, verschijnt ook dit laatste seizoen enkel op dvd. Het blijft een spijtige keuze voor de verzamelaar die zich eerder richtte om het completeren van de Blu-rays.

Orange is the New Black – seizoen 6 worstelt zich richting een einde en lijkt niet te kunnen profiteren van de poging tot een frisse wind in het vorige seizoen. Waar het vorige seizoen hierdoor hoopvol was, maar soms wat onevenwichtig, lijkt het erop dat de makers gegokt hebben, maar verloren.. Waar humor en drama in eerdere seizoenen evenwichtig hand in hand gingen, troeft het drama de komedie op een onaangename af. Het zorgt ervoor dat niet alle fans met enige vrees zullen uitkijken naar het laatste seizoen. Toch is er ook dit seizoen een sterk slot, wat ervoor zorgt dat de liefhebbers van de serie vast even willen doorbijten in de hoop dat zij in het afsluitende seizoen alsnog beloond gaan worden. Voor nu lijkt het er vooral op dat de serie iets te lang zijn succes heeft willen uitmelken en daarin zichzelf keihard tegenkomt onderweg naar het einde.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 december, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dd7bf51434f8_selected-products" products="9200000118416208,9200000089279570,9200000077123366,9200000055524927,9200000027004914,9200000026845062" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer