Outlander – seizoen 1 – volume 2

Informatie

RegieRichard Clark, Mike Barker, Metin Hüseyin en Anna Foerster
Jaartal2015
Releasedatum18-11-2015
Speelduur535 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Grant O’Rourke, Stephen Walters, Graham McTavish, Finn den Hertog, Bill Paterson en Lotte Verbeek

Nadat Claire is ontwaakt in 1743 worstelt ze om haar plek te vinden in haar nieuwe leven. Waar eerdere ontsnappingspogingen mislukten, lijkt ze nu vrede te hebben met haar verblijf in het verleden. Haar keuze voor dit leven houdt ook in dat ze kiest voor een leven met Jamie, die op zijn beurt het nodige te verduren krijgt met Jack. Als Claire en Jamie besluiten om naar Frankrijk te vertrekken doet Claire een ontdekking die van grote invloed kan zijn op niet alleen haar leven en dat met Jamie samen, maar ook op het leven dat zij eerder leidde samen met haar andere man Frank.

Het tweede deel van het eerste seizoen pakt de draad direct op waar men was gebleven. Toch is de toon van dit tweede deel anders dan het eerste deel. Want waar Claire in het eerste deel vooral bezig was met het ontsnappen om zo te proberen terug te keren naar de 20e eeuw, kiest zij nu bewust om te blijven in de 18e eeuw. Een interessante toevoeging aan het verhaal is een andere tijdsreiziger, al blijft het natuurlijk de vraag of het mogelijk is om ook terug te keren. Daarnaast zijn we getuige van een aantal wrede daden van Jack, een voorouder van de man van Claire in de 20e eeuw, aan het adres van Jamie. Het zijn soms heftige scènes die door expliciet bloot en veel bloed in beeld duidelijk anders van toon zijn dan het eerste deel van het seizoen.

In de recensie van volume 1 schreven we over het interessante uitgangspunt van de serie, maar door de keuze van Claire om in de 18e eeuw te blijven wordt dit wellicht nog interessanter. Want wat voor effect hebben de keuzes die zij nu maakt voor het leven dat ze ooit had in de 20e eeuw? Het is een vraag waar we voorlopig nog geen antwoord op krijgen, want de nadruk komt steeds meer te liggen op de band van Claire en Jamie en minder op die van Claire en Frank. Wellicht een voorteken dat haar leven in de 20e eeuw niet meer is of zal zijn wat het was. De ontwikkelingen in deze tweede seizoenshelft zijn daar debet aan. Want niet alleen besluit Claire om bij Jamie te blijven, ook ontdekt zij dat ze in verwachting is.

Deze tweede seizoenshelft voorziet de kijkers die verslingert raakten aan de serie in meerdere opzichten van de nodige stof tot nadenken. Want natuurlijk blijft de serie prachtig en is het acteerwerk voortreffelijk, maar het ‘wat zou jij doen?’ neemt steeds grotere vormen aan. Het was ontsnappen, verzorgen, vertrouwen winnen, trouwen en nu dus zelfs zwanger zijn. Tussendoor kreeg Claire zelfs de kans om terug te keren naar de 20e eeuw. Dat het seizoen eindigt dat Claire en Jamie richting Frankrijk vertrekken zet de nodige deuren open voor een volgend seizoen. Zeker omdat ze bespreken dat ze de toekomst samen kunnen veranderen.

De verklaring van het uitbrengen van een seizoen in twee delen ligt aan het feit dat het seizoen werd gesplitst bij de televisiepremière. Een storende trend voor de verstokte kijker, die abrupt onderbroken wordt in zijn kijken en door de extra cliffhanger reikhalzend uit kan uitkijken naar een tweede deel. Het is natuurlijk ook vooral marketingtechnisch erg slim, want in plaats van het verkopen van een volledig seizoen zien we nu twee releases verschijnen. Ondanks dat de liefhebber van de serie hiermee behoorlijk op kosten wordt gejaagd, stelt de release gelukkig allesbehalve teleur. Zo is de set opnieuw netjes uitgevoerd met een sleeve en daarnaast voorzien van de nodige extra’s.

Extra’s: Naast de serie zelf zijn er net als bij volume 1 de nodige extra’s op de twee Blu-rays terug te vinden. Zo is het mogelijk een verlengde versie van The Reckoning te kijken, de eerste aflevering van deze set, voorzien van een introductie van Ronald D. Moore. Natuurlijk ontbreken featurettes niet, zoals Weaving Authentic, over de kledij in de serie, en een verslag van een setbezoek van schrijfster Diana Gabaldon. Leuk is ook de toevoeging van een gag reel en die van de podcasts. Alles wordt daarnaast verrijkt met interviews met de cast en crew. Tot slot zijn er weer een groot aantal verwijderde scènes terug te vinden bij de keuze per aflevering, iets wat we ook in volume 1 zagen.

Outlander – seizoen 1 – volume 2 pakt de draad op waar de kijker samen met Claire achterbleef. Na meerdere ontsnappingspogingen vindt Claire haar plek in haar nieuwe leven, al doet ze richting het einde van het seizoen een schokkende ontdekking. Feit is dat Outlander een prachtige serie is, waarbij het jammer is dat we opnieuw helaas maar acht afleveringen voorgeschoteld krijgen. Liefhebbers zullen reikhalzend uitkijken naar april van volgend jaar, wanneer het tweede seizoen uitgezonden gaat worden. Laten we tegen die tijd wel hopen dat we een volledig seizoen tegemoet kunnen zien. Iets wat in deze tijd van binge-watchen een must is en daarnaast gewoon nodig is om de verslaving aan deze serie te voeden.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Lees ook onze recensie van Outlander – seizoen 1 – volume 1

4 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer