Overlord 4K

Informatie

RegieJulius Avery
Jaartal2018
Releasedatum20-03-2019
Speelduur110 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJovan Adepo, Mathilde Ollivier, Wyatt Russell, John Magaro, Pilou Asbæk en Iain De Caestecker

Aan de vooravond van D-Day wordt er een team van paratroepers, geleid door sergeant Rensin, naar Frankrijk gestuurd om een missie uit te voeren ter voorbereiding op de invasie van de volgende dag. Het team moet hierbij een belangrijke Duitse radiozender vernietigen die bovenop een kerk staat. Alles verloopt anders dan gepland als het vliegtuig waarin het team zich bevindt nog voordat het doel is bereikt uit de lucht wordt geschoten. Het grootste deel van het team wordt gedood tijdens de crash of door Duitse soldaten en uiteindelijk zijn er nog maar vijf overlevenden om de missie te voltooien in een door de Nazi’s zwaar bewaakt dorpje. Ze ontmoeten Chloe, een lokale dorpeling, die ermee instemt om het team naar haar dorp te brengen waar de radiotoren zich bevindt. Daar aangekomen blijkt al snel dat er iets heel vreemds aan de hand is als ze een mysterieus laboratorium ontdekken dat geheime onmenselijke experimenten uitvoert. Het team krijgt te maken met een vijand zoals ze nooit hadden kunnen vermoeden.

Het B-film segment wordt al sinds jaar en dag gesierd door films waarin men het opneemt tegen Nazi’s die experimenten uitvoeren op hun eigen soldaten, om ze zo tot onverslaanbare zombies te transformeren. De beste voorbeelden hiervan zijn Outpost, Dead Snow en Frankenstein’s Army. Deze films hebben gemeen dat ze gemaakt zijn voor een beperkt budget met een relatief onbekende cast. Met Overlord trachten de makers dit kunstje nog eens dubbel en dwars over te doen, maar dan met een degelijk budget. De man achter dit alles is J.J. Abrams, die hier optreedt als producent. Het script is geschreven door Billy Ray, die weliswaar boeken als The Hunger Games en Captain Phillips succesvol wist om te bouwen naar een filmscript, maar klaarblijkelijk ook het schrijversvak goed onder de knie blijkt te hebben. Dat er wel is vastgehouden aan een relatief onbekende cast is dan weer opmerkelijk gezien het budget van 38 miljoen dollar. Toch lijkt twee uur vermaak gegarandeerd.

Het eerste deel van de film laat zich nog best bekijken als een volbloed oorlogsfilm. Er gebeurt daarbij verschrikkelijk veel, denk aan het droppen van de paratroepers en de crash van het vliegtuig. Het is op dat moment dat je bijna zou vergeten dat je naar een film zit te kijken die ook zombies belooft. In afwachting van het omslagpunt krijg je als kijker meer dan eens wat tijd om rustig op adem te komen. Het zorgt voor een bijzondere opbouw waarbij het verhaal reelijk wordt uitgediept en je kennis maakt met de resterende teamleden. Het is hier dat Overlord zich onderscheidt van zijn soortgenoten uit het B-film segement, want de setting, effecten en aankleding zien er hier werkelijk fantastisch uit. Als het team het Nazi laboratorium ontdekt en op onderzoek uitgaat, wordt de spanning daarnaast prima opgevoerd. Het zorgt bij sommige kijkers zorgen voor een moment van ongeduld, maar zoals je kan verwachten gaan vanaf dat moment de meeste remmen dan ook helemaal los.

Het gore-gehalte zit vanaf dat moment redelijk goed, waarbij meer dan eens een knipoog wordt afgeleverd aan het vroege werk van Peter Jackson, al is het duidelijk een film met een groter budget en dus ook grotere belangen. Voor de die hard fans van gore had het dan ook allemaal nog wel een tandje meer mogen zijn. Het maakt Overlord tot een soort light versie van de eerder aangegeven titels, waarbij de makers duidelijk mikken op een groter publiek. Toch is Overlord juist voor deze doelgroep zeer goed te pruimen en zeker een kijkbeurt waard. Zo is er duidelijk flink wat tijd en aandacht in het project gestoken en ziet het eerste deel van de film er zeer realistisch uit. Zelfs als de omslag eenmaal daar is blijft het allemaal vrij geloofwaardig en dat is op zich al een prestatie. Vergeet natuurlijk niet dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog met hele rare en occulte dingen bezig waren. Vast staat in elk geval dat Overlord flink vermakelijk is en voor een film in dit genre ook nog eens erg goed uitgewerkt is.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op deze combi-verpakking.
· Creation (11:04) Een discussie over de diverse thema’s van de film, met medewerking van onder andere J.J Abrams en regisseur Julius Avery.
· Death Above (07:18) Een blik op de opening van de film.
· Death on the Ground (09:16) Een kijkje achter de schermen en het grote belang van het zetten van de juiste toon bij de opening van de film.
· Death Below (06:25) Een blik op het verweven van de genres oorlog en horror, waarbij ook aandacht is voor de lokaties en productie ontwerp.
· Death No More (12:19) Een feature die zich vooral focust op het design van de zombies.
· Brothers in Arms (05:03) Een lofzang over de bijdragen van producent J.J. Abrams en regisseur Julius Avery aan de film.

Overlord 4K is een erg vermakelijk mix van de genres oorlog en horror, dik overgoten met een Hollywood-saus. Dit zorgt er allemaal voor dat Overlord niet alleen goed weet te entertainen, ook wordt er qua smerigheden duidelijk rekening gehouden met een breder publiek dan doorgaans op dit soort films af zullen komen. Door het aanzienlijke budget ziet de algehele aankleding van de film er gelikt uit en het is aan de film af te zien dat er een flinke stap omhoog is gezet ten opzichte van de kwaliteit bij genregenoten in het B-film segment. Op de horror is het overigens bijna een uur wachten, maar dan gaan de meeste remmen ook echt wel los, voor zover dat natuurlijk mogelijk is bij een dergelijke productie die een groot publiek wil bereiken. We hebben in het verleden al meermaals gezien dat er films met J.J. Abrams als producent hoog van de toren bliezen, maar meer dan eens bleken deze het aanzien niet waard. Gelukkig staat Overlord prima op zijn eigen benen en zal deze marketingtruc er vooral voor zorgen dat er een groter publiek op de film afkomt. Het maakt Overlord tot een aanrader voor de liefhebbers van oorlogsfilms en horrorfilms, want de film biedt voor ieder wat wils.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c80ef74dab8e_selected-products" products="9200000103619892,9200000101554574,9200000101554572" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek