Peppermint

Informatie

RegieChad St. John
Jaartal2018
Releasedatum22-01-2019
Speelduur100 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJennifer Garner, John Gallagher Jr., Ann Ilonzeh, Richard Cabral en John Ortiz

Riley North leeft, ondanks dat ze moeite heeft om rond te komen, een gelukkig leven met haar man Chris en hun tienjarige dochtertje Carly. Chris heeft een uitzichtloze baan als monteur in zijn eigen garage, maar als hij door een vriend wordt gepolst om drugsbaron Diego Garcia te beroven wijst hij dit ondanks de financiële vooruitzichten toch af. Als niemand komt opdagen op de verjaardag van Carly, besluit Riley en Chris om haar mee te nemen naar de kermis. Ze hebben een geweldige avond, waar plots een eind aan komt als Chris en Carly worden doodgeschoten vanuit een rijdende auto. Garcia de afwijzing van Chris niet te hebben meegekregen en besluit hem te liquideren om een voorbeeld te stellen. In de nasleep van alles krijgt Riley een som geld aangeboden namens de advocaat van de schutters. Ze slaat het aanbod af, maar als de daders vervolgens ook nog eens vrijgesproken worden slaan bij Riley alle stoppen door en zweert ze wraak.

Wraakfilms, het is een eigen subgenre dat valt onder de actiefilm. De meeste zijn van dubieuze kwaliteit en snel geproduceerd om nog sneller vergeten te worden. Toch is een enkeling zeker de moeite waard, wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de Death Wish-films met Charles Bronson en een stuk recenter de John Wick-films. Toch is het nog maar zeer de vraag of Peppermint ook daadwerkelijk de frisse wind is die de titel toch een beetje doet vermoeden. Echter, met een keer een vrouw als wraakengel lijken we toch vooral met een clichématig formulewerkje te maken te hebben. Dat we hierbij te maken hebben met de nieuwe film van regisseur Pierre Morel is dan ook geen grote verrassing. Toch bewees hij eerder met vlot geproduceerde actiefilms als Taken, From Paris With Love en The Gunman al prettige variaties voor te kunnen schotelen op de bekende formule, hierbij geholpen door een bekend gezicht in de hoofdrol. Deze is dit keer gevonden in Jennifer Garner, die het de laatste tijd drukker dan ooit lijkt te hebben.

Al snel blijft dat Peppermint alles in huis heeft voor ruim anderhalf uur vermaakt. Zo is de film best goed uitgewerkt en krijgt het hoofdpersoon een verdienstelijke motivatie mee voor haar daden. Zo zien we in eerste instantie het bijna tere huismoedertje Riley North. Ze laat zich door haar baas voor het karretje spannen, laat zich afblaffen door haar snobberige kennis en probeert het hoofd boven water te houden. Dit alles lijkt te kunnen veranderen als haar vriend een schimmige klus krijgt aangeboden waarmee hun financiële problemen in een klap tot het verleden kunnen behoren. Chris weigert echter, maar door een gebrek aan communicatie wordt alleen het gesprek wel zijn dood. Het is natuurlijk een vrij standaard verloop, maar dat is in dit geval precies waar de kracht van de film ligt. Peppermint voorziet namelijk in alle opzichten in de verwachtingen; er zijn vermakelijke oneliners, wreedheden en natuurlijk een flinke scheut actie.

Als de daders niet veel later weer rondlopen wegens het welbekende gebrek aan bewijs, is dat voor Riley reden om van de aardbodem te verdwijnen. Als ze vervolgens vijf jaar later terugkeert en een wapenwinkel berooft zal de liefhebber handenwrijvend op de bank zitten van wat er komen gaat. En er gebeurt genoeg! Waar vooraf nog enige twijfel was of Garner haar mannetje kan staan als wraakengel, maakt ze hier al snel korte metten mee. Groots acteert ze niet (ze is zelfs genomineerd voor een Raspberry Award) en natuurlijk is de motivatie het halve werk, maar ook fysiek maakt ze indruk. Verder is natuurlijk werkelijk ieder schot raak en van enige vorm van realisme is absoluut geen sprake. Het zal daarnaast niemand verbazen dat het verhaal flinterdun en vooral erg voorspelbaar is, maar door de rauwe en vooral lompe vorm van geweld biedt Peppermint vermaak tot aan de allerlaatste minuut.

Extra’s: Naast de film is er geen ruimte gemaakt voor bonusmateriaal op de Blu-ray release, dat waar de Amerikaanse release nog kon rekenen op een audiocommentaar dat werd ingesproken door Pierre Morel.

Peppermint is een vlotgesneden, rauwe en vooral lekker lompe wraakfilm. Verwacht hierbij geen ingewikkeld plot, maar de film biedt precies alles wat je er van mag verwachten. Jennifer Garner is prima te pruimen als als wraakengel en ontpopt zich, in navolging van mannelijke collega’s als Liam Neeson, tot een bikkelharde actieheld. De film begint met een degelijke opbouw waarin ook de titel verklaart wordt (deze verwijst naar de ijssmaak die haar dochter kiest alvorens ze wordt neergeschoten) en het hoofdpersonage voldoende motivatie krijgt voor haar wraakzucht. Hierna volgen de actiescènes elkaar in vrij rap tempo op. De film is nergens hoogstaand, maar vooral een nieuwe variatie op de succesformule die Pierre Morel lijkt te hebben opgezet. Het maakt Peppermint tot de uitgelezen film om lekker onderuitgezakt bij te gaan zitten, met een hapje en drankje, en vervolgens in ruim anderhalf uur lekker even je hoofd leeg te maken.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

31 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c48b83dcd3da_selected-products" products="9200000102917213,9200000102917223" name="Peppermint" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek