Petticoat

Informatie

RegiePim van Hoeve en Thomas Korthals Altes
Jaartal2017
Releasedatum13-01-2017
Speelduur345 minuten
DistributeurSource 1 Media
CastAbbey Hoes, Hajo Bruins, Anneke Blok, Freek Bartels, Martijn Fischer en Marlijn Weerdenburg

Pattie is de dochter van weduwnaar Lammert Jagersma. Samen wonen ze op het Groningse platteland en leiden daar een rustig leventje. Pattie droomt er haar hele leven al van om een beroemde zangeres te worden en als op een zekere dag de bus van de beroemde Nederlandse band The Petticoats strand, biedt Pattie direct de helpende hand. Vanaf dat moment weet Pattie heel zeker wat ze wil en pakt ze haar koffers om richting Den Haag te vertrekken om daar haar droom te verwezenlijken. Echter, ze komt er al snel achter dat beroemd worden niet zo makkelijk is dan ze had gedacht en om wat geld bij te verdienen gaat Pattie schoonmaken bij de rijke familie van Rooden. Hier raakt ze al snel bevriend met de jongste zoon Rogier en wordt ze verliefd op zijn broer Willem.

Op 3 oktober 2010 ging Petticoat, de uiterst succesvolle musical van producent Joop van den Ende, in première in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. De muziek werd geschreven door Doe Maar-legende Henny Vrienten en kort daarna wist de soundtrack van de musical een plekje te veroveren in de Album Top 100 van Nederland. De musical werd speciaal geschreven voor Chantal Janzen, maar in de serie wordt de hoofdrol vertolkt door de zeer getalenteerde actrice Abbey Hoes. Dit is een goede zet van de makers, want Abbey Hoes lijkt zo uit de jaren 50 te zijn gelopen, met haar sierlijke bruine ogen en haar onschuldige uiterlijk. Toch is het de vraag of het publiek wel zit te wachten op een serie als Petticoat, dat overigens sterk lijkt op de hitserie ‘Moeder, ik wil bij de revue’. Petticoat is wat oubolliger van opzet, waarmee de serie zich meer lijkt te richten op een wat ouder publiek.

De serie begint in elk geval sterk. Zo maken we kennis met de personages en zien we hoe Pattie uiteindelijk de knoop doorhakt en haar koffers pakt om haar droom na te jagen. Het is dan ook jammer dat alles bij de tweede aflevering wat inzakt. Dit is vooral te wijten aan de aanwezig van wat clichés. Zo trekt Pattie bij een hospita in, waar ze het direct mee aan de stok krijgt en wordt ze verliefd op een wildvreemde jongen, die uiteindelijk homofiel blijkt te zijn. Misschien zijn we daar iets te kritisch, want Petticoat is en blijft een dramaserie die zichzelf gelukkig verder niet al te serieus neemt. Daarnaast weet de serie de gehele speeltijd te vermaken en zullen zeker de mensen die de musical een warm hart toedragen met volle teugen genieten van deze televisieserie.

Extra’s: Naast de netjes over twee dvd’s verdeelde afleveringen, staat er verder geen bonusmateriaal op deze release. Dat is spijtig, want bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen en interviews met cast & crew waren meer dan welkom geweest om zo wat toelichting te kunnen verschaffen hoe men op het idee is gekomen om een serie te maken van de succesvolle musical.

Petticoat is een geslaagde poging om een musical te vertalen naar het televisiescherm. De complete acht afleveringen weten te vermaken, maar het is Abbey Hoes die de serie met haar treffende looks naar een hoger niveau tilt. Toch had men misschien iets meer op de details mogen letten en is ook niet ieder liedje even aantrekkelijk om te horen. Toch is er op dramatisch gebied weinig op de serie aan te merken. Dan rest eigenlijk als enige vraag of het Nederlandse publiek wel zit te wachten op een kloon van ‘Moeder, ik wil bij de revue’. Vooralsnog lijkt het er in elk geval op dat men de serie net zo omarmt als destijds bij de musical gebeurde. De serie is uiteindelijk dan misschien geen echte hoogvlieger, maar wel zeer vermakelijk, zeker voor de liefhebbers!

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

5 februari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek