Pieter Konijn 4K

Informatie

RegieWill Gluck
Jaartal2018
Releasedatum08-08-2018
Speelduur95 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastOrigineel: Domhnall Gleeson, Rose Byrne, Sam Neill, Marianne Jean-Baptiste, Felix Williamson, James Corden, Daisy Ridley, Margot Robbie en Sia | NL: Tommie Christiaan, Do, Joey Schalker, Jan Versteegh, Shelley Vol, Amy Vol, Lisa Vol, Cystine Carreon en Roué Verveer

In het Engelse natuurgebied van Lake District spenderen Pieter Konijn, zijn neef Benjamin Wollepluis en Pieters’ drie zusjes Flopsie, Mopsie en Wipstaart, hun dagen vooral met het lastigvallen van meneer McGregor in zijn moestuin. Ze zijn bevriend met Bea, een vrouw die haar tijd doorbrengt met het maken van schilderijen van de konijnen en de omringende natuur. Op een dag wordt Pieter gevangen door McGregor, tot deze plotseling bezwijkt aan een hartaanval. Vanaf dit moment neemt Pieter het hele landhuis over met alle lokale dieren, totdat achterneef Thomas het huis van McGregor in beslag neemt en Pieter en zijn vrienden uit het huis verdrijft. Hij blijkt het huis van zijn oom te hebben geërfd en is vastberaden om deze voor te bereiden op een verkoop. Pieter laat het er niet bij zitten en gaat een wilsstrijd aan met de nieuwe meneer McGregor. Maar wanneer Thomas verliefd wordt op Bea, een echte natuurliefhebber en konijnenvriend, komt hij voor een grote keuze te staan.

Om in het verleden te graven van Pieter Konijn, moeten we meer dan 100 jaar terug in de tijd gaan. In het jaar 1902 verscheen namelijk “Het Verhaal van Pieter Konijn”, een kinderboek geschreven en getekend door de Britse Beatrix Potter.  Het boekt volgt het verhaal van de ondeugende en ongehoorzame jonge Pieter Konijn terwijl hij door de tuin raast van meneer McGregor. Het boek was een groot succes en werd na verschijnen direct meerdere keren herdrukt en uitgegeven. Inmiddels is het vertaald in meer dan 35 talen en is het met 45 miljoen verkochte exemplaren één van de best verkochte boeken aller tijden. Sinds de release heeft het boek ook een aanzienlijke merchandise lijn gegenereerd voor zowel kinderen als volwassenen, waaronder speelgoed, vaatwerk en kleding. Na de animatieserie is er dan nu de eerste lange speelfilm.

Of Beatrix Potter tevreden zou zijn met deze puberale variant op haar kinderboek Pieter Konijn, zal altijd een vraag blijven. Gezien haar tekenstijl zou een traditionele cartoon waarschijnlijk meer voor de hand liggen dan een digitale live-action variant zoals we het geliefde personage nu voorgeschoteld krijgen. Potter deed veel moeite om hun natuurlijke en dierlijke karaktertrekken vast te leggen, en je zou verwachten dat het creatieve team van de film, die eveneens verantwoordelijk waren voor Babe en Charlotte’s Web, de perfecte keus waren. Maar regisseur Will Gluck (Easy A) en co-schrijver Rob Lieber stuwen Pieter Konijn meer richting een Tom & Jerry achtige film, waarbij het sluwe konijn het in een escalerende strijd opneemt tegen de erfgenaam van meneer McGregor en diens tuin.

Vanuit het visuele oogpunt is de film zeker indrukwekkend, met vachten die in de wind ruisen en virtuele beestjes die volledig opgaan in hun omgeving van opspringend gras. Gezien het kinderentertainment van tegenwoordig zal niemand er van op kijken dat Pieter Konijn ook een grote dosis puberale grappen en banaliteit met zich mee krijgt, waarbij zelfs “twerken” of uitdrukkingen als “chill” niet uit de weg worden gegaan. De film heeft een alleraardige cast met Domhnall Gleeson als de jonge McGregor, Sam Neill als de oude en Rose Byrne als Bea. Tommie Christiaan heeft de Nederlandse stem van Pieter, waar de komiek en presentator James Corden de Engelse originele versie op zich neemt. Het is jammer dat de film niet volledig trouw blijft aan zijn origine en dat het vooral met de huidige tijd mee moet. Paddington liet zien hoe een dergelijke adaptatie wel degelijk kan werken voor zowel jong en oud.

Extra’s: Naast de film zijn er enkele aardige extra’s toegevoegd aan de 4K Ultra HD release, die overigens een Blu-ray disc als bonus heeft.
• Pieter Konijn: Ondeugendheid in de Maak (07:25) Deze extra feature kijkt naar de overgang van het boek naar het scherm, de casting van de stemacteurs, de live-action constructie en de regie van Will Gluck.
• Dans Mee met Je Wipstaart! (02:36) Een korte extra waarin een groep kinderen dansen op het nummer “I Promise You” uit de film.
• Mini-Filmpje (03:55) Flopsie, Mopsie en Wipstaart spelen de hoofdrol in dit korte mini filmpje.

Pieter Konijn 4K is een aardige verfilming van de populaire kinderboekenreeks van Beatrix Potter, maar geen één die zo liefdevol onthouden zal worden als de originele verhalen. Wat er echt ontbreekt in deze digitale live-action verfilming is een hart, waarbij de beperkte bescheidenheid van de film volledig worden overruled door flauwe en misplaatste grappen over hartaanvallen en allergische reacties. De stemacteurs zijn over het algemeen nog wel te behappen en hier en daar zitten er best wat leuke scenes in, maar het ontkomt helaas niet aan de puberale humor die tegenwoordig in vele kinderfilms verwerkt worden. Pieter Konijn zal de hele kleintjes onder ons zeker niet vervelen, maar bevat te weinig originaliteit en doet de originele boeken van Potter niet voldoende eer aan.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

16 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b683dd05fcdd_selected-products" products="9200000089341847,9200000091676914,9200000091676901,9200000011366526,9200000058599348" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer