Pieter Konijn op de Vlucht 4K

Informatie

RegieWill Gluck
Jaartal2021
Releasedatum21-10-2021
Speelduur93 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastRose Byrne, Domhnall Gleeson, David Oyelowo, James Corden, Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Aimee Home en Sia

Na het huwelijk tussen Bea en Thomas, zijn zij en de konijnen een geïmproviseerd gezin geworden en heeft Pieter min of meer geaccepteerd dat Thomas ook als vaderfiguur zal optreden voor de dieren. Maar ondanks dat hij zijn stinkende best doet, kan Pieter zijn ondeugende reputatie maar niet van zich afschudden. Met het succes van Bea en haar boeken komen ook de nodige verplichtingen en daarnaast houdt Pieter er niet van dat hij steevast wordt neergezet als ondeugend konijn. Hij besluit weg te lopen van de groep en trekt de stad in, waar een ouder konijn ontmoet genaamd Barnabas. De twee kunnen het direct goed vinden en Pieter komt terecht in een wereld waar zijn kattenkwaad wel gewaardeerd wordt. Maar als zijn familie alles op het spel zet om hem te vinden, moet Pieter er zelf achter komen wat voor soort konijn hij wil zijn.

Om in het verleden te graven van Pieter Konijn, moeten we meer dan 100 jaar terug in de tijd gaan. In het jaar 1902 verscheen namelijk “Het Verhaal van Pieter Konijn”, een kinderboek geschreven en getekend door de Britse Beatrix Potter. Het boekt volgt het verhaal van de ondeugende en ongehoorzame jonge Pieter Konijn terwijl hij door de tuin raast van meneer McGregor. Het boek was een groot succes en werd na verschijnen direct meerdere keren herdrukt en uitgegeven. Inmiddels is het vertaald in meer dan 35 talen en is het met 45 miljoen verkochte exemplaren één van de best verkochte boeken aller tijden. Sinds de release heeft het boek ook een aanzienlijke merchandise lijn gegenereerd voor zowel kinderen als volwassenen, waaronder speelgoed, vaatwerk en kleding. Met het soms ogenschijnlijk zoeken naar interessant materiaal voor een verfilming kon een lange speelfilm rond Pieter Konijn niet uitblijven. In 2018 verscheen de eerste film en de film was een behoorlijk succes aan de box-office.

Dat betekent overigens niet dat de film geen kritiek te voortduren kregen. Zo is de film vanuit visueel oogpunt zeker indrukwekkend te noemen, maar het deed menig wenkbrauw fronsen dat de film het moest stellen met een grote dosis puberale grappen en banaliteiten. Het stond een leuke film niet in de weg, maar deed de liefhebbers van het bronmateriaal afvragen of Beatrix Potter zelf tevreden zou zijn geweest met deze puberale variant op haar geliefde kinderboek. Gezien haar tekenstijl zou een traditionele cartoon waarschijnlijk meer voor de hand liggen dan een digitale live-action variant zoals we het geliefde personage nu voorgeschoteld krijgen. Potter deed veel moeite om hun natuurlijke en dierlijke karaktertrekken vast te leggen, en je zou verwachten dat het creatieve team van de film, die eveneens verantwoordelijk waren voor Babe en Charlotte’s Web, de perfecte keus waren. Regisseur Will Gluck stuurde zijn film echter meer richting een Tom & Jerry achtige film, waarbij het sluwe konijn het in een escalerende strijd opneemt tegen de erfgenaam van meneer McGregor en diens tuin.

Voor dit vervolg hebben de makers het zich vooral niet al te moeilijk gemaakt. Het is nog net niet zo dat succesnummers van de eerste film letterlijk herhaald worden, maar de film biedt eigenlijk precies wat je mag verwachten als je de eerste film ook gezien hebt. Voor de continuïteit is het fijn dat Rose Byrne en Domhnall Gleeson terugkeren, al is het dit keer als echtpaar en lijkt de strijdbijl met Pieter begraven. Uiteraard is er dan wel een nieuwe kapstok nodig om het verhaal aan op te hangen, welke gevonden wordt in David Oyelowo. Hij speelt uitgever Nigel, die er vooral op uit is om de boeken en merchandise rond de konijnen koste wat kost bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te krijgen. Het zal een avontuur opleveren dat voor de volwassenen zo voorspelbaar is als wat, met een behoorlijk doorzichtbare boodschap, maar zeker de jongeren zullen het een spannend en vermakelijk avontuur vinden. Het maakt dat ook dit vervolg zich vooral richt op kinderen, maar daar met fraaie animatie en vrolijke capriolen ook moeiteloos in weet te slagen.

Extra’s: Naast de 4K disc is er ook een Blu-ray disc bijgesloten bij de Duitse import release die wij mochten recenseren. Daarnaast zijn er op die Blu-ray disc nog wat bonus features te vinden.
· Bunnies, Baddies, and the Big City: The Making of Peter Rabbit 2 (09:18) Een making of uit het boekje, met interviews met cast en crew en bijna alle facetten van de productie die wel voorbij komen.
· Mrs. Tiggy-Winkle’s Wee Little Kitchen (04:59) Het maken van een kleine taart in de keuken van Tiggy-Winkle.
· Bea’s Crafting Corner: DIY Bunny Bookmarks (04:50) Het making van een konijnen-boekenlegger.
· Bea’s Crafting Corner: Create Your Own Woodland Terrarium (04:36) Een leuke ‘doe het zelf’- video om een klein kasje te maken voor planten en kleine beestjes.
· Make Your Own McGregor Garden (17:03) Opnieuw een knutselvideo, waarin je een eigen tuintje kan opzetten, met leuke trivia, feiten en interviews.
· Flopsy Turvy: A Peter Rabbit Mini Movie (04:00) Een leuke korte film gericht op Cottontail, Mopsy en Flopsy.

Pieter Konijn op de vlucht 4K is een zeer vermakelijk vervolg op de financieel zo succesvolle lange speelfilm uit 2018, waarbij eigenlijk dezelfde voors en tegens weer opduiken. Zo zullen liefhebbers van de populaire kinderboekenreeks van Beatrix Potter even moeten slikken bij deze toch wel wat hippe verfilmingen, maar zal de nieuwe generatie vol plezier en spanning het verhaal tot zich nemen. Gemiddeld gezien kunnen we veilig stellen dat het hier een leuke film voor het gehele gezin betreft. Als we kijken naar soortgelijke films zijn de Pieter Konijn-films een stuk beter te pruimen dan de Alvin and the Chipmunks-films en wordt nergens het niveau gehaald van de Paddington-films. En eigenlijk is daar helemaal niets mis mee. Maar ondanks alles bekruipt ons als volwassenen toch soms een beetje het gevoel dat deze films de originele boeken van Potter niet voldoende eer aan doen en er eigenlijk nog zoveel meer uit te halen valt.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Way To Blue voor het recensie-exemplaar.

12 november, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer