Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Informatie

RegieEspen Sandberg en Joachim Rønning
Jaartal2017
Releasedatum05-10-2017
Speelduur129 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastJohnny Depp, Kaya Scodelario, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush en Kevin McNally

In een ver verleden is kapitein Salazar in een valsstrik van Jack Sparrow gelopen, waarna hij met zijn hele bemanning in de ‘Devils Triangle’ terecht is gekomen. Salazar zint op wraak en is er met zijn bemanning op uit om alle piraten te vermoorden, met Jack Sparrow als belangrijkste doelwit. Sparrow’s enige hoop is het vinden van de legendarische Drietand van Poseidon, een krachtig artefact dat de bezitter de volledige controle over de zeeën verleent. Om zijn doel te bereiken moet Sparrow tegen wil en dank een eenheid vormen met Carina Smith, een beeldschone en geniale astronome en Henry Turner, een jonge marinier die trouw heeft gezworen aan de Britse vloot. Met een klein en bedroevend schip moeten Sparrow en zijn kompanen de geduchte vijand zien voor te blijven om uiteindelijk de strijd in hun voordeel te beslechten.

Na het ijzersterke en zeer succesvolle The Curse of the Black Pearl volgde vrij snel een redelijk twee en derde deel. De trilogie leek compleet, maar ongetwijfeld ingezet door de gigantische opbrengsten aan de box-office volgde toch een vierde film. De film bleek zeer matig en de rek leek er dan ook een beetje uit te zijn. De plannen voor nog een laat vervolg werden dan ook sceptisch ontvangen en er werd gevreesd voor een nieuwe flop. Op zich geen gekke gedachte natuurlijk, maar productiemaatschappij Disney zag er nog steeds brood in. Wonder boven wonder trok deze film weer massaal mensen naar de bioscopen toe. Terecht, want hoewel Salazar’s Revenge zeker niet het beste deel uit de reeks is geworden, is de film een grove verbetering op On Stranger Tides. De hoofdrol gaat opnieuw naar Johnny Depp, die als Jack Sparrow geen verdere introductie meer nodig. Als zijn aartsrivaal Salazar is Javier Bardem gecast. Bardem brak door in No Country For Old Men en is sindsdien in tal van sterke rollen te zien geweest waarbij hij er keer op keer bewust voor kiest om grote films als Skyfall af te wisselen met het kleinere werk. Naast wat fijne cameo’s keert ook Geoffrey Rush weer terug als Captain Hector Barbossa. Dus gooi de loopplank maar uit en pak de whiskey erbij voor een nieuw stormachtige avontuur met de roekeloze Captain Jack Sparrow!

Het is dan ook een feestelijk weerzien, want vanaf de eerste scène voelt Salazar’s Revenge als vanouds. Als Sparrow betrokken raakt bij een bankoverval gaan direct alle remmen los. Het zorgt ervoor dat je direct weer een ouderwets Pirates of the Caribbean gevoel krijgt, iets dat meer dan eens mistte bij On Stranger Tides. Alles wordt natuurlijk weer voorzien van de nodige humor en in combinatie met een flinke dosis flauwekul en explosieve actie zorgt dit ervoor dat de films wellicht een herhaling van zetten is, maar dit keer wel ook een flinke dosis popcorn vermaak biedt. De oogstrelende effecten doen helpen hierbij zeker, want deze zijn weer tot in de puntjes verzorgd. Het beste voorbeeld hiervan zien we in het allesverslindende schip van Salazar, welke als een soort ‘Transformer from sea’ tot leven komt en zo al zijn vijanden verslaat. Ook de scène waarin Sparrow vlucht voor een dode haai is een lust voor het oog.

Richting het einde worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt die de vorige delen achter lieten, met een grootse uittocht. Je weet eigenlijk bijna niet meer waar je naar moet kijken, wat het des te knapper maakt dat de makers alles overzichtelijk hebben weten te houden. Wel zijn er de nodige continuïteitsproblemen, waardoor ook Salazar’s Revenge, net als On Stranger Tides eerder, niet helemaal lekker aansluit op de eerste drie films. In tegensteling tot zijn voorganger weet deze film echter wel te vermaken, waarbij het voor de liefhebbers leuk is dat er een aantal bekende personages nog even terugkeren. Dit alles zorgt ervoor dat deze film een waardig deel uit de Pirates of the Caribbean-reeks is geworden, met alle toeters en bellen die daarbij komen kijken. Hier en daar duurt de film misschien wel iets te lang voor het verhaal dat verteld wordt. Toch is dit overkoombaar door de hoge entertainment waarde. Deze Pirates-film geeft zijn kijkers namelijk precies wat je verwacht en dat is gewoon het belangrijkste. De film durft het zelfs aan om de deur naar een volgende film op een kier zetten.

Extra’s: Zoals altijd bij een release van Disney is de home entertainment release weer goed verzorgd. Het zorgt dat de fan hun hart kunnen ophalen om zich te laten overspoelen met de extra content die de Blu-ray release met zich meebrengt.
• Dead Men Tell No Tales: The Making of a New Adventure (46:37) Een zevendelige making of :
• A Return to the Sea (3:33) Cast en crew kijken terug op de rest van de serie en bespreken hoe ze deze film fris hebben kunnen houden.
• Telling Tales: A Sit-Down with Brenton & Kaya (8:48) We horen de ervaringen van de acteurs die nieuw zijn in de franchise.
• The Matador & The Bull: Secrets of Salazar & the Silent Mary (13:38) Cast en crew bespreken Salazar, de visuele effecten n de acteerprestaties van Javier Bardem.
• First Mate Confidential (8:48) Een dag uit het leven van acteur Kevin McNally, die hier opnieuw de rol van Gibbs vervult.
• Deconstructing the Ghost Sharks (3:50) Een kijkje op een van de meest interessante effecten die de film rijk is.
• Wings Over the Caribbean (5:11) Een korte special over de cameo die Sir Paul McCartney in de film vertolkt.
• An Enduring Legacy (3:59) Een korte kijk op de gehele franchise.
• Bloopers of the Caribbean (2:58) De welbekende bloopercompilatie.
• Jerry Bruckheimer Photo Diary (1:40) Een verzameling foto’s die Bruckenheimer op de set van de film nam.
• Deleted Scenes (2:59) Een viertal verwijderde scènes: Highwayman, Henry Turner Learns a Lesson from Captain Jack, A Whale in Poseidon’s Tomb, and Alternate Coda: Murtogg & Mallory ‘Flogging’.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge is een flinke vooruitgang na het matige On Stranger Tides. De film haalt nergens het niveau van The Curse of the Black Pearl, maar biedt de kijker precies wat hij verwacht; een flinke dosis flauwekul, cheesy humor en oogstrelende special effects. Vooral op het einde gaan alle (visuele) remmen los en is het genieten geblazen. We kunnen dan ook gerust stellen dat Salazar’s Revenge een verrassend geslaagde film is geworden in een reeks die bergafwaarts leek te gaan. Met de terugkeer een aantal oude bekenden en natuurlijk Jack Sparrow voelt alles weer vertrouwd aan, waarnaast er ook wat nieuwe gezichten worden geïntroduceerd. De deur naar een nieuw vervolg en/of spin-off wordt weer wagenwijd open gezet en het lijkt wederom een kwestie van tijd voor deze zich aandient. Voor Salazar’s Revenge is het in elk geval zo klaar als een klontje; de film biedt entertainment op elk vlak en is meer dan de moeite waard om te bekijken!

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59edca613acb3_selected-products" products="9200000079791217,9200000079791221,9200000079791227,9200000081867071" name="pirates" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek