Project T (Tomorrowland)

Informatie

RegieBrad Bird
Jaartal2015
Releasedatum21-05-2015
Speelduur129 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastGeorge Clooney, Britt Robertson, Hugh Laurie en Raffey Cassidy

Casey Newton probeert uit alle macht het onvermijdelijke ontslag van haar vader tegen te houden. Als ze in een poging hierbij een lanceerplatform van de NASA saboteert wordt ze gearresteerd. Als ze uiteindelijk wordt vrijgelaten en tekent voor haar spullen, vindt ze een speld tussen haar spullen die niet van haar is. De speld blijkt speciale eigenschappen te hebben. Als de speld wordt aangeraakt komt ze namelijk tijdelijk in een futuristisch land terecht. Casey wil graag de herkomst van de speld weten en komt zo in contact met Athena. Zij lijkt meer te weten en leidt Casey naar Frank, een voormalig wonderkind die verbannen is uit Tomorrowland. Samen met Frank komen Casey en Athena voor een groot avontuur te staan en moet ze de wereld zien te redden.

Als de filmafdeling van Disney met een avonturenfilm komt, kan je er de klok al op gelijk zetten dat het een echte familiefilm gaat worden. Project T (buiten de Benelux Tomorrowland genoemd) is daarop geen uitzondering en de Disney magie spat dan ook vanaf de eerste minuut van je scherm af. Niet vreemd want Tomorrowland is gebaseerd op het gelijknamige themagedeelte dat zich in de Disneyparken bevindt. De film trekt je vanaf de openingsscène letterlijk de wereld van Disney in, want de film opent met scènes die zich afspelen in Disneyland. Als de jonge Frank de mysterieuze Athena en haar vader ontmoet krijgt hij een speld van haar. Hij volgt haar tot aan de attractie It’s a Small World After All en komt via een speciale lift in Tomorrowland terecht. Dit is een futuristisch land waar de slimste mensen op aarde in harmonie met elkaar leven.

In de hoofdrollen zien we George Clooney, die geen nadere introductie nodig heeft, en Britt Robertson. Robertson speelde onder andere in Scream 4, Delivery Man en de populaire televisieserie Under the Dome. Hugh Laurie speelt de rol van Nix, de leider van Tomorrowland en deze etterige rol is Laurie op het lijf geschreven. Laurie speelde jarenlang de rol van Dr. House in de gelijknamige televisieserie en wekt bij de meeste mensen dan ook niet direct de meeste sympathie op. Al met al zit het met de cast wel goed en in combinatie met de setting wordt hierdoor dan ook direct de juiste sfeer gecreëerd, waardoor je meteen het echte Disney gevoel krijgt.

Disney slaat twee vliegen in één klap door ook meteen reclame te maken voor Star Wars. In de scène waarin Casey opzoek gaat naar het verhaal achter het speldje, komt ze in een winkel terecht waarbij je de herkenbare muziek van Star Wars hoort. Daarnaast staat de winkel ook nog eens afgeladen met Star Wars speelgoed. Leuk voor de liefhebbers dus. Als de film vordert komen ook de robotagenten ten tonele en dat zorgt voor veel spannende scènes. Deze robotagenten zorgen op het eerste gezicht voor een iets wat lachwekkende situatie, maar dat slaat al snel om in veel schieten, slaan en springen, oftewel: actie! Het hoogtepunt hiervan is toch wel de scène op de Eiffeltoren. Zonder teveel prijs te gaan geven over deze scène kunnen we wel zeggen dat deze heel goed gevonden is en daarnaast vooral ook erg spectaculair.

In het tweede deel van de film wordt er zelfs nog een versnelling bijgezet en komt de vaart er echt goed in. Waar de film aan het begin misschien iets teveel tijd neemt voor de introductie van de personages, verdwijnt dat compleet als Casey bij Frank aankomt. Frank is in eerste instantie achterdochtig en wil niets van Casey weten, maar daar komt al snel verandering in als de agenten Casey vinden bij Franks huis. Dit zet de actie goed in de steigers en de reis naar Tomorrowland begint. Vanaf dat moment zal je soms ogen tekortkomen, want er gebeurt echt van alles.

Project T is een heerlijke avonturenfilm geworden die je direct in de wereld van Disney weet te zuigen. Ondanks dat het een geweldige familiefilm is, kunnen we door een aantal spannende scènes begrijpen dat de film is gewaardeerd voor 12 jaar en ouder. Niemand zal zich vervelen, de volledige speelduur biedt topvermaak. De special effects zijn wonderschoon en eigenlijk schetst het de verbazing dat de film niet in 3D te zien is. Gelukkig is de film wel in IMAX te bewonderen, iets wat zeker is aan te bevelen.

22 mei, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek