Race Naar de Maan

Informatie

RegieEnrique Gato
Jaartal2016
Releasedatum18-05-2016
Speelduur94 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastSander Slingerland, Tara Hetharia, Tim Knol, Sipke Jan Bousema, Frits Lambrechts, Charly Luske en Peggy Vrijens

Als een hebzuchtige miljonair beweerd dat de mens nooit een stap op de maan heeft gezet, maakt hij een duivels plan om een ruimtereis te maken naar de maan. Hij wil hiermee Helium 3 delven op de maan, waarmee hij direct de machtigste man op aarde zou worden. Maar als surfer en zoon van een astronaut Mike Goldwin hier lucht van krijgt, besluit hij hier een stokje voor te steken. Samen met zijn opa, beste vriendin en een grappige hagedis maken ze een reis naar de maan om zo de duivelse miljonair Richard Carson te stoppen en de wereld van de ondergang te redden.

Regisseur Enrique Gato kwam in 2012 al met de zeer vermakelijke animatiefilm Ted & de Schat van de Mummy dat onder de jonge kijkertjes toch best wel goed werd ontvangen. Nu, vier jaar later, is de Spaanse regisseur terug met Atrapa la Bandera, of beter bekend in Nederland onder Race naar de Maan. Met deze animatiefilm over het onderwerp dat de maanlanding een hoax zou zijn, is het feitelijk de tweede film dit jaar die hierover gaat na Moonwalkers. In Race naar de Maan reizen Mike en zijn vriendinnetje onder begeleiding van zijn opa naar de maan om de duivelse miljonair Richard Carson een halt toe te roepen. Een erg leuk avontuur waar de jongste onder on zeker van zullen genieten.

Buiten het feit dat de animatie erg goed oogt, is het verhaal ook nog eens bijzonder leerzaam. Zo leren de kijkers over de beroemde maanlanding waar Neil Armstrong zijn eerste legendarische stappen zette op de maan. Dit wordt verpakt in een doldwaas avontuur dat eigenlijk geen seconde verveeld. De vader van surfer Mike is Scott Goldwin, die al jaren niet meer tegen zijn vader (de opa van Mike) praat. Toch lijken de twee weer op elkaar aangewezen als de president van Amerika besluit om weer terug naar de maan te gaan, om zo Richard Carson te dwarsbomen in zijn snode plannetje. Bij een testvlucht gaat het gruwelijk mis, waardoor Scott niet meer de ruimte in kan. Als door een ongelukje opa, Mike en zijn vriendinnetje de ruimte in worden geschoten, zit er niets anders op voor de president om het lot te leggen in de handen van de drie.

Toch is de film vreemd genoeg doorspekt met Amerikaanse propaganda, iets dat de volwassen kijkers op den duur nog wel eens kan gaan storen. Het vele vlaggengewapper en de bij tijd en wijlen bombastische soundtrack geven je af en toe het gevoel alsof je naar een film zit te kijken die zo geregisseerd zou kunnen zijn door Michael Bay. Niet zo gek als je eigenlijk bedenkt dat de technische adviseurs van de film niemand minder waren dan astronauten Alan Bean en Miguel López-Alegría. Bean was de vierde man die op de maan liep in 1969 en López-Alegría was de eerste Spanjaard die op de maan liep. Wat weer een grappig detail aan de film is, is dat de theorie dat Stanley Kubrick de maanlanding geregisseerd zou hebben ook weer aangekaart worden net als in Moonwalkers.

Extra’s: Zowaar bevat de dvd ook nog bonusmateriaal in de vorm van een leuke documentaire genaamd “Het Maken van Race naar de Maan”. Hierin komt regisseur Enrique Gato veelvuldig aan het woord en wordt er toegelicht hoe de film gemaakt is. Dit alles duurt toch een kwartier en is een leuke aanvulling op de disk.

Race naar de Maan is een erg leuke animatiefilm geworden van Spaanse bodem dat vreemd genoeg toch doorspekt is van Amerikaanse propaganda. De jongste kijkers zal dit niet interesseren en krijgen een spannend avontuur voorgeschoteld waar ze zeker ook nog iets van zullen opsteken. De film voelt gelukkig nergens te lang aan en zal een herkijk zeker waard zijn. Gelukkig krijgen we geen kale dvd voorgeschoteld, maar heeft de uitgever er voor gekozen om een leuk kwartiertje op de disk te zetten waarin uitgelegd wordt hoe de film gemaakt is.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek