Rampage: Big Meets Bigger

Informatie

RegieBrad Peyton
Jaartal2018
Releasedatum12-04-2018
Speelduur108 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastDwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman, Jake Lacy, Joe Manganiello, Jeffrey Dean Morgan en P.J. Byrne

Als een experiment in de ruimte, waarbij een experimenteel serum wordt gebruikt om dieren te laten groeien en speciale krachten te geven, verschrikkelijk misgaat, komen de brokstukken op drie punten in de Verenigde Staten terecht. Een brokstuk belandt in het gorilla reservoir, waar de zeldzame albinogorilla George woont. Zijn verzorger Davis Okoye ziet George na de gebeurtenissen in rap tempo in omvang toenemen, waarnaast hij ook een flink stuk agressiever wordt. Het bedrijf uit Detroit dat het serum heeft ontworpen wil, om verder gezichtsverlies te voorkomen, koste wat kost de absurd grote dieren vangen. Ze beginnen hierom een signaal in een zeer lage frequentie uit te zenden waar de dieren op af komen. Davis moet alles op alles zetten om George en heel Detroit te redden als ook een agressieve wolf en een gigantische krokodil een spoor van vernieling achter laten.

Regisseur Brad Peyton regisseerde in 2015 de zeer vermakelijke blockbuster San Andreas, een film met eveneens Dwayne “The Rock” Johnson in de hoofdrol. Met die film, en de spectaculaire trailer van deze gameverfilming, in het achterhoofd werden de verwachtingen voor deze film behoorlijk opgekrikt. Het is typisch bombastisch popcornvermaak, waarvoor menigeen met veel plezier onderuitgezakt zal gaan zitten in de bioscoopstoel. Dit in afwachting van het beloofde spektakel waarbij drie monsterlijk grote dieren een spoor van vernieling achterlaten in Detroit. Het is een aannemelijke verwachting, mede ook omdat Johnson op dit moment een van de best verdienende acteurs ter wereld is, die keer op keer heerlijk vermaak met een knipoog weet af te leveren waarbij hij zichzelf allesbehalve serieus lijkt te nemen. Naast Johnson zien we Naomi Harris, vooral bekend als Miss Moneypenny uit de meest recente James Bond-films, als wetenschapster Dr. Kate Caldwell. Je zou kunnen denken; Waar kan het nog misgaan?

Misgaan doet het eigenlijk al vanaf de eerste minuut. Aan het verhaal ligt dat niet echt, want de verwachtingen liggen wat dat betreft niet al te hoog. Toch kent de film een chaotisch verloop, waarbij veel scènes van de hak op de tak springen. Nergens wordt wordt helemaal duidelijk hoe en waarom alles gebeurt. Zo stort het serum neer op aarde en begint George plots als een waanzinnige te groeien en is daar plots de overheid die jaagt op een uit de kluiten gewassen wolf. Wat opvalt is dat iedereen blijkbaar wel op de hoogte is van wat het serum doet, maar men in alle naïviteit toch maar een klein team Special Forces op de wolf afstuurt en men zelfs onwetend is betreft de aanwezigheid van een reusachtige krokodil. Het is allemaal niet heel erg doordacht. En dan hebben we het nog niet eens over de schurken die zijn ingehuurd. Deze lijken zo te zijn weggelopen uit een willekeurige aflevering van Bassie en Adriaan. Het zorgt ervoor dat er van het entertainen eigenlijk maar weinig komt.

Toch is het grootste mankement de matige CGI-effecten. Het overgrote deel van de aandacht is duidelijk uitgegaan naar gorilla George, want daarmee houdt het ook wel op. De wolf en zeker de krokodil zien er namelijk bijzonder matig uit. Geen kogel kan de beesten stoppen, waarna vervolgens tevergeefs overgeschakeld wordt op zwaarder geschut. Vervolgens grijpt het leger in, die beslist dat Detroit maar even platgegooid moet worden. Dat terwijl het gros van de bevolking nog niet eens is geëvacueerd. Natuurlijk moet je dit soort films met een flinke korrel zout nemen, maar het is belachelijkheid ten top. En dan is er nog de knipoog waarmee veel films van Johnson tonen dat we het geheel niet te serieus moeten nemen. Verder dan een vage glimlach komen we dit keer niet en daarmee kunnen we concluderen dat Rampage, voorzien van de weinig inspirerende subtitel Big Meets Bigger, echt een teleurstellende blockbuster is geworden. Het enige positieve bij alles, is dat het tempo vrij hoog ligt waardoor je snel bij de aftiteling komt, een veel te laat hoogtepunt van de film.

Rampage: Big Meets Bigger is een rampenfilm in de verkeerde zin van het woord die nergens zijn potentie waar weet te maken. Natuurlijk hoef je van het verhaal niet al te veel te verwachten, maar de makers presteren het om alles behoorlijk warrig naar het scherm te vertalen. Spectaculaire CGI-effecten zouden de film dan nog kunnen redden, maar wie dat hoopt komt bedrogen uit. Zo lijkt de immense krokodil zou uit een matige low-budget versie van Godzilla te komen. Het is allemaal niet bepaald indrukwekkend en eigenlijk maakt alleen gorilla George indruk, maar die is natuurlijk ook het gezicht van de film. Wellicht dat de film een tienerpubliek nog weet te vermaken, maar het volwassen publiek zal hoogstwaarschijnlijk behoorlijk teleurgesteld zijn. Het is nog ver weg, maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat Rampage de grote winnaar gaat worden bij de eerstvolgende editie van de Razzie’s.

13 april, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5accbd3b28f3f_selected-products" products="9200000087699320,9200000087699324,9200000087699283" name="Rampage" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek