Ready Player One

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal2018
Releasedatum08-08-2018
Speelduur140 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastTye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg en Mark Rylance

Een dystopische toekomst in 2045. Het overgrote deel van de bevolking leeft in totale armoede als gevolg van overbevolking, vervuiling, corruptie en klimaatveranderingen. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen nemen mensen deel aan OASIS, een online virtual reality-game gemaakt door James Halliday dat door miljarden spelers tegelijkertijd gespeeld wordt. Bij zijn overlijden heeft de maker een drietal Easter Eggs, verborgen boodschappen, verstopt in OASIS. De eerste Gunter, iemand die op deze Easter Eggs jaagt, die deze vindt krijgt de volledige eigendomsrechten over OASIS en de beschikking over de kluis met de erfenis van Halliday. Wade Watts is een jonge Gunter die bij zijn tante in een sloppenwijk van Columbus, Ohio woont. Hij besluit de OASIS-bibliotheek te bestuderen om zo meer te weten te komen over het persoonlijke leven van Halliday in de hoop zo aanknopingspunten te vinden om de gewilde Easter Eggs te vinden. De race van Wade blijkt echter niet zonder gevaar, zowel in de virtuele wereld als in de echte.

Men neme alle retro games uit de jaren 80 en 90, voeg daar retro films uit dezelfde periode aan toe en maak het geheel af met een sausje van muziek uit wederom diezelfde periode; het resultaat is Ready Player One, de nieuwe film van niemand minder dan regisseur Steven Spielberg. De grootmeester gaf in een interview aan dat dit, op Jaws en Saving Private Ryan na, de moeilijkste film uit zijn carrière was om te maken en wie naar het eindresultaat zal hier alle begrip voor hebben. De hoofdrol wordt gespeeld door Tye Sheridan, die zich liet gelden in films als Mud en Joe. Dat hij ook in blockbusters zijn mannetje staat bewees hij met zijn rol als Scott Summers aka Cyclops in X-Men: Apocalypse. Toch tapt Ready Player One uit een net wat ander vaatje, aangezien de film voor het overgrote deel uit computeranimatie bestaat. Naast Sheridan zien we Mark Rylance, een acteur met wie Spielberg een sterke band heeft ontwikkeld gezien dit, na Bridge of Spies en The BFG, de derde achtereenvolgende samenwerking is.

Nu is daar Ready Player One, een film waarbij we een wereld zien waarin iedereen dagelijks in een Virtual Reality-wereld stapt om aan de werkelijkheid te kunnen ontsnappen. Het is een verhaal dat ongekende vrijheid biedt en dat is koren op de molen van het kind in Spielberg. Het verhaal stelt op zich niet zoveel voor. Sterker nog, er worden een hele rits clichés van stal gehaald, waarnaast het verhaal een vrij voorspelbaar verloopt kent. Dit stoort gelukkig nergens, want de film is zeer vakkundig in elkaar gezet. Op visueel vlak is de film dusdanig imponerend dat je mond met regelmaat openvalt van verbazing. Neem bijvoorbeeld de beginscène, waar Parzival (de VR-naam van hoofdpersonage Wade) aan een virtuele race meedoet in en DeLorean uit Back to the Future. De race is knotsgek en je komt ogen tekort. Van alles komt voorbij, of het nu HALO soldaten zijn of King Kong. Het plezier spat van het scherm en de computeranimatie ziet er werkelijk fantastisch uit.

De film zet volledig in op de nostalgische gevoelens van de kijker en juist dat maakt de film vooral voor de dertigers en veertigers van nu zo geslaagd. Werkelijk de gehele film ademt een Spielberg sfeer uit zoals we die de laatste jaren, waarin Spielberg vaak op de serieuze toer ging, veel te weinig hebben gezien. De absolute kers op de taart is een scène uit Stanley Kubrick klassieker The Shining, die op werkelijk briljant wijze opnieuw naar het scherm wordt vertaald. Uiteindelijk moeten de spelers in de VR-wereld op jacht naar een drietal Easter Eggs om zo de baas te kunnen worden van de VR-wereld, genaamd OASIS. Wade sluit aan bij een groep rebellen, maar komt erachter dat ook in de echte wereld grootse problemen afspelen, die zich diep doordringen in de OASIS. Vooral het einde van de film is typisch Spielberg. Het feelgood-gehalte ligt er erg dik bovenop en (natuurlijk) komt alles weer op zijn pootjes terecht. Hier had Spielberg best de ruimte om eens buiten zijn comfort zone te treden en te kiezen voor wat anders dan een typerend Hollywood einde. Het is een klein smetje, want vast staat dat Ready Player One staat als een huis en in een woord te vangen is als fantastisch!

Extra’s: Zoals te verwachten valt bij een dergelijke blockbuster, beschikt de Blu-ray release over het nodige bonusmateriaal.
· The ’80s: You’re the Inspiration (05:38) Ernest Cline en de cast en crew van de film bespreken hun liefde voor de jaren ’80 en Spielberg bespreekt ook kort de meeste verwijzingen naar zijn eigen films.
· Game Changer: Cracking the Code (57:22) Een diepgaande verkenning van de hele film, beginnend met het originele verhaal en het verder gaan met het aanpassen hiervan voor de vertaling naar film. Verder het samenstellen van de cast, uitvoeringen, het realiseren van The Oasis en de echte wereld afgebeeld in het film-, kostuum- en propontwerp en avatarkarakter constructie, motion capture-uitvoeringswerk, het opnieuw creëren van belangrijke momenten uit The Shining, de cinematografie van Janusz Kamiński en de locaties voor de opnames van echte werelden.
· Effects for a Brave New World (24:39) Een uitgebreide kijkje van de uitdagende en complexe visuele effecten van de film. Ook een interessante kijk op  Spielberg’s mogelijkheid om de pre-visualisatie uit te voeren in virtual reality.
· Level up: Sound for the Future (08:03) Een kwaliteitsonderzoek van het geluidsontwerp van de film, waaronder het vinden van de juiste toon voor de geluidselementen, avatarstemmen en het opnieuw creëren van iconische geluiden.
· High Score: Endgame  (10:04) Dit stuk concentreert zich op het werk van Alan Silvestri.
· Ernie & Tye’s Excellent Adventure (12:00) Ernest Cline en Tye Sheridan gaan zitten om de film te bespreken voorafgaand aan de première in Austin.

Ready Player One is een fantastische film geworden die alles aan boord heeft om de kijker een heerlijke kijkervaring te bezorgen. Door de verbluffende computeranimatie zal je af en toe je ogen uitkijken en hoewel de film bijna tweeënhalf uur duurt, voelt hij nergens te lang aan. Dat komt door een ongekend hoog tempo en de vele actie die in de film zit, waardoor je aan het einde het gevoel hebt of je net uit een achtbaan bent gestapt. We moeten toegeven dat het verhaal niet veel om het lijf heeft, maar Spielberg bewijst nog maar eens dat hij zelfs zo’n verhaal meester kan zijn. Voor iedereen die games, films en de jaren 80 an sich een warm hart toe draagt is Ready Player One een feest der herkenning en een absolute must om te bekijken. Een nieuwe kijkbeurt zal vervolgens niet lang op zich laten wachten, al is het alleen maar om alle bekende figuren die een klein rolletje hebben in de film te kunnen herkennen.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

17 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b6d68b34a01d_selected-products" products="9200000087699206,9200000094546626,9200000087699186,9200000087699208,9200000094546649,1001004011761292" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek