Remember

Informatie

RegieAtom Egoyan
Jaartal2015
Releasedatum19-05-2016
Speelduur95 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastChristopher Plummer, Dean Norris, Martin Landau, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow en Henry Czerny

De bejaarde Zev Guttman slijt de laatste dagen van zijn leven in het verzorgingstehuis, waar hij kortgeleden afscheid heeft moeten nemen van zijn geliefde vrouw Ruth. Van zijn aan een rolstoel gekluisterde vriend Max krijgt hij een brief die een gids blijkt voor een opmerkelijke reis die Zev houdt aan een belofte die hij Max ooit deed. Tijdens de reis begint hij echter steeds meer hinder te ondervinden van de knagende ziekte van Alzheimer. Zo goed en kwaad als het kan gaat hij met hulp van instructies op pad, waarbij zijn zoektocht hem uiteindelijk leidt naar de Nazi-commandant die verantwoordelijk is voor het doden van de families van Max en hemzelf.

Christopher Plummer, het is een naam die voor altijd verbonden zal zijn aan die muzikale klassieker uit de jaren 60, The Sound of Music. Toch is de geboren Canadees tot veel meer in staat gebleken en beslaat zijn omvangrijke oeuvre al zes decennia met rollen in films en op het toneel. Opvallend hierbij is dat hij de laatste jaren succesvoller lijkt dan ooit. Zo ontving hij in2010 een Oscarnominatie voor zijn rol als Tolstoy in The Last Station en mocht hij in 2012 het gouden beeldje zelfs voor het eerst ophalen voor de Beste Mannelijke Bijrol in Beginners. Ondanks dat hij ondertussen de respectabele leeftijd heeft behaald van 86 jaar doet hij het allesbehalve rustig aan. Zo speelde hij in 2015 naast Al Pacino in Danny Collins en speelt hij de hoofdrol in het hier nu pas uitgekomen Remember.

En wat is het toch een heerlijke acteur om naar te kijken. Hij zet de vastberaden, maar tevens kwetsbare Zev Guttman op een indrukwekkende wijze neer. Toch staat Plummers uitmuntende vertolking in deze film niet op zichzelf. Zo zien we Dean Norris, wiens carrière in vogelvlucht raakte na zijn rol in de televisieserie Breaking Bad. Ook is daar de aanwezigheid van Martin Landau als zijn vriend Max en de Duitse acteurs Bruno Ganz en Jürgen Prochnow. Allen uitstekende acteurs die hun sporen meer dan verdiend hebben. Aan het roer van de film staat Atom Egoyan, een naam die zeker niet garant staat voor een goede film. Toch mag deze film zonder meer herinnerd worden als zijn beste film sinds The Sweet Herafter uit 1997.

Naast dat de hoofdrolspeler 90 jaar oud is, zorgt de reden van zijn zoektocht ervoor dat hij direct de sympathie heeft van de kijker. Hoe lang geleden het ook mag zijn, mensen met oorlogsmisdaden op hun naam dienen gestraft te worden. Dat Zev daarnaast niet steeds alle kennis paraat heeft en vooral vertrouwd op de brief van Max zorgt ervoor dat je als kijker samen met Zev meezoekt. Klein puntje van kritiek daarbij is dat het maar de vraag is of alles te voorzien is wat Zev tegenkomt tijdens zijn reis. Zo is hij natuurlijk wel een Alzheimer patiënt en laat zijn geheugen hem soms zomaar in de steek. Toch lijken de instructies van Max overal rekening mee te houden en heeft Max er daarnaast een rotsvast vertrouwen dat Zev zijn weg wel vindt ondanks zijn geheugenproblemen.

Het verhaal ontvouwd zich in een vrij hoog tempo, waarna Zev een wapen aanschaft en op zoek gaat naar de Nazi-commandant. Dat zijn tocht hem niet direct bij zijn doel brengt levert een aantal fraaie scènes op, waarbij keer op keer blijkt hoe geïsoleerd Zev eigenlijk is geraakt door zijn ziekte. Het enige houvast dat hij heeft is een brief. Als zijn zoektocht uiteindelijk ten einde komt wordt de kijker nog even flink verrast door een fraaie twist in het verhaal waarna het perfecte einde volgt. In plaats van de film daarmee af te ronden kiest Egoyan er helaas voor om hier nog een wat uitleggerige en vooral overbodige slotscène aan toe te voegen.

Remember is een sterk geacteerd drama met een Holocaust thema. Plummer zet een schitterende rol neer als de kwetsbare Zev, die door zijn leeftijd en het recente verlies van zijn vrouw al snel de sympathie van de kijker weet te winnen. Het is een sympathie waardoor het einde van de film extra hard inslaat bij de kijker. Als de film daar was geëindigd zou de kijker flink in shock zijn achtergebleven. Niet dat dit effect nu helemaal verloren gaat, maar de eindscène zorgt voor iets teveel uitleg waar de impact wellicht net nog wat vergroot was als de kijker zelf dat laatste puzzelstukje had moeten neerleggen.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment Nederland voor de screenerlink.

18 mei, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer