Rendez-Vous

Informatie

RegieAntoinette Beumer
Jaartal2015
Releasedatum04-06-2015
Speelduur100 minuten
DistributeurIndependent Films
CastLoes Haverkort, Mark van Eeuwen, Pierre Boulanger en Peter Paul Muller

Als de moeder van Simone komt te overlijden, erft ze een bouwvallig huis in Frankrijk. Samen met haar twee kinderen en haar man Eric vertrekt ze naar Frankrijk om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Het gezin ontmoet aannemer Peter en de klik is er meteen tussen Peter en Eric. Samen krijgen ze het idee om vakantiehuisjes te bouwen op de 8 hectare grond om het huis. Als de bouwvakkers in het huis bezig zijn en Eric alleen maar tijd voor zijn werk lijkt te hebben, krijgt Simone een hartstochtelijke relatie met bouwvakker Michel. Deze relatie loopt echter zo uit de hand, dat hun droom in Frankrijk in een ware nachtmerrie veranderd.

Het gaat goed met de Nederlandse film de laatste jaren en dan hebben we het niet alleen over de bezoekersaantallen die een film trekt, maar ook over de kwaliteit. Regisseuse Antoinette Beumer was eerder verantwoordelijk voor succesfilms als Soof en Loft, maar komt nu met een regelrechte thriller die zich op Franse bodem afspeelt. Dit pakt erg goed uit, aangezien Frankrijk prachtige locaties kent. Rendez-Vous is verfilmd naar het boek van Esther Verhoef die onder andere ook bekend is van de succesboeken Tegenlicht en Alles te Verliezen. Hoewel de film in de bioscopen overal in de Ladies Nights werd vertoont, is Rendez-Vous nou niet echt een film die alleen geschikt is voor vrouwen. Want hoewel de liefdesrelatie tussen Simone en Michel daar is, ontaard dat zich al snel in een beklemmend sfeertje die je zo nu en dan toch naar het puntje van je (bioscoop)stoel brengt.

In de hoofdrollen vinden we Loes Haverkort, Mark van Eeuwen en Pierre Boulanger. Loes Haverkort is overigens nog in twee bioscoopfilms te vinden die op dit moment draaien. Zo speelt ze in de humoristische kinderfilm De Boskampi’s en in de zeer goed ontvangen nieuwe film van van Warmerdam, Schneider vs. Bax. Mark van Eeuwen is binnenkort te bewonderen in Kidnapping Freddy Heineken, maar is toch vooral bekend van zijn rol als Jack van Houten in Goede Tijden, Slechte Tijden. Of dat nou een voordeel is valt nog te betwijfelen, maar Van Eeuwen zet in Rendez-Vous in ieder geval een zeer sterke rol neer. Pierre Boulanger maakt zijn debuut in een Nederlandse film, maar als je bekend bent met de Franse cinema zou je hem kunnen kennen uit films als Monte Carlo of Monsieur Ibrahim.

De film begint in het oude huis dat Simone van haar moeder heeft geërfd. De strubbelingen die het gezin tegenkomt komen mooi aan bod en geven een goed beeld van mensen die hun dromen najagen, maar die er vervolgens achter komen dat het in de praktijk vaak net iets anders loopt. Zo spreken Simone en de kinderen de Franse taal niet, wat voor problemen zorgt op school.Daarnaast moet er verschrikkelijk veel aan het huis gebeuren en er is geen bouwvakker te vinden als je niet bekend bent met de omgeving. Totdat ze de Nederlandse aannemer Peter vinden. Alles lijkt rustig voort te kabbelen, maar als de bouwvakkers arriveren nadat Peter en Eric tot een deal komen wordt de spanning direct opgevoerd. De moeder van Simone heeft ooit haar gezin verlaten voor een andere man en is vervolgens naar Frankrijk verhuisd. Simone zweert dat ze anders is, totdat Michel in beeld komt.

Met zijn 100 minuten zit er best een goed tempo in de film. Dit komt door de bizarre situaties waarin Simone en Eric belanden, maar Eric is te naïef om te zien wat er onder zijn neus gebeurd. Als Eric ook nog eens naar Nederland terug moet vanwege familie aangelegenheden, hebben Simone, maar vooral Michel vrij spel. Hier gaat het dan ook goed mis en de makers brengen dat prima in beeld. Het is alleen erg jammer dat het verhaal hier en daar wat voorspelbaar wordt. Je ziet al van mijlen ver aankomen hoe de vork nou eigenlijk echt in elkaar steekt. Dit is wel een groot minpunt want de film wil tot een grote climax komen die je versteld moet doen staan, maar helaas blijft dat moment uit. Ondanks dit grote minpunt steekt het einde toch best goed in elkaar, hoe voorspelbaar het ook is.

Rendez-Vous is een knappe Nederlandse thriller die hier en daar wat sterker uitgewerkt had mogen worden. Op de acteerprestaties van de cast is weinig aan te merken, want de personages worden allemaal sterk neergezet. Een bezoek aan de bioscoop is het zeker waard, want naast dat de film spannend is, zijn de beelden van het Franse landschap zeker de moeite waard om op het grote witte doek te bewonderen. Neem je de gebrekkige uitwerking van het verhaal voor lief, dan zal je tot het laatste moment geboeid blijven kijken.

5 juni, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek