Resident Evil: The Final Chapter

Informatie

RegiePaul W.S. Anderson
Jaartal2017
Releasedatum14-06-2017
Speelduur106 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMilla Jovovich, Ruby Rose, Ali Larter & Iain Glen

Na een allesvernietigend gevecht tegen de ondoden, is er nog slechts een handjevol mensen over op aarde. Eén van hen is Alice die overtuigd was van de vernietiging van de Umbrella Corporation, de firma achter het dodelijke T-Virus. Al snel ontdekt zij dat de organisatie nog springlevend is en alles op alles zet om ook de laatste mensen te doden om zo een nieuwe en perfecte wereld te kunnen creëren. Om voor eens en voor altijd af te rekenen met Umbrella, vertrekt Alice richting het verwoestte Raccoon City om daar te infiltreren in The Hive, de thuisbasis van Umbrella waar zij hun beslissende slag voorbereiden. Zal het Alice lukken om eindelijk echt af te rekenen met Umbrella en zo te wereld te kunnen behoeden van een totale ondergang?

Ondanks dat de verfilmingen van de populaire gamereeks bij liefhebbers niet bepaald in de smaak vallen, scoren ze meer dan aardig aan de internationale box-office. Niet zo heel vreemd dus dat de reeks inmiddels toe aan zijn zesde deel, met de veelzeggende titel The Final Chapter. De koek lijkt hiermee echt op voor Sony, zeker gezien de aankondiging van een reboot die op de planning staat voor de reeks. Daarmee maakt The Final Chapter dus een einde aan het verhaal van de strijdlustige Alice die het iedere keer weer opneemt tegen het machtige Umbrella om de wereld te beschermen… om er in iedere volgende film vervolgens wéér achter te komen dat Umbrella toch niet zo vernietigd is als ze dacht. Qua originaliteit scoort de serie dan ook niet bijster hoog en dus mag het geen verrassing zijn dat ook The Final Chapter het niet moet hebben van zijn verrassingselementen.

Het roept de vraag op wat The Final Chapter dan wel de moeite waard maakt? Nou, eigenlijk bijzonder weinig. De film doet niets nieuws in vergelijking met zijn voorgangers en lijkt meer op een verkapte samenvatting van vijftien jaar Resident Evil dan op een verhaal waar de serie waardig mee wordt afgesloten. Dat zou op zich niet eens een probleem hoeven te zijn, maar de nadruk ligt er zo dik bovenop dat het storend wordt. Dit geldt zeker voor liefhebbers van de reeks, voor mensen die de overige delen niet hebben gezien kan de film dus nog enigszins verfrissend aanvoelen. Toch zullen zij zich ongetwijfeld storen aan de warrige actiescènes, flinke plotgaten en oppervlakkige personages. Hierdoor is The Final Chapter niet de afsluiter geworden die het had moeten zijn.

Het grootste kritiekpunt op de reeks blijft ook na het zesde deel fier overeind staan: Nergens weet de film namelijk de sfeer van de gelijknamige games over te brengen op de kijker. Zijn de games vooral een heerlijke mix van horror en thrillers met doelgerichte actie-elementen, de films zijn één grote brei aan actiescènes die elkaar lijken te willen overtreffen in grootheid. Het is daarom misschien maar goed dat Sony de stekker uit de serie trekt en de reboot-kaart uitspeelt. Het is te hopen dat de nieuwe films meer het gevoel van de games zullen benaderen, al lijken de eerste tekenen er op te duiden dat Sony weinig heeft geleerd en vooral nog meer actie wil toevoegen aan de reboot. Ach ja…

Extra’s: De film is misschien niet het beste dat uit Hollywood is gekomen dit jaar, maar dat behoedt Sony er niet van om een goedgevuld Blu-ray in de schappen te leggen.
• Stunts & Wapens (9:03) Uitgebreide specials over het belangrijkste aspect van de films en de reeks: De vele stunts en wapens die aan bod komen.
• Ontdek “The Hive” (4:18) The Hive kwam al aan bod in de eerste film en dus wordt er uitgebreid stilgestaan bij de thuisbasis van Umbrella.
• The Badass Trinity & De vrouwen van Resident Evil (6:32) De reeks kent vele vrouwelijke actiehelden en in deze special komen ze allemaal aan bod en waarom het deze reeks uniek maakt in zijn soort.
• Sneak Peek “ Resident Evil Vendetta” (4:22) Een eerste blik op de animatiefilm van Resident Evil die in aantocht is. En duidelijk beter weet waar het om draait in de games.
• Wraakmodus met Paul & Milla: een optionele commentaartrack die te beluisteren is tijdens de film.

Resident Evil: The Final Chapter is een voorspelbare afsluiter van een reeks die sowieso al niet bekend stond om zijn hoge kwaliteit. Dit afsluitende deel heeft hier helaas geen verandering in kunnen brengen en is vooral een verkapte samenvatting van vijftien jaar Resident Evil, iets dat vooral voor de vaste kijkers van de reeks teleurstellend zal zijn. Ander punt is dat ook deze film geenszins de kwaliteit van de games weet te benaderen. Het is daarom goed dat Sony de stekker trekt uit de reeks met Alice in de hoofdrol, Het is echter nog maar de vraag of de reeds aangekondigde reboot de fans wel gaat geven waar ze al zo lang op wachten. Wellicht dat zij sowieso al beter uit zijn met de animatiefilms rondom de gamereeks aangezien deze wel de kwaliteit lijken te hebben die de serie eigenlijk had verdiend.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

13 juli, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f8a72137f1_selected-products" products="9200000074454063,9200000074370976,9200000074454081,9200000074549288,9200000074454077" name="Bol.Com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer