Rings

Informatie

Regie F. Javier Gutiérrez
Jaartal2015
Releasedatum21-06-2017
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastJohnny Galecki, Alex Roe, Zach Roerig, Aimee Teegarden en Laura Wiggins

Als de vriend van Julia na het bekijken van een videoband op mysterieuze wijze verdwijnt, begint ze zich verschrikkelijke zorgen te maken. De legende vertelt namelijk dat mensen binnen zeven dagen na het bekijken van de videoband sterven. Als Julia, via een groep die gespecialiseerd is in de videoband, tot de ontluisterende ontdekking komt dat dit verhaal wel eens waar kan zijn offert ze zichzelf op. Het is nu aan haar om Samara te vinden, de angstaanjagende legende achter de videoband, en haar voor eens en altijd uit de weg te ruimen voordat haar zeven dagen om zijn. Als Julia iets ontdekt op de videoband kan de klopjacht op Samara beginnen.

In 2002 werd er een Hollywood remake van het Japanse Ringu in de bioscopen uitgebracht. De film bleek erg succesvol en zorgde er zelfs voor dat het origineel gretig aftrek had bij een groot publiek. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Helaas resulteerde dit in 2005 in een uiterst teleurstellend vervolg. Het zou uiteidnelijk twaalf jaar duren voor er toch een derde film aan de reeks zou worden toegevoegd in de vorm van Rings. Met een totaal nieuwe cast, zo ontbreekt Naomi Watts die de hoofdrol had in zijn twee voorgangers, ging regisseur F. Javier Gutiérrez aan de slag om een poging te doen toch nog een ijzingwekkend slot te breien aan de The Ring-trilogie. Het zat de makers echter niet bepaald mee. Zo stond de film al gepland voor november 2015, maar werd de release door allerlei vertragingen maar liefst twee jaar opgeschoven. Geen goede voortekenen dus en het begon er steeds meer op te lijken dat men nog even wilde scoren over de rug van de eens zo angstaanjagende Samara.

Het uitgangspunt van de film is weinig origineel. Zo zien we hoe een heel team onder leiding van Gabriel, gespeeld door Johnny Galecki (The Big Bang Theory), het mysterie van de mysterieuze videoband probeert te doorgronden. Dit waar tegelijkertijd ene Julia erachter probeert te komen wat er met haar vriendje is gebeurd. Het zijn steunpilaren in het plot waar je vandaag de dag eigenlijk niet meer mee weg komt. Van enige vorm van spanning is dan ook totaal geen sprake. Het verhaal is dusdanig simpel en voorspelbaar, dat het erg soms op lijkt dat de film regelrecht uit een archief van de jaren 90 is gepakt. Want wie beschikt er anno 2017 nog over een VHS-videorecorder? Als het vervolgens ook nog flinke tijd duurt voordat Samara weer eens uit de televisie mag kruipen, wordt het steeds moeilijker om je aandacht erbij te houden. Daar kan zelfs de fantastische make-up niets aan veranderen.

Naar het einde toe kregen we nog goede hoop dat de film gered kon worden van de ondergang, maar helaas worden deze mogelijkheden niet ten volste benut. Wat ook niet helpt is dat we niets krijgen voorgeschoteld wat echt eng is te noemen, de doodsteek voor een horrorfilm. Als de film vervolgens afsluit met een ontluisterend slechte ontknoping is het eigenlijk een grove schande dat men het heeft aangedurfd om deze film te linken met de prima eerste film, laat staan het steengoede Japanse origineel. Het erge van alles is nog wel dat de makers er met een klein beetje inspanning zeker wat van hadden kunnen maken. Zo had alleen een modernisering van het verhaal en een betere plotwending er zomaar voor kunnen zorgen dat de film op een dikke voldoende was beland. Helaas koos men voor de makkelijke weg, waarbij het te hopen is dat er geen vierde deel meer zal verschijnen.

Extra’s: Opvallend genoeg is de Blu-ray release van deze mislukte poging om de Rings-films nieuw leven in te blazen behoorlijk gevuld met bonusmateriaal.
• Terror comes full circle (12:37): Een interessante feature met een terugblik op de eerste film, de rol van digitale technologie op deze film en we zien de evolutie van Samara.
• Resurrecting the dead: Bringing Samara back (9:19): Een nadere blik op de terugkeer van Samara. We kijken niet alleen naar haar personage, maar ook naar de make-up en wat er fysiek gezien allemaal bij de rol komt kijken. .
• Scary scenes (6:35): De cast bespreekt de reacties die binnenkwamen op de film en de meest enge scenes die de film bevat.
• Deleted/ extended/ alternate scenes (18:40): Rick Baker Cameo, Holt and Julia Goodbye, Talk with Mom, Hardware Store, Julia’s Webcam, Goodbye Mom, Julia Follows Gabriel, Holt’s Vision, Motel Vision, Morphed Hands Nightmare, Julia’s Father, Cicada Vision, Holt in Hallway, and Alternate Endings.

Rings is een mislukte poging om de The Ring-films nieuw leven in te blazen. Er zit totaal geen vernieuwing in het verhaal en juist dat had deze film heel erg kunnen helpen. We zien dan ook weinig meer dan de eens zo angstaanjagende Samara die haar kunstje nog eens dunnetjes over doet. Dit zorgt er tevens voor dat de uitkomst van de film zich moeilijk laat raden. Deze film verdient het etiket horrorfilm eigenlijk niet eens, want eigenlijk vallen alle pogingen die de makers hiertoe doen compleet in het water. Daar kan zelfs een meer dan fatsoenlijke release niets aan veranderen. Voor de mensen die The Ring een warm hart toe dragen is het dan ook aan te raden om de veel betere eerste film nog eens op te zetten, of beter nog, de originele en nog steeds doodenge Japanse Ringu!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 juli, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f8d327c38c_selected-products" products="9200000074124503,9200000074124479" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek