Risen

Informatie

RegieKevin Reynolds
Jaartal2016
Releasedatum10-08-2016
Speelduur107 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJoseph Fiennes, María Botto, Peter Firth, Tom Felton en Cliff Curtis

De Romeinse aanvoerder Clavius krijgt na de kruisiging van Jezus Christus van Pontius Pilatus de opdracht om het lichaam te bewaken. Dit omdat er na de kruisiging onrust is ontstaan en er een groot protest uitbreekt nadat het gerucht is verspreid dat Jezus Christus zou zijn opgestaan uit de dood. Als twee bewakers in slaap vallen en het lichaam van Jezus blijkt te zijn verdwenen slaat de paniek toe. Clavius is zeer kritisch en wil de onderste steen boven krijgen om erachter komen wie het lichaam heeft weggehaald. Echter, als de geruchten steeds hardnekkiger worden dat Jezus door het hele land is gezien krijgt Clavius de schrik van zijn leven.

Het verhaal over de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus is al vele malen verfilmd, waarbij al deze films vrij veel op elkaar lijken omdat de makers zich alleen maar storten op het bekende Bijbel verhaal. Regisseur Kevin Reynolds besloot het anders aan te pakken door het verhaal van de kruisiging en opstanding van Jezus door de ogen van een niet gelovige Romein te brengen. Hoewel de film op flink wat punten speelt met het bekende verhaal, geeft het geheel een zeer interessante kijk op een van ’s werelds beroemdste Bijbelverhalen. Het maakt de film tot een riskante klus, maar Reynolds pakt het gis aan en vertaalt het verhaal met veel eerbied en respect naar het scherm.

De film opent wat vreemd, want je wordt direct in de scène geslingerd waarin Jezus aan het kruis zijn leven geeft om te boeten voor de zonde van de mens. Als Jezus eenmaal is gestorven zijn het de Farizeeërs die de Romeinen ophitsen om het lichaam van de Christus te bewaken, nadat er een gerucht rond gaat dat Jezus is opgestaan. Wat volgt is een soort Bijbelse CSI met de machtige Romeinse leider Clavius als leider, overigens op ijzersterke wijze vertolkt door Joseph Fiennes. Clavius wordt bijgestaan door zijn gluiperige rechterhand Lucius, gespeeld door Tom Felton die we beter kennen als Draco Malfoy uit de Harry Potter-reeks. Wat wel direct opvalt is dat de rest van de cast niet altijd even sterk en overtuigend zijn rol speelt en veel rollen zelfs compleet miscast zijn. Toch is het verhaal zo interessant en vooral origineel dat je zeker geboeid zal blijven.

Het sterke camerawerk en de prachtige kostuums die in de film gedragen worden bewijzen maar weer eens dat een film als deze zeker niet alleen maar hoeft te draaien om CGI-effecten. Zo is de Romeinse klederdracht tot in de puntjes verzorgt en doet de film hiermee soms denken aan de Bijbelse films van weleer zoals The Ten Commandments. De tweede helft van de film concentreert zich volledig op de twijfel die toeslaat bij Clavius, uiteindelijk resulterend in ongeloof. De dialogen zijn erg sterk uitgewerkt, waardoor de film zelfs voor de ongelovigen interessant weet te blijven. Tot slot draagt ook de fraaie soundtrack van componist Roque Baños bij aan de sfeer van de film.

Extra’s:
Verwijderde Scènes: (1080p, Dolby Digital 2.0): This Was Revenge (1:01), He Was a Disappointment (1:03),The Search Continues (0:48), He Should Have Returned (0:28), en I Want to Understand (1:22).
Het Mysterie Van De Verrijzenis:  (1080p, 11:14): Een kijkje naar de oorsprong van de film, het creëren van een niet Bijbels figuur en de stijl en structuur van de film.Kijk hoe Kevin Reynolds de kruisiging regisseert en opneemt en hoe belangrijk de scène voor de film is.
Het Creëren van Jeruzalem A.D.: (1080p, 9:29): Zoemt dichter in op de productie van de film, rekwisieten uit de film, details uit de kruisiging scène, het opnemen bij de zee in Spanje en nog veel meer.
De Slag van de Zeloten, Gedeconstueerd: (1080p, 5:03): een korte blik over het maken van de slagscène aan het begin van de film, inclusief een stukje historie van de echte gebeurtenis uit de film.
Van Script tot Scherm: (1080p, 3:57): Een korte discussie wat deze film onderscheidt van andere films rondom de dood van Jezus Christus en meer.
Audio Commentaar: Commentaar van producers en schrijvers onder de film.

Risen heeft een uiterst originele invalshoek en ondanks dat de film niet trouw is aan het Bijbelverhaal, houden de makers het geheel wel geloofwaardig. De vertaling naar het scherm van het verhaal rond de wederopstanding van Christus door de ogen van een Romeinse soldaat is het sterke punt van de film. En hoewel niet de gehele cast even sterk acteert, is het Joseph Fiennes die als Clavius een ijzersterke performance weet neet te zetten en de film op zijn schouders neemt. Tel daarbij de prachtige kostuums en de mooie soundtrack op en we kunnen gerust stellen dat Risen een originele film is die zeer zeker de moeite waard is om te bekijken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

20 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek