Rocketman 4K

Informatie

RegieDexter Fletcher
Jaartal2019
Releasedatum02-10-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTaron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Tate Donovan, Stephen Graham, Charlie Rowe en Gemma Jones

De jonge Reginald Dwight groeit op in het Groot-Brittannië van de jaren vijftig, opgevoed door zijn niet zo zorgzame moeder en meer liefhebbende grootmoeder Ivy. Reginald is vooral geïnteresseerd in muziek en hoopt op te treden voor zijn vader Stanley, die niet geïnteresseerd is in zijn zoon en ook weinig aandacht heeft voor zijn muzikale talent. Reginald begint met pianolessen en bewandeld de weg naar de “Royal Academy of Music” in Londen, het oudste conservatorium van het Verenigd Koninkrijk. Hij ontwikkelt vooral interesse in rockmuziek en begint op te treden in kleine lokale pubs. Nadat hij zich aansluit bij het “DJM Records” muzieklabel,  wordt hij in contact gebracht met tekstschrijver Bernie Taupin. Onder artiestennaam Elton John groeit hij uit tot een flamboyante wereldster. Ondanks zijn succes en faam worstelt hij echter ook met depressies, drugsgebruik en zijn seksuele geaardheid. 

Na het immense succes van Queen’s rockbiografie “Bohemian Rhapsody”, stond amper een half jaar later al weer de volgende biopic klaar, ditmaal van de eigenaardige glamrock muzikant Sir Elton John. Critici verwelkomde Rocketman, met in de hoofdrol een uitmuntende Taron Egerton als de jonge verslaafde, homoseksuele en getalenteerde Elton John, een stuk enthousiaster dan het biografische verhaal van Queen frontman Freddie Mercury. Desondanks werd Bohemian Rhapsody de meest winstgevende muzikale biografie aller tijden, met een omzet van meer dan 900 miljoen wereldwijd. Een van de voornaamste kritieken was dat de extravagante levensstijl van Mercury gebagatelliseerd werd en de film amper de homoseksuele kant en het overmatig druksgebruik belicht. Wees er van verzekerd dat er Rocketman meer dan voldoende seks, drugs en rock & roll bevat. Maar dit is zeker niet waar de film het succes aan te danken heeft, maar eens te meer aan pure filmische inventiviteit en Egerton’s ijzersterke weergave van Sir Elton John.

De rijzende Kingsman-ster gaat zo ver op in de man en zijn muziek dat hij en Elton bijna evenredig zijn, zowel als het verlegen persoon naast het podium, als tijdens de explosieve optreden op het podium. En in tegenstelling tot de Oscarwinnende rol van Rami Malek, die gebruik maakte van lip-synchronisatie, is Egerton een virtuoos die zijn eigen zijn zang doet evenals de dansbewegingen. Het is jammer dat het publiek niet al te warm liep voor Rocketman, al spreekt Elton John vanzelfsprekend sowieso wat minder tot de verbeelding dan misschien wel de allergrootste rockband allertijden. Regisseur Dexter Fletcher, die Bohemian Rhapsody afmaakte nadat de originele filmmaker Bryan Singer werd ontslagen, voedt deze muzikale en fantasierijke film met een grote mate van vindingrijkheid, waarbij Egerton de film het centrale hart weet te geven. Het is enigszins typerend hoe een staaltje van klasse acteerwerk en persoonlijke prestaties, alle vooroordelen kunnen wegnemen.

Rocketman opent met Elton die, gekleed in satanisch rood met duivelshoorns, het podium afloopt en deelneemt aan een groepstherapie sessie om zijn persoonlijke demonen uit te drijven. Scriptschrijver Lee Hall gebruikt de rehabilitatie om de muzikant in staat te stellen om de confrontatie met zijn jeugd op te zoeken. Elton werd onbemind door zijn ouder (Bryce Dallas Howard en Steve Mackintosh) die scheiden en hun verwaarlozing vervangen door onverschilligheid. Elton zoekt toevlucht in zijn piano en een vriendschap met Bernie Taupin (een indrukwekkende Jamie Bell), een dichter wiens zinvolle teksten de twee zouden binden in een levenslange samenwerking. In een geïnspireerde sequentie strooit Elton muziek onder Bernie’s teksten van “Your Song”. Van een paar rinkelende noten op de piano tot een volledig realiserend optreden, is de verwerking van “Your Song” een prachtig geënsceneerd hoogtepunt uit de film. De relatie tussen Elton en Bernie is puur vriendschappelijk en zakelijk, maar veruit het belangrijkste “liefdes” verhaal van de film.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
• Extended Musical Sequences: (14:48) Start met een introductie van regisseur Dexter Fletcher en bevat de nummers; “The Bitch is Back”, “Saturday Night’s Alright (For Fighting)”, “Breaking Down the Walls of Heartache” en “Honky Cat”.
• Deleted Scenes: (19:39) Een reeks van tien extra scènes.
• It’s Going to Be a Wild Ride: Creative Vision (07:08) Werpt een blik op de stilistische kan van de film, waarbij Elton zelf voorbij komt om commentaar te voorzien.
• Becoming Elton: Taron’s Transformation (07:52) Hoofdrolspeler Taron Egerton bespreekt samen met Elton John zijn invulling van de rol.
• Larger Than Life: Production Design and Costuming (08:55) Een extra feature die focust op het onderscheidende uiterlijk van de film, van zowel de kleurrijke decors als de kostuums die Elton draagt.
• Full Tilt: Staging the Musical Numbers (10:09) Achter de schermen tijdens de opnames van de verschillende muzikale nummers.
• Music Reimagined: The Studio Sessions (11:33) Een blik op de opnames van de nummers in de studio.
• Rocketman Lyric Companion: Sing Along with Select Songs (35:44) Selectieve keuze uit alle nummers, met ondertiteling voor karaoke doeleinden.
• Rocketman Juke Box: (52:49) Snelkeuze opties naar de muzikale scènes in de film.

Rocketman 4K is een uitstekende biografische film over het extravagante leven van de flamboyante rockster Sir Elton John. De film van Dexter Fletcher bevat fantastische muziek, een aantal kunstzinnig opgevoerde lied- en danssequenties en op zijn minst de belangrijkste hoofdlijnen van Elton’s imposante leven en carrière. Taron Egerton is weergaloos als Elton en hij doet zeker niet onder voor de Oscarwinnende rol van van Rami Malek als Freddie Mercury in kaskraker Bohemian Rhapsody. Egerton zingt alle nummers zelf en levert een indrukwkkende prestatie waarbij de uitvoeringen van het scherm spatten, met aanstekelijke energie. De nummers zullen waarschijnlijk bij niemand de plek in de afspeellijst van de originelen innemen, maar het doel is dan ook vooral om hernieuwde liefde op te wekken voor die oude platen en de man achter de liedjes. Rocketman heeft zowel inhoudelijk als op filmisch vlak een stuk meer te bieden dan biopic generatiegenoot Bohemian Rhapsody, met klasse acteerprestaties, een indrukwekkende visuele stijl en bovenal tijdloze muziek.  

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8473b2881b2_selected-products" products="9200000114667123,9200000114659836,9200000114659762,9200000113079057,9200000110520152" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer