Room

Informatie

RegieLenny Abrahamson
Jaartal2016
Releasedatum19-07-2016
Speelduur118 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastBrie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, Sean Bridgers & William H. Macy

De wereld van de vijfjarige Jack is klein. Niet groter dan drie bij drie meter. Samen met zijn moeder brengt hij zijn leven door in een kamer waar ze niet uit kunnen en geen zicht hebben op de buitenwereld. In kamer probeert zijn moeder hem zoveel mogelijk een normale opvoeding te geven en daar haar eigen veilige wereld voor Jack te creëren. Maar Jack wordt steeds nieuwsgieriger naar de buitenwereld waar zijn moeder over spreekt dat hij samen met haar een plan bedenkt om aan hun gevangschap te kunnen ontsnappen. Maar als het plan lukt staat Jack wellicht voor een nog grotere uitdaging in zijn leven: de voor hem tot dan toe onbekende buitenwereld die het uiterste van hem vraagt.

Iedere acteur of actrice droomt er van om die ene rol te spelen die ze in één klap wereldberoemd maakt. Dit jaar viel die beurt ten deel aan de 26-jarige Brie Larson die zichzelf met dit krachtige drama in één klap op de kaart zette. Maar niet alleen een grote bekendheid viel haar ten deel. Haar rol van eenzame moeder zorgde er tevens voor dat ze iedere prijs in de wacht sleepte voor haar vertolking die er te winnen viel met de Oscar voor beste actrice als voorlopig hoogtepunt. En al die lof voor haar rol in deze film van Lenny Abrahamson is niet voor niets, want juist haar neutrale en weergaloze vertolking maakt Room een waanzinnige film en zonder twijfel één van de beste titels van dit jaar.

Maar laten we naast de fantastische rol van Larson ook vooral de achtjarige Jacob Tremblay niet vergeten die de vijfjarige en wereldvreemde Jack gestalte geeft. Hij speelt zijn rol op een dusdanig natuurlijke wijze dat je als kijker geen moment twijfelt aan zijn geloofwaardigheid. Zijn ontwapendheid en kinderlijke onschuld geven je als kijker al snel een verschrikkelijk gevoel van binnen over het leven dat de kleine Jack moet leiden met zijn moeder in de kamer van slechts drie bij drie meter met alleen een daklicht als enige zichtbare poort naar de grote buitenwereld.

Het is fascinerend om te zien hoe griezelig goed het de makers is gelukt om hetzelfde gevoel over te brengen als het succesvolle boek van Emma Donoghue die het verhaal enkel vertelt vanuit het oogpunt van de vijfjarige Jack. Misschien niet zo gek als je je bedenkt dat Donoghue zelf verantwoordelijk was voor het script van de verfilming van haar eigen boek, maar het geeft eens te meer aan dat het bijzonder project precies door de juist mensen is opgepakt. Het claustrofobische gevoel van de kleine kamer wordt goed op de kijker over gebracht, maar er is daarnaast ook genoeg ruimte voor de fantasiewereld van Jack die hij in de kamer van drie bij drie meter voor zichzelf en zijn moeder heeft gecreëerd. Maar ook de uiteindelijke confrontatie tussen Jack en de grote en onbekende buitenwereld is fenomenaal gedaan. Nergens wordt het gaspedaal stevig ingedrukt om vaart te maken, maar wat er rustig de tijd genomen om, net als Jack, te kunnen wennen aan de buitenwereld. Room is een klassieker die zonder twijfel dit jaar hoog in verschillende toplijsten zal eindigen.

Extra’s: Er is gelukkig ook aandacht besteed aan de Blu-ray uitgave van de film waardoor er drie specials op de schijf zijn terug te vinden. Naast een ietwat standaard making of is vooral de feature ’11×11′ enorm interessant om te zien, aangezien hier uit de doeken wordt gedaan hoe de kleine kamer precies is gecreëerd en filmmagie om de hoek kwam kijken. De laatste special heeft ook betrekking tot de bijzondere set van de film en hoe deze een plekje wist te verdienen op een tentoonstelling. Als laatste maakt een commentaartrack de uitgave compleet.

Room is een fascinerende film die je als kijker nog lang zal bijblijven. Het verhaal over een moeder die met haar zoon zit opgesloten in een kamer van drie bij drie meter is al bijzonder genoeg, maar de weergaloze vertolkingen van Brie Larson en de achtjarige Jacob Tremblay maken de film tot een film van wereldklasse. Het is niet zonder reden dat de film de ene prijs naar de ander in de wacht wist te slepen, want Room is een film die uit zal groeien tot een klassieker van wereldformaat. Voor kijkers die ook een liefde voor boeken hebben, is het bronmateriaal van schrijfster Emma Donoghue overigens zeker aan te raden die net zoveel indruk weet te maken door zijn bijzondere verhaalstructuur.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 juli, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer