Run All Night

Informatie

RegieJaume Collet-Serra
Jaartal2015
Releasedatum26-08-2015
Speelduur114 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastLiam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman en Vincent D'Onofrio

Jimmy Conlon is een aan lager wal geraakte ex-gangster. In zijn goede tijd ging hij door het leven onder de naam ‘The Gravedigger’, maar het lijkt er nu op dat Jimmy door drankmisbruik zijn eigen graf aan het graven is. Daarnaast heeft Jimmy een zoon, Mike, die absoluut niets met hem te maken wilt hebben. Maar dan wordt Mike plots het doelwit van maffiabaas Shawn Maguire, tevens de beste vriend van Jimmy. Jimmy krijgt een nacht om alles recht te zetten en zijn zoon uit de handen te houden van Shawn. Een gewetenloze klopjacht begint en niemand is te vertrouwen, zelfs de politie niet.

Na de films Unknown en Non-Stop is dit alweer de derde samenwerking tussen regisseur Jaume Collet-Serra en acteur Liam Neeson. Dit duo leverde in het verleden dus twee spetterende actiefilms af. Dat beloofde vooral dus al veel voor Run All Night en gelukkig wordt er opnieuw een puike film afgeleverd. Naast Neeson wordt dan ook nog eens Ed Harris aan de cast toegevoegd als oude maffiabaas Shawn Maguire. Harris was de laatste jaren ook al te bewonderen in films als Snowpiercer en Pain & Gain, maar verder bleef hij de laatste jaren nogal in de luwte. In de rol van Mike zien we Joel Kinnaman, die de laatste tijd aardig bezig is in Hollywood. Zo zagen we hem de hoofdrol spelen in de remake van Robocop en speelt hij natuurlijk meer in de Netflix-serie The Killing.

Na een prima introductie van de hoofdrolspelers ziet Mike voor zijn ogen een moord gebeuren. Danny, de zoon van maffiabaas Shawn Maguire, is hiervoor verantwoordelijk en wil het liefste gelijk Mike uit de weg ruimen. Jimmy weet hier een stokje voor te steken en vermoord Danny, waarop zijn vader Shawn wraak zweert. Het is de aanzet voor een film vol actie en spanning, maar ondanks dat hij zeer vermakelijk is brengt Run All Night niets nieuws onder de zon. Het concept van het vluchten voor een groep mensen die jou willen vermoorden kennen we zo onderhand namelijk wel. Toch brengt Run All Night op elk vlak volop entertainment met zich mee, waarbij je je als kijker echt geen seconde vervelen. Met name de eindscène is flink spannend en goed gedaan.

Toch brengt de film ook de nodige fouten en onlogische dingen met zich mee. Bijvoorbeeld als Jimmy een politieauto ramt in een achtervolging op hoge snelheid dwars door de drukke straten van New York. Er blijkt geen enkele politieauto die hun collega’s ondersteuning biedt, zelfs niet als Jimmy politieagenten doodschiet. Later in de film wordt er een flatgebouw ontruimd en slaat in één van de appartementen de vlam in de pan. Hierbij verspreidt het vuur zich op volstrekt onverklaarbare wijze, er staan dan zelfs dingen in de brand die onmogelijk in de brand kunnen staan. Ook lijkt het wapen van Jimmy maar niet leeg te kunnen raken. Hij presteert het zelfs meermaals om met een wapen waar zes patronen in kunnen negen of zelfs tien keer te kunnen schieten. Het mag duidelijk zijn dat Run All Night vooral genietbaar is met het verstand op nul.

Extra’s: Het enige bonusmateriaal dat de dvd bevat zijn een reeks verwijderde scènes. De totale duur hiervan is 15 minuten en er zitten een aantal erg leuke scènes tussen. Toch is het begrijpelijk dat sommige scènes uit de film zijn gehaald, omdat ze anders te vroeg in de film teveel van het plot hadden weggegeven.

Run All Night zal geen originaliteitsprijs winnen, maar is een zeer vermakelijke actiethriller geworden die geen moment verveelt. De cast doet goed zijn werk, waarbij Liam Neeson en Ed Harris met kop en schouders boven de rest uitsteken. Hoewel de film lijdt onder de nodige slordigheden en onlogica, is dit een film waarbij je daar niet al te zwaar aan moet tillen. Voor de liefhebber van een goede actiethriller is deze film dan ook zeker aan te bevelen. De film biedt niets nieuws onder de zon, maar geeft je zeker twee uur top vermaak!

Met dank aan Media Tornado en Warner Home Videovoor het recensie-exemplaar.

3 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek