Running with the Devil

Informatie

RegieJason Cabell
Jaartal2019
Releasedatum06-03-2020
Speelduur92 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNicolas Cage, Laurence Fishburne, Cole Hauser, Leslie Bibb, Barry Pepper, Adam Goldberg & Clifton Collins Jr.

Via een zeer creatieve en slinkse omweg komt de drugs meer dan prima Canada binnen. Toch gaat er ergens tijdens die puzzel iets behoorlijk mis, want de kwaliteit laat te wensen over. Tijd dus voor The Boss om er iemand op uit te sturen om na te gaan waar het precies misgaat. De ietwat sullige The Cook krijgt de taak om naar Mexico af te reizen en zo de hele ketting van het transport te volgen om te ontdekken waar het precies allemaal niet helemaal volgens wens verloopt. Deze ogenschijnlijk makkelijke klus voor The Cook wordt echter flink bemoeilijkt als ook de autoriteiten het transport van de drugs op het spoor zijn en daarmee hem dus flink op de hielen zitten. Het helpt daarbij ook zeker niet dat The Man, een drugshandelaar, zich niet bepaald houdt aan de regels die The Boss heeft opgesteld. Voordat The Cook het weet is hij belandt in een avontuur dat het uiterste van hem zal vragen en het maar de vraag is of hij ooit weer veilig thuis zal komen.

Het zou natuurlijk uitermate flauw zijn om deze recensie meteen weer te beginnen met de bedenkelijke carrière waar Nicolas Cage inmiddels al een paar jaar zijn brood mee probeert te verdienen. Dat de acteur al jaren geen garantie meer voor succes is moge duidelijk zijn, maar toch blijft het opvallend dat ze in Hollywood geen afscheid van hem kunnen nemen. Heeft hij dan zo’n goede naam opgebouwd in de jaren ’80 en ’90 of is Cage nog steeds een acteur die een film kan dragen? Tja, echt een antwoord op die vraag valt moeilijk te beantwoorden en bovendien: dan zouden we het alsnog uitgebreid over zijn bedenkelijke carrière hebben en dat is nou net iets dat we dit keer willen overslaan. Op dus naar de recensie over zijn laatste wapenfeit: Running with the Devil! En ja.. dat klinkt spannender dan het is…

Toch heeft dit regiedebuut van Jason Cabell, ook verantwoordelijk voor het verhaal, zeker een interessant uitgangspunt. Het draait namelijk allemaal om de ketting die de drugs moet afleggen om uiteindelijk in de handen (of eerder in de neusgaten) van de eindgebruiker te belanden. We volgen dus het hele traject van de arme boer in Mexico tot aan de drugsdealers die de boel aan de man proberen te brengen. Daarbij wordt tevens vermeld wat de drugs op dat moment waard is. Wat begint met een paar Dollar wordt al snel vermenigvuldigd tot een fijn fortuin waar een persoon die zichzelf The Boss noemt bijzonder blij van wordt. To zo ver het goede en interessante nieuws dus voor Running with the Devil, want ondanks dit bijzondere inkijkje is het verhaal die het allemaal bij elkaar moet houden weer precies wat je er van kan verwachten.

Running with the Devil heeft vooral moeite met het vinden van de juiste focus. Het is onduidelijk wie nou eigenlijk de hoofdrol voor zijn rekening neemt, wie nou precies belang heeft bij de hele ketting en hoe iedereen precies te werk gaat. Daar weet regisseur Cabell op zich nog een creatieve draai aan te geven, er lopen wat tijdlijntjes door elkaar om de kijker even te verwarren, maar ze zorgen eerder voor onduidelijkheid dan een verrassende ontknoping. Het maakt dat de film een beetje te vaak uit balans lijkt te raken en dat terwijl de film zeker niet onaardig is te noemen voor een debuut en bovendien zeker niet het slechtste is wat de carrière van Nicolas Cage de laatste jaren heeft voortgebracht. Ah shit… hebben we het er toch nog even over.

Extra’s: Running with the Devil verschijnt verrassend genoeg wel op een blu-ray schijf, maar moet het dan wel doen zonder extra’s, wat bij een titel als deze dan weer geen verrassing mag heten.

Running with the Devil is het zoveelste huzarenstukje uit de twijfelachtige carrière van Nicolas Cage die zelf waarschijnlijk ook geen idee meer heeft waar hij precies voor tekent. De film kent zeker een interessant uitgangspunt waarbij de hele drugsketting, van de arme boer tot aan de eindgebruiker, uit de doeken wordt gedaan, maar het verhaal dat de boel creatief moet ondersteunen laat helaas te vaak te wensen over. De focus op waar het nou allemaal omdraait is ver te zoeken, plotwendingen zorgen eerder voor verwarring dan voor een verrassingseffect en de film raakt te vaak uit balans waardoor het allemaal lastig aan elkaar te knopen is. Running with the Devil is zeker niet de slechtste titel met de getroebleerde acteur die we de laatste jaren voorbij hebben zien komen, maar echt noemenswaardig wil het allemaal helaas ook niet worden.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

21 maart, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e6fd3a851149_selected-products" products="9200000036147427,9200000124057211,1002004012152815,1002004005358149,9200000041188514,1002004000101429,1002004009241736,1002004000011990" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer