Serenity

Informatie

RegieSteven Knight
Jaartal2019
Releasedatum06-08-2019
Speelduur106 minuten
DistributeurThe Searchers
CastMatthew McConaughey, Anne Hathaway, Jason Clarke, Diane Lane en Djimon Hounsou

Baker Dill is kapitein op de vissersboot Serenity. Zijn levensdoel is het vangen van een legendarische reusachtige tonijn, die hij de naam Justice heeft gegeven. Op een zekere dag staat zijn ex-vrouw Karen voor zijn neus met een nogal vreemd voorstel; In ruil voor 10 miljoen dollar moet Dill haar huidige man Frank uit de weg ruimen. Karen en haar zoon worden zwaar mishandeld door Frank en ze willen graag hun oude leven weer terug. Alles verloopt echter totaal niet zoals gepland en de situatie wordt alleen maar vreemder als Dill erachter komt dat hij ook nog eens door een man in een duur pak wordt achtervolgd. Vanaf dat moment raakt Dill compleet verstrikt in een nieuwe realiteit, waarbij helemaal niet meer is wat het lijkt.

Na Hummingbird en Locke is Serenity de derde regieklus voor Steven Knight, een film waarvoor hij een beroep kan doen op een meer dan aardige cast. Zo wordt de hoofdrol gespeeld door Oscarwinnaar Matthew McConaughey, die de verknipte tonijnvisser van de vissersboot Serenity speelt. Hij wordt vergezeld door Oscarwinnaares Anne Hathaway, Jason Clarke, Diane Lane en Djimon Hounsou. Allen acteurs die hun sporen lang en breed verdiend hebben en die de afgelopen jaren met regelmaat in grote films te zien waren. Naast de indrukwekkende cast is het toch vooral het verhaal dat direct aanspreekt. Toch flopte de film gigantisch in de bioscopen, wat direct de vraag oproept wat er nou eigenlijk terecht is gekomen van alles wat er op papier zo veelbelovend uitziet. Dat box-office resultaten niet altijd alles zeggen bewijst Serenity, want de film is de uitzondering op de regel, want ondanks een paar punten van kritiek blijken we hier te maken te hebben met een interessante en gewoon prima film.

Het verhaal begint eigenlijk vrij simpel. Visser Baker Dill heeft er zijn levenswerk van gemaakt om een grote legendarische tonijn te vangen, waardoor hij van zijn direct omgeving is vervreemd. De zaken lopen niet lekker en daardoor heeft hij moeite om zijn geldstroom op gang te houden. Dit bedekt pakweg de eerste kleine twintig minuten van de film en tot zover kent de film weinig problemen en kan je je hooguit afvragen waar de film naar toe gaat. Dit wordt al snel duidelijk, want vervolgens neemt de film een erg vreemde wending. Karen, de ex-vrouw van Dill, duikt uit het niets op en vertelt hem dat ze zwaar mishandeld wordt door haar huidige man Frank en dat hun zoon daar erg onder leidt. Lang verhaal kort; Dill krijgt 10 miljoen dollar geboden om Frank uit de weg te ruimen, iets dat hij weigert. So far so good, maar blijkbaar vond Knight het tijd om zijn publiek te verrassen met een zoniet nog vreemdere wending.

Vanaf dat punt wordt Dill namelijk telkens achtervolgd door een man, strak in het pak, die hem constant net mis loopt. Als Dill de man dan uiteindelijk te spreken krijgt wordt alles eigenlijk glashelder. Vanaf dat punt zit er eigenlijk een soort knelpunt in de film, een punt dat eigenlijk een stuk beter uitgewerkt had mogen worden. Meest jammerlijk is dat de film vanaf dat punt te voorspelbaar is en de spanning in het verdere verloop grotendeels ontbreekt en dat is gewoonweg een gemiste kans. De film kent namelijk een boeiend uitgangspunt en het is jammer dat door een zo’n knelpunt de film direct afgeserveerd wordt, vooral in de bioscopen. Het is te weinig eer voor deze verder prima film, want het grote geheel is gewoon goed uitgedacht en prima verfilmd, waardoor je zelfs ondanks de voorspelbaarheden moeiteloos geboeid zal blijven.

Extra’s: Helaas is er geen bonusmateriaal op de Bluray release te vinden.

Serenity kent een boeiend uitgangspunt, maar geeft halverwege teveel prijs waardoor de belofte niet helemaal waargemaakt kan worden. Hoewel het jammer is dat de voorspelbaarheid op de loer ligt, is Serenity een bovengemiddeld goede film en verdiend de film het zeker niet om geheel afgeserveerd te worden. Met een verder interessant script en een goede cast heeft de film hiervoor namelijk net iets teveel klasse. Origineel is het allemaal niet, want het is zeker niet de eerste keer dat we met een dergelijk concept krijgen te maken, maar het is juist de uitwerking die het geheel grotendeels fris en fruitig houdt. Voor wie geen absolute topfilm verwacht, maar gewoon een meer dan degelijke film voor een fijne avond, is Serenity dan ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d3af0015540c_selected-products" products="9200000114638527,9200000114638525" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek