Seventh Son

Informatie

RegieSergey Bodrov
Jaartal2014
Releasedatum17-06-2015
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastJeff Bridges, Ben Barnes, Alicia Vikander, Kit Harington, Olivia Williams, Antje Traue, Djimon Hounsou en Julianne Moore

John Gregory is een zogenaamde Spook, die tegen het kwaad vecht. Eeuwen geleden heeft John de slechte heks Mother Malkin gevangen gezet. Als zij ontsnapt aan haar gevangenschap is ze vastberaden haar wraak op de mensen te botvieren. Er rest nu slechts nog een probleem en dat is Gregory. Gregory is ondertussen oud geworden en opzoek naar een waardige opvolger die het kwaad kan verslaan. Het vinden van deze persoon is alleen niet zo makkelijk. Deze moet de zevende zoon van de zevende zoon moet zijn. Als Gregory de jonge boerenzoon Tom Ward vindt, lijkt alles erop dat Tom de uitverkorene zevende zoon van de zevende zoon is waar hij naar op zoek is.

De Russische regisseur Sergey Bodrov, eerder verantwoordelijk voor de indrukwekkende film Mongol, waagt zich nu aan deze op het eerste oog spectaculaire fantasyfilm. Seventh Son is een verfilming van het eerste boek uit de reeks The Wardstone Chronicles van schrijver Joseph Delaney. In Nederland zijn de boeken bekend onder de naam De Geestenjager. De reeks telt onderhand al dertien delen en heeft ook de nodige spin-offs gehad. Door het wereldwijde succes van de boekenreeks besloot filmmaatschappij Warner Brothers de rechten te kopen en het geheel te visualiseren naar het scherm. Warner gooide er een budget van maar liefst 95 miljoen dollar tegenaan, maar de geschiedenis heeft ons al aangetoond dat met geld niet altijd automatisch kwaliteit te koop is. Het bleek nog maar eens bij deze film. De film flopte genadeloos in de bioscopen en het is te hopen dat dit voor Warner een teken is om niet heel koppig alle andere 12 boekdelen te gaan verfilmen.

Toch leken de verdere voortekenen positief, met de cast is op papier namelijk niets mis. Met namen als Jeff Bridges en Julianne Moore kun je normaal gesproken wel thuiskomen. Leuk feitje is dat de twee eerder samen te zien waren in het onder kenners geliefde The Big Lebowski. Maar zoals gezegd, kwaliteit is niet te koop. Zo slaat Bridges de plank de laatste tijd nog wel eens (flink) mis. Zo was de megadure productie R.I.P.D. een gevalletje huilen met de pet op en volgde hij deze draak van een film op met het weinig betere The Giver. Anderzijds is Moore de laatste tijd erg goed bezig en won ze dit jaar zelfs een Oscar voor haar rol in Still Alice. Met deze twee acteurs in de hoofdrol van een verhaal dat gebaseerd is op een succesvolle boekenserie moest toch haast wel een goede en vooral spectaculaire film gemaakt kunnen worden. Helaas blijkt niets minder waar. Seventh Son faalt namelijk in bijna elk opzicht en we betreuren het dan ook om te moeten melden dat deze film zonde van je tijd is.

Laten we eens wat punten aanstippen, om te beginnen bij het verhaal. Dat zit namelijk onbegrijpelijk in elkaar, al lijkt dit vooral te wijten aan het feit dat het verhaal zich nog had moeten door ontwikkelen in de vervolg verhalen. Toch is het voor de neutrale kijker hoogst irritant om naar te kijken. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in de titel, nergens in de film wordt ook maar enigszins duidelijk waarom de zevende zoon van de zevende zoon de wereld van het kwaad kan redden. Een iets duidelijkere uitleg hiervan had ervoor gezorgd dat de film niet gelijk zijn geloofwaardigheid verliest. Maar niet alleen het verhaal is het probleem, ook de acteurs en actrices acteren echt belabberd. Vooral Bridges maakt er een potje van en maakt nergens enige indruk. Vooral in de scène waarin de heks ontsnapt uit een kooi wordt er zeer slecht geacteerd. Bridges schreeuwt wat, springt wat, maar nergens krijg je ook maar enigszins het gevoel dat je met een kwade heks te maken hebt die de wereld in duisternis wil onderdompelen. Een ander storend iets zijn de CGI-effecten. Deze lijken puur te zijn gemaakt voor het 3D-effect en dat is de doodsteek voor de film in je thuisbioscoop. Je kan je hardop afvragen waar 95 miljoen dollar aan is opgemaakt.

Extra´s: Op de dvd die wij behandelen zijn geen extra’s te bekennen en je kunt je afvragen of je dat na het zien van de film erg moet vinden. Wellicht had er bij een film uit dit genre een making of niet misstaan, maar het enige dat op de schijf te vinden is aan extra’s zijn een drietal trailers van Jurassic World, Furious 7 en Dominion.

Seventh Son is een uitermate teleurstellende film geworden die nergens weet te imponeren. De film wil visueel graag groots overkomen, maar door de matige CGI-effecten komt dit totaal niet uit de verf. Daarnaast is het verhaal dat in de film verteld wordt saai en bovendien erg onduidelijk. Jeff Bridges en Julianne Moore zetten misschien wel de slechtste acteerprestatie uit hun carrière neer, waarbij Bridges dan ook nog eens met kop en schouders boven Moore uit steekt. De dvd bevat amper extra’s, maar misschien is dat ook niet zo erg. Na het zien van de hoofdfilm is de kans namelijk erg groot dat de schijf zo snel mogelijk uit je dvd-speler verdwijnt.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek