Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 4K

Informatie

RegieDestin Daniel Cretton
Jaartal2021
Releasedatum02-12-2021
Speelduur132 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastSimu Liu, Tony Leung, Fala Chen, Awkwafina, Ronny Chieng, Meng’er Zhang, Florian Munteanu, Michelle Yeoh

Shaun leidt een rustig leventje in San Francisco als parkeerbediende en slijt zijn dagen met weinig zorgen. Daar komt verandering in als hij op een dag in een bus wordt overvallen door een groep criminelen die uit zijn op de hanger om zijn nek. Shaun heeft zijn verleden altijd verborgen kunnen houden voor zijn beste vriendin Katy, maar zal nu zijn ware identiteit als Shang-Chi moeten laten zien om deze aanval het hoofd te kunnen bieden. Zijn vader Xu Wenwu is er namelijk op uit om de hanger terug te krijgen zodat hij een eeuwenoude poort kan vinden waarachter zijn vrouw, en de moeder van Shang-Chi, gevangen zou zitten. Shang-Chi ontdekt echter dat de poort een kwaad in zich huisvest dat de wereld in gevaar zou kunnen brengen en dus is het aan hem om zijn vader te stoppen. Hij schakelt de hulp in van zijn zus Xialing die in het bezit is van de andere helft van de hanger, maar zijn ze opgewassen tegen hun vader en de Ten Rings organisatie die al duizenden jaren hun invloed uitoefenen op de wereldpolitiek? Shang-Chi zal zijn ware identiteit moeten omarmen om de ware meester van de legendarische tien ringen te kunnen worden.

Het pallet van het Marvel Cinematic Universe wordt alsmaar kleurrijker en met de release van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is daar ook een Oosters tintje aan toegevoegd. De held Shang-Chi stamt alweer uit 1973 toen het voor het eerst zijn opwachting maakte. Het duurde uiteindelijk tot 1983 voordat de creatie van Steven Englehart en Jim Starlin aan zijn eerste solo-avontuur mocht beginnen. Ook de filmadaptatie van de Oosterse vechtheld is al een flinke tijd onderweg geweest aangezien de eerste plannen alweer dateren uit 2001. Toen kwam het project uiteindelijk niet van de grond, maar het steeds verder uitdijende MCU bood hoop voor de held en zijn tien magische ringen. Uiteindelijk ging de film vorig jaar augustus, na wat uitstel door het welbekende virus, in premiere, maar heel erg zeker van succes was filmstudio Disney, eigenaar van Marvel Studios, niet. De film ging door gesloten bioscoopzalen beperkt in roulatie wereldwijd en zou snel op streamingdienst Disney Plus verschijnen, maar toen gebeurde er iets geheel onverwachts.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings werd ondanks de gedeeltelijk gesloten bioscoopzalen een groot succes en zag de teller wereldwijd oplopen tot een mooie 432 miljoen Dollar wereldwijd waarmee het in de top 10 belanden van best presterende films van 2021. Geen verkeerd resultaat voor een film die op voorhand al werd bestempeld als de eerste grote flop van Marvel Studios (die later dat jaar met Eternals pas de echte financieel flop voor hun kiezen kreeg) en bovendien niet eens in China te zien was door uitspraken van hoofdrolspeler Simu Liu die in zijn thuisland niet in goede aarde vielen. Een geheel terechte conclusie overigens na het zien van het eerste avontuur van deze Aziatische superheld van Marvel die als meer dan waardige toevoeging voelt voor het Marvel Cinematic Universe.

Het mag geen verrassing heten dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings leentjebuur speelt bij de bekende titels van de Aziatische markt. De invloeden van bijvoorbeeld een Crouching Tiger, Hidden Dragon zijn meer dan voelbaar. Ongetwijfeld ook ingegeven door de aanwezigheid van Aziatische supersterren als Tony Leung en Michelle Yeoh. Verwacht dus acrobatische stunts waarbij de acteurs zelf verantwoordelijk zijn voor hun stunts en de computer er op dat gebied maar weinig aan te pas komt. Heel erg is dat overigens niet, want het geeft het Marvel Cinematic Universe daardoor weer een nieuwe invalshoek mee. Bovendien hebben de tien ringen waar het allemaal omdraait ongetwijfeld nog een belangrijke rol te vervullen in deze vierde fase van het MCU of één van de fases die nog zullen volgen. Voor wie blijft zitten tot na de aftiteling, en wie doet dat niet bij een titel van Marvel, zal de eerste stappen zien voor het verdere verloop van de tien ringen en welke invloed deze mogelijk zullen hebben.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings mag dan op actie-gebied prima in elkaar steken, toch komt de template van het Marvel Cinematic Universe meer naar boven drijven dan je lief is. Wat dat betreft is het tijd dat Marvel echt een keer werk gaat maken van de aanpak om de films ook die aankomende jaren ‘fris’ aan te laten voelen. In Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is er dus ook weer een comic-relief om de angel uit emotionele scenes te halen, is geloofwaardigheid niet altijd aanwezig op momenten dat dat wel zou moeten en zijn er hier en daar toch een paar plotgaten te ontdekken. Daarnaast is het grote eindgevecht een brei aan computergeweld die met de aanwezigheid van veel grijstinten niet altijd even duidelijk is. Toch is Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings een meer dan geslaagde toevoeging aan het MCU te noemen omdat de film wel enorm vermakelijk is. Benieuwd wat het vervolg ons zal bieden!

Extra’s: Zoals met vrijwel iedere 4K-release zijn er op de zwarte schijf geen extra’s te vinden. Daarvoor moeten we ons richten op de blu-ray schijf die eveneens in het hoesje zit.
· Building a Legacy (08:53) Een blik op de legende van Shang-Chi en hoe belangrijk het is om een Aziatische superheld te hebben. Daarnaast wordt er gekeken naar de intensieve training, actiescenes en het creëren van digitale figuren.
· Family Ties (07:28) Inzicht in niet alleen het verhaal van de film, maar ook in de legende van de tien ringen en hun aanwezigheid in het Marvel Cinematic Universe.
· Gag Reel (02:10) Een selectie van humoristische momenten op de set.
· Deleted Scenes (14:23) Een selectie van scenes die niet de uiteindelijke film hebben gehaald.
· Audiocommentaar: Een audiocommentaartrack voorzien door regisseur Destin Daniel Cretton en schrijver Dave Callaham.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 4K is een heerlijk nieuwe smaak aan het steeds verder uitdijende Marvel Cinematic Universe. De Oosterse vechtkunst laat zich prima samenvloeien met de actie die we inmiddels van Marvel gewend zijn en weet daardoor verrassend leuk uit de hoek te komen. Toch ontkomt ook deze titel niet aan het welbekende stramien van het MCU, waardoor de film minder ‘fris’ aanvoelt dan je van te voren hoopt. Uiteindelijk is Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings een meer dan prima film geworden die een hele nieuwe markt aanboort die hopelijk in de toekomst nog veel vaker voelbaar zal zijn in het MCU. Het grootste film-universum ter wereld heeft er met Shang-Chi in ieder geval een meer dan leuke nieuwe superheld bij!

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 februari, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer