Shooter – seizoen 2

Informatie

RegieYuval Adler, Jaime Reynoso, David Straiton, Lukas Ettlin en Chloe Domont
Jaartal2017
Releasedatum23-01-2019
Speelduur321 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastRyan Phillippe, Shantel VanSanter, Cynthia Addai-Robinson, Omar Epps, Josh Stewart en Jesse Bradford

De ervaren oorlogsheld Bob Lee Swagger voegt zich, samen met zijn vrouw Julie, voor een ceremonie bij zijn voormalige Marine-eenheid in Duitsland. Daar ontsnappen ze ternauwernood aan een dodelijke terroristische aanslag. Via flashbacks naar zijn dienst in Afghanistan en het volgen van het geld ontdekt Swagger uiteindelijk dat de genadeloze moordenaar Solotov achter hen aanzit. Solotov heeft daarbij maar één doel voor ogen: het ombrengen van Swaggers hele voormalige legerdivisie. Bovenop deze dreiging krijgt Swagger te kampen met een duistere samenzwering vanuit de overheid, een complexe verdoezeling en een alsmaar veranderende wereld waarin je soms alleen je grootste vijand kan vertrouwen. Niks houdt Swagger tegen om zijn kameraden, familie en zijn vaderland veilig te houden.

Shooter is een serie van het televisienetwerk USA Network en vind zijn oorsprong in de Bob Lee Swagger-reeks van auteur Stephen Hunter (niet te verwarren met de gelijknamige acteur uit de The Hobbit-trilogie). Voor dit tweede seizoen werd Time to Hunt, de derde roman uit de reeks, als uitgangspunt gebruikt. Waar de serie in het eerste seizoen al tot tweemaal toe met vertragingen te maken kreeg door schietpartijen, waardoor de serie wel erg dicht bij de werkelijkheid bleek te komen, liep ook dit tweede seizoen van Shooter tegen de nadelen aan van een serie die grotendeels rust op de schouders van een bekende naam.  Op 16 juli 2017 brak hoofdrolspeler Ryan Phillippe namelijk zijn been, weliswaar in zijn vrije tijd, maar de opnames van dit seizoen waren op dat moment nog in volle gang.

Natuurlijk is dat op zich al erg vervelend, maar het werd een nog groter probleem omdat het seizoen reeds in première was gegaan op Netflix. In totaal waren er op dat moment acht van de beoogde tien afleveringen van het seizoen opgenomen en het zorgde ervoor dat de makers flink onder tijdsdruk kwamen te staan. Mede omdat de verhaallijn in de achtste aflevering ook als seizoensfinale kon worden gebruikt, werd er besloten om er na de achtste aflevering een punt achter te zetten betreft dit seizoen. Een kort seizoen dus dit keer, wat weer gecompenseerd wordt door het derde seizoen te voorzien van dertien afleveringen. Dat in augustus van dit jaar bekend werd dat USA Network de serie niet verder wilde verlengen zorgt er daarnaast voor dat, ondanks dat dit seizoen pas het middenstuk is van een drieluik, het einde alweer in zicht is.

Toch zullen er veel mensen zijn die al na het eerste seizoen dachten dat de cirkel wel rond is. Maar, zoals vaker bij series die goed bekeken worden, zijn er toch nog wat losse eindjes te vinden om mee verder te breien. Vernieuwend is het allemaal niet, en ook bij de geloofwaardigheid kan je soms je vraagtekens zetten, maar vermakelijk is het allemaal wel. Dit is vooral ook te danken aan het hoge tempo, een flinke dosis goed verzorgde actie en natuurlijk de charismatische Phillippe, die goed tegenspel krijgt van Spartacus-actrice Cynthia Addai-Robinson en Josh Stewart als de Tsjetsjeense Solotov. Wat goed naar voren komt zijn de dilemma’s en daarbij horende keuzes van een oorlog, evenals het leven van het thuisfront, die vrijwel dagelijks heen en weer worden gegooid tussen hoop en vrees.

Extra’s: Naast de acht afleveringen van dit seizoen is er op de dvd release geen ruimte voor bonusmateriaal.

Shooter – seizoen 2 is opnieuw zeer vermakelijk, met een hoog tempo en een charismatische Ryan Phillippe. Na een succesvolle film, met een hoofdrol voor Mark Wahlberg (overigens de producent van deze serie), werd er besloten dat de romans van Stephen Hunter beter tot zijn recht zouden komen als televisieserie. Op zich geen gekke gedachte, want hiermee is er altijd wat meer ruimte voor bepaalde verhaallijnen die anders hun uitwerking missen. In Ryan Phillippe werd de perfecte opvolger gevonden voor Wahlberg, al zorgde een blessure ervoor dat dit seizoen niet helemaal afgemaakt kon worden. Het zorgt ervoor dat dit seizoen met acht afleveringen wat aan de korte kant is. Toch ligt het tempo hoog en zien we opnieuw een geslaagde mix van goed verzorgde actie en verhaallijnen waarbij soms gewoon niet teveel nagedacht moet worden. Het maakt ook dit tweede seizoen van Shooter tot een lekker makkelijke wegkijker in een tijd waarin andere series soms iets teveel op het intellect lijken in te zetten. Niets hoogstaands, maar absoluut niets mis mee.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c3c4202e2778_selected-products" products="9200000101160427,9200000082404268,1002004005425761,1002004005445594,9200000081643619" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer